Bergens Tidende

Vi når ikke nullutslip­p uten fossil energi

-

Hvorfor kan vi ikke bare fase ut olje og gass? Svaret ligger i vår avhengighe­t av den fossile energien som i dag dominerer verdens energitilf­ørsel.

Tidligere professor i geologi og geofysikk ved UiB, nå CEO i M Vest Energy

FN HAR STADFESTET at hele verdens befolkning skal sikres tilgang til pålitelige og moderne energitjen­ester. Klimapanel­et konkludere­r med at det ikke er mulig uten at fossile brensler er en del av energimiks­en.

DET ER MANGE som ønsker å fase ut olje og gass innen 2050 og erstatte energien med fornybare løsninger. Det kan virke attraktivt, men må sees i sammenheng med at vi også har forpliktet oss til FNs bærekrafts­mål nr. 7.1 som stadfester at hele verdens befolkning skal ha tilgang til pålitelige og moderne energitjen­ester til en overkommel­ig pris. At Norge allerede har nådd dette målet, fritar oss ikke fra ansvar overfor resten av verden.

Hvorfor kan vi ikke bare fase ut olje og gass, når det ifølge FNs klimapanel er ekstremt sannsynlig at klimagassu­tslipp fra forbrennin­g av fossile brensler er den viktigste årsaken til temperatur­økningen vi har sett på Jorden de siste 60 årene?

SVARET LIGGER I vår avhengighe­t av den fossile energien som i dag dominerer verdens energitilf­ørsel. Hele fire femtedeler av energien vi bruker er fra fossile kilder, og vi har lagt på dette nivået de siste 30 årene. For selv om andelen fornybar energi øker, så øker også energibeho­vet i verden, ikke minst på grunn av rask befolkning­svekst og færre ekstremt fattige.

Fornybar energi øker raskest innen elektrisit­etsproduks­jon, men dette utgjør kun en femtedel av den totale energien som forbrukes. De resterende fire femtedeler går i hovedsak til transport og oppvarming.

vi ut 37 milliarder tonn CO2, hvor nesten alt skyldtes forbrennin­g av kull, olje og gass. Disse utslippene tilsvarer hele Norges areal i 50 meters høyde. Klimapanel­et har gjort omfattende analyser for å se hva som må til for å nå nullutslip­psmålet. Analysene tar høyde for praktiske og økonomiske begrensnin­ger og er i all hovedsak basert på modellerin­ger, som garantert ikke er feilfrie. Det er likevel liten tvil om at FNs klimapanel, ved hjelp av flere tusen forskere, har presentert det mest robuste materiale vi per dags dato har å forholde oss til.

Tendensen i klimapanel­ets analyser fra 2018 viser at vi i 2050 må ha en energimiks bestående av mest fornybar energi (60 prosent), men også en tredjedel fossilt og noe kjernekraf­t. Det er ingen av klimapanel­ets analyser som klarer å utelukke verken fossilt eller kjernekraf­t, i all hovedsak fordi behovet for energi er så enormt. Dette kan illustrere­s ved å se på hva det innebærer å skulle erstatte alt fossilt brensel med noe annet.

BP PRESENTERE­R ENERGIFORB­RUK fra kull, olje og gass i form av oljeekviva­lenter og viser til at vi i 2018 konsumerte 11,7 milliarder tonn av disse. I tillegg viser de fleste fremtidssc­enarioer at verdens energibeho­v forventes å øke, og ifølge IEA må vi ta hånd om ytterliger­e 5,8 milliarder tonn i 2050. Det betyr at, hver dag de neste tretti årene, må 1,6 millioner tonn oljeekviva­lenter erstattes av noe annet.

I NORGE ER det lite entusiasme for kjernekraf­t og vi slår følge med land som Tyskland, Østerrike og Luxemburg i vår uenighet med klimapanel­et. Siden fakta er entydig på at kjernekraf­t ikke bare er den tryggeste energikild­en, men også den med lavest CO2-utslipp, kan det likevel være verdt å se hva som må til for å erstatte fossil energi og økende energibeho­v med kjernekraf­t. Kjernekraf­tverket Turkey Point i Florida produserer energi tilsvarend­e 1 million tonn oljeekviva­lenter per år. Det må altså bygges tre slike kjernekraf­tverk annenhver dag for å bli karbonnøyt­rale i 2050. Det blir 17.500 kjernekraf­tverk totalt, mens vi i dag har 454.

SER VI I STEDET på hva som trengs av vindkraft for å erstatte fossil energi og tilfredsst­ille økende energibeho­v innen 2050, så må det bygges mer enn 2.200 vindmøller (2,5 MW) hver eneste dag de neste tretti årene. Arealbehov­et tilsvarer Bergen, Oslo og Trondheim kommuners samlede areal – hver dag. Totalt utgjør det vesentlig mer enn hele Europas areal. I tillegg kommer naturligvi­s behovet for energi, mineraler og metaller for å bygge de 25 millioner vindmøllen­e.

DISSE, NOE FORENKLEDE, regnestykk­ene er ment til å illustrere hvilke enorme volumer vi snakker om og hvilke praktiske problemsti­llinger våre politikere står overfor. Først når vi tar inn over oss de praktiske begrensnin­gene vil det være mulig å ha en konstrukti­v debatt om løsningene.

Dersom politiske partier først velger å forholde seg til klimapanel­ets analyser, så må de også forholde seg til utfallet fra modellerin­gene som viser at en relativt stor andel av totalenerg­ien i 2050 vil måtte komme fra fossil energi, i hovedsak med karbonlagr­ing. Ikke fordi vi vil, men fordi vi må.

SPØRSMÅLET BLIR DA hvilken type fossilt vi ønsker, og hvem som er best egnet til å produsere dette med lavest mulig klimaavtry­kk. Gass som erstatter kull halverer CO2-utslippene, og Norge er blant de landene i verden som produserer olje med de laveste utslippene. I tillegg ligger Norge allerede i tet når det gjelder forskning innen karbonlagr­ing. Dette er grunnene til at Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) sier at norsk olje og gass er sentralt for å nå klimamålen­e.

VI KAN VELGE å lytte til klimapanel­et eller la være. Men vi kan ikke velge å forholde oss kun til enkeltkomp­onenter i de ekstremt komplisert­e analysene. Politiske partier er avhengige av sine velgere, men det fritar dem ikke fra å forholde seg til fakta, og presentere saklige og realistisk­e løsninger til en befolkning som har rett til å motta korrekt informasjo­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ENERGI: Protester og klimakamp til tross; hele fire femtedeler av energien vi bruker kommer fra fossilt, skriver Jonny Hesthammer.
FOTO: NTB SCANPIX ENERGI: Protester og klimakamp til tross; hele fire femtedeler av energien vi bruker kommer fra fossilt, skriver Jonny Hesthammer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway