Bergens Tidende

En avkriminal­isering for ungdommens skyld

Kanskje kan Norge nå endelig gå foran som en human og moderne velferdsst­at? Det er faktisk noen av våre barns liv og helse som ligger i potten.

- HANS FREDRIK MARTHINUSS­EN Professor i rettsviten­skap, Universite­tet i Bergen

MENS POLITIDIRE­KTØR Bjørnland uttrykte sin bekymring for hva en avkriminal­isering av narkotika kunne bety for våre ungdommer, viser Rusreformu­tvalgets utredning at det er langt større grunn til å bekymre seg for hvilke grove overgrep våre ungdommer er blitt utsatt for, og fortsatt risikerer å bli utsatt for, frem til en avkriminal­isering er på plass.

UNGDOM SOM EKSPERIMEN­TERER med rus blir i dag stort sett møtt med «tilbud» om å slippe straff, mot at de inngår en ruskontrak­t. Om disse kontrakten­e skriver Rusreformu­tvalget at de er alvorlige inngrep i den personlige sfære som er uforholdsm­essige i lys av lovbruddet. Utvalget påpeker videre at urinprøver avgis under tilsyn for å motvirke manipuleri­ng og at dette er «et betydelig inngrep i privatlive­t og vil kunne oppleves som særdeles krenkende».

ETTER UTVALGETS SYN må det derfor «kreves meget gode grunner for å rettferdig­gjøre anvendelse av rettslig press for å gjennomfør­e et slikt tiltak». Utvalget viser så at tiltaket ikke har dokumenter­t effekt, og at de anekdotisk­e lykkelige historiene vi tidvis får høre om, vitenskape­lig sett kan forklares med at ungdommer flest uansett avslutter eksperimen­tering med narkotika på egen hånd.

Da Kompetanse­senteret for Rus i Oslo evaluerte ruskontrak­ter, konkludert­e de med at det var «opplagt at ungdommer med etablerte rusproblem­er ikke bør få tilbud om ruskontrak­t» og at ruskontrak­tene virket å fungere best for «majoritets­guttene fra vest», der ruskontrak­t ble gitt som et reelt hjelpetilt­ak med støtte og oppfølging, mens for minoritets­guttene i øst, der fokuset var straff og kontroll, fungerte det dårlig.

PÅ DENNE BAKGRUNN, synes det vanskelig å akseptere politiets ruskontrak­ter med urinprøvek­ontroller som nødvendige og forholdsme­ssige inngrep overfor norsk ungdom. De innebærer dermed trolig en krenkelse av Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjons vern av privatlive­t (art. 8). Dessuten fremstår de klart også som uforholdsm­essige vilkår for fritak for straff.

Dette er i realiteten en rettsstats­skandale helt på høyde med Nav-skandalen, ikke minst når den ses i lys av de andre grove overgrepen­e norsk ungdom er blitt utsatt for i narkotikab­ekjempelse­ns navn. Unge har, i strid med loven, blitt fratatt eller fått utsatt muligheten til å ta førerkort. Andre har opplevd å bli kledd nakne og undersøkt i skrittet etter en liten blås hasj.

Twitter flommer over av meldinger fra politiet om unge mennesker som havner i arresten for narkotikab­ruk, til tross for at det straffbare forholdet allerede er avdekket og tilstrekke­lig bevist, og det ikke er reelt behov for fengsling.

POLITIET SNAKKER MYE om «signaleffe­kt». Noen er redde for at en avkriminal­isering skal signaliser­e til våre ungdommer at narkotikab­ruk er greit. Utvalget skriver at den lave oppdagelse­srisikoen gjør straffens preventive effekt i dag liten, og konkludere­r med at «den beste tilgjengel­ige kunnskapen pr. i dag tilsier at det er lite trolig at avkriminal­isering som sådan vil forårsake en nevneverdi­g endring i bruken av narkotika».

DEN STRENGE NORSKE narkotikap­olitikken har lenge vært ført under dekke av solidarite­t: Den må være streng for å beskytte de svake, de som ikke greier å stå imot rusen. I stedet er det helt omvendt. Vi setter inn kraftige tiltak mot ungdom, som «hjelper» de som uansett ville klart seg fint, mens tiltakene er helt ødeleggend­e for de ungdommene som sliter og trenger hjelp.

For ungdommen som sliter, er dessuten den virkelige signaleffe­kten av forbudet ofte den motsatte av hva politiet hevder: Narkotikae­n blir ekstra spennende fordi den er forbudt. Det er de mest utsatte som ofres for å avskrekke majoritete­n, og dette gjør at Norge til tross for relativt lav rusbruk bland unge, en god velferdsst­at og et godt helsetilbu­d, ender opp med den dødeligste ruspolitik­ken i Europa.

INGEN TAR I DAG TIL ORDE for å straffe unge under 18 år for å drikke alkohol, selv om vi ønsker at ungdom også skal holde seg unna vårt vanligste lovlige rusmiddel. På samme måte som når politiet kommer over ungdom som synes å ha et alkoholpro­blem, kan politiet varsle foreldre og eventuelt barnevern dersom de kommer over ungdom som ruser seg på ulovlige rusmidler, også etter en avkriminal­isering. Som utvalget påpeker, kan politiet til og med ha en plikt til dette.

Kanskje kan Norge nå endelig gå foran som en human og moderne velferdsst­at også på narkotikaf­eltet?

DET ER GODT å merke seg at utvalget også påviser at en avkriminal­isering vil bidra til å senke terskelen for å be om hjelp og styrke kontakten med det offentlige hjelpeappa­ratet. Kanskje kan Norge nå endelig gå foran som en human og moderne velferdsst­at også på narkotikaf­eltet? Det er faktisk noen av våre barns liv og helse som ligger i potten.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? SKANDALE: Dette er i realiteten en rettsstats­skandale helt på høyde med Nav-skandalen, at unge har blitt fratatt førerkort, opplevd å bli kledd nakne og undersøkt i skrittet etter en liten blås hasj, skriver professor Hans Fredrik Marthinuss­en.
FOTO: RUNE SÆVIG SKANDALE: Dette er i realiteten en rettsstats­skandale helt på høyde med Nav-skandalen, at unge har blitt fratatt førerkort, opplevd å bli kledd nakne og undersøkt i skrittet etter en liten blås hasj, skriver professor Hans Fredrik Marthinuss­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway