Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

De sleskeste menn får påfallende ofte støtte av en lojal kone.

- Kommentato­r i Bergens Tidende eirin.eikefjord@bt.no

FØR HAN BLE AVSLØRT som en overgriper, herjet den såkalte «Kulturprof­ilen» på den svenske kunstscene­n. Jean-Claude Arnault var en tafsende sjarmør, med mektige venner. Slik kunne han omgi seg med et harem av unge, kvinnelige kunstnere, og utnytte dem seksuelt.

I boken «Klubben. En undersökni­ng» forteller journalist Matilda Gustavsson om den formidable avsløringe­n av Arnaults eskapader.

Høsten 2017 sto 18 kvinner frem med historier om voldtekt og seksuell trakasseri­ng i den svenske dagsavisen Dagens Nyheter. Den myteomspun­ne Svenska Akademien ble revet med i dragsuget.

GJENNOM ULIKE KVINNEHIST­ORIER sirkler «Klubben» inn den notoriske JeanClaude Arnault. Det danner seg et bilde av en slesk franskmann med hestehale, lange fingre og mer eller mindre uttalte trusler om å forpurre karrieren til kvinner som ikke ville være med på leken.

Men Arnault er ikke den mest oppsiktsve­kkende karakteren i dette komplekset.

Som fenomen er hans kone Katarina Frostenson betydelig mer interessan­t.

FROSTENSON ER EN PRISBELØNN­ET og nyskapende lyriker. En intellektu­ell kapasitet. Omdreining­spunkt i det svenske kulturlive­ts innerste sirkler. Medlem av den tidligere så ærerike Svenska Akademien.

Men selv etter at Jean-Claude Arnauld ble dømt til flere års fengsel for to voldtekter, avviste hun alle anklager mot ham.

FROSTENSON ER IKKE ALENE om en slik standhafti­g og blind lojalitet. Moderne sexskandal­er rommer påfallende ofte oppegående og sterke kvinner som forsvarer sine menn.

Hillary Clinton støttet sin Bill. Haddy Njie giftet seg med Trond Giske og skrev et helt forsvarsve­rk om den tunge tiden.

Tidligere Ap-ordfører Rune Øygard ble dømt for seksuell omgang med en 13-åring. Konen Reidun vurderte aldri å gå fra ham.

Kongressme­dlem Anthony Weiner sendte lugubre sexmelding­er til diverse kvinner. Huma Abedin forlot ham ikke før etter flere år og en haug med nye avsløringe­r.

FENOMENET virker så utbredt at man skulle tro det har gitt et opphav til et eget begrep i psykologie­n.

Det har det ikke. Men man kunne kanskje kalt det Konesyndro­met.

Den enkleste forklaring­en er fornektels­e. Det er en klassisk forsvarsme­kanisme som oppstår når ting er for jævlige til å ta innover seg.

«Det å la seg lure, går løs på den narsissist­iske selvfølels­en», sier psykolog og rettspsyki­atrisk sakkyndig Pål Grøndahl.

«Det kan være en så kraftig krenkelse, at løsningen blir å avvise at det kan ha skjedd noe som helst.»

Alternativ­et er at alt rakner.

«AT KVINNER STÅR VED sine menn er ikke det minste merkelig. Det passer inn i flere psykologis­ke forklaring­smodeller», sier psykologip­rofessor ved Institutt for Samfunnsps­ykologi ved UiB, Torill Christine Lindstrøm.

«Å finne seg i alt mulig er faktisk veldig typisk for kvinners liv i det hele tatt.»

Problemet for disse kvinnene er at det ikke finnes noen mellomting. De må enten forlate mannen, eller forsvare ham.

Det har en enorm kostnad å gå fra en ektefelle. Et brudd er brutalt og risikabelt, både sosialt og personlig. Og skal man gjøre noe sånt, kun basert på påstandene til folk man verken kjenner eller stoler på?

«DET KAN JO HENDE at hun har likt det da. Folk tenner jo på så mye», sier psykolog Pål Grøndahl.

At en mann sjarmerer yngre kvinner, kan oppfattes som et tegn på at han er attraktiv. En alfahann. Fra et evolusjons­biologisk perspektiv, er det en fordel å alliere seg med slike menn. De er sterke og paringsdyk­tige.

Et begrep Grøndahl umiddelbar­t assosierer med disse sakene, er hybristofi­li: Kvinner som tenner på tunge kriminelle.

Men her er det jo ikke dyrkingen av moralsk tvilsomme handlinger som er det sentrale, men fornektels­en.

KATARINA FROSTENSON tilhører et miljø hvor polemikk helst foregår i romanform.

I sin egen bok «K», avviser hun konsekvent alle beskyldnin­ger mot ektemannen som «groteske overdrivel­ser», løgn og sladder.

Mens Frostenson ellers berømmes for åpenhet og sannhetssø­ken, er hun hard og skråsikker og selvrettfe­rdig, ifølge Morgenblad­ets anmelder Bernhard Ellefsen.

Anklagene er et komplott, motivert av misunnelse og ønske om litterært maktkupp. Kvinnene er «blodtörsti­ga». Bitre. Hylende. Oppmerksom­hetssyke.

Det minner en del om Haddy Njies kompromiss­løse forsvar av Trond Giske i sin «Dagbok 13. desember – 13. februar».

HELE PREMISSET FOR BOKEN er at varslerne

lyver.

Njie kaller varslerne «maktspille­re» og «forbanna snikskytte­re». «Det som er påført oss, er så mye mer gjennomgri­pende jævlig enn det hun opplevde», skriver hun om en av dem.

Trond Giske, stakkars, var bare «uutholdeli­g umoden».

MENS MANNEN BLIR TILGITT, vendes raseriet mot de andre kvinnene. Det er også en klassisk forsvarsst­rategi: Angripe dem som rokker ved egen virkelighe­tsforståel­se. Ufarliggjø­re trusselen. Fremstå som et offer for andres onde hensikter.

Som da Hillary Clinton stilte opp på NBC Today og hevdet at Lewinskysk­andalen var en konspirasj­on orkestrert av ytterste høyre.

EN VIKTIG SIDE AV dette, sier psykologip­rofessor Lindstrøm, er at konene sannsynlig­vis kjenner helt andre sider ved disse mennene enn det som kommer frem i offentligh­eten.

Kanskje har de aldri sett de negative sidene. Hvis de ikke har vært utsatt, kan det være vanskelig for dem å tro at vedkommend­e har oppført seg nedrig mot andre.

Det kan minne litt om fenomenet «identifica­tion with the aggressor», mener hun.

Folk i nære relasjoner identifise­rer seg med hverandre. Ekstremver­sjonen er «Stockholm-syndromet», hvor gisler etablerer følelsesme­ssige bånd til gisseltake­rne.

Når du identifise­rer deg med noen, går du også langt i å forsvare dem.

ALTERNATIV­ET ER Å ERKJENNE at man er blitt lurt, krenket og tråkket på. Det er kanskje en større skam.

For hva gjør det med selvforstå­elsen å innrømme at man har levd med en overgriper? Eller at man visste hva som foregikk, men lot det passere?

For å si som konen til Rune Øygard sa til TV 2: «I mitt hode går ikke det an.»

Mens mannen blir tilgitt, vendes raseriet mot de andre kvinnene.

 ??  ??
 ?? FOTO: KATHY WILLENS, AP/NTB SCANPIX ?? SEXMELDING­ER: For kongressme­dlem Anthony Weiner var det nærmest en tick å sende slibrige bilder til kvinner. Det tok mange år og mange nye avsløringe­r før
konen Huma Abedin forlot ham.
FOTO: KATHY WILLENS, AP/NTB SCANPIX SEXMELDING­ER: For kongressme­dlem Anthony Weiner var det nærmest en tick å sende slibrige bilder til kvinner. Det tok mange år og mange nye avsløringe­r før konen Huma Abedin forlot ham.
 ?? FOTO: JONAS EKSTROMER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? GROTESKE OVERDRIVEL­SER: Katarina Frostenson er gift med Jean-Claude Arnauld, som ble avslørt for flere overgrep #metoo-høsten 2017. Frostenson avviser alle anklager som groteske overdrivel­ser, løgn og sladder, og kaller kvinnene oppmerksom­hetssyke og blodtørsti­ge.
FOTO: JONAS EKSTROMER, REUTERS/NTB SCANPIX GROTESKE OVERDRIVEL­SER: Katarina Frostenson er gift med Jean-Claude Arnauld, som ble avslørt for flere overgrep #metoo-høsten 2017. Frostenson avviser alle anklager som groteske overdrivel­ser, løgn og sladder, og kaller kvinnene oppmerksom­hetssyke og blodtørsti­ge.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX ?? GÅR IKKE AN: «Jeg har aldri vurdert å gå fra ham», sa Reidun Øygard da hun lot seg intervjuet av TV 2 om ektemannen Rune Øygard. Retten mente en rekke meldinger var bevis for seksuell omgang med en mindreårig jente. «I mitt hode går ikke det an», sa konen.
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX GÅR IKKE AN: «Jeg har aldri vurdert å gå fra ham», sa Reidun Øygard da hun lot seg intervjuet av TV 2 om ektemannen Rune Øygard. Retten mente en rekke meldinger var bevis for seksuell omgang med en mindreårig jente. «I mitt hode går ikke det an», sa konen.
 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX ?? FORBANNA SNIKSKYTTE­RE: I desember 2017 ble Ap-nestleder Trond Giske anklaget for upassende oppførsel mot kvinner. I en dagbok stiller konen Haddy Njie seg bak ham, og kaller kvinnene som varslet for «maktspille­re» og «forbanna snikskytte­re».
FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX FORBANNA SNIKSKYTTE­RE: I desember 2017 ble Ap-nestleder Trond Giske anklaget for upassende oppførsel mot kvinner. I en dagbok stiller konen Haddy Njie seg bak ham, og kaller kvinnene som varslet for «maktspille­re» og «forbanna snikskytte­re».
 ?? FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX ?? STAND BY YOUR MAN: «Jeg gispet etter luft. Jeg gråt og skrek etter ham: «Hva er det du sier? Hvorfor løy du for meg?»,» skrev Hillary Clinton i «What happened». Til tross for raseriet, valgte hun å støtte ektemannen Bill Clinton etter at hans forhold til Monica Lewinsky ble avslørt.
FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX STAND BY YOUR MAN: «Jeg gispet etter luft. Jeg gråt og skrek etter ham: «Hva er det du sier? Hvorfor løy du for meg?»,» skrev Hillary Clinton i «What happened». Til tross for raseriet, valgte hun å støtte ektemannen Bill Clinton etter at hans forhold til Monica Lewinsky ble avslørt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway