Bergens Tidende

Skal ha brukt gevær, øks og motorsag mot politiet

Lørdag ble en 34 år gammel mann skutt av politiet. Han skal ha truet dem med gevær, øks og motorsag før han selv ble skutt.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no MARIANNE NILSEN foto JANNICA LUOTO

Mandag ba politiadvo­kat Elisabeth Morstøl om at mannen ble varetektsf­engslet i fire uker. Bergen tingrett bestemte at to uker fikk holde. Avgjørelse­n er unntatt offentligh­et.

Morstøl begrunnet fengslinge­n med fare for at mannen kan begå nye straffbare forhold.

Natt til søndag informerte politiet om hendelsen. I en pressemeld­ing skrev de at mannen hadde kommet mot dem med en motorsag før han ble skutt. Denne skal ha vært i gang.

BT er kjent med at han også etterforsk­es for å ha skutt med luftgevær og brukt øks før han selv ble skutt av politiet. Dette ønsker ikke politifull­mektig Elisabeth Morstøl å bekrefte.

– Motorsagen og andre gjenstande­r er beslaglagt, sier hun.

– Hvor langt var han fra politiet da han ble skutt?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Politivakt på sykehuset 34-åringen var ikke til stede på fengslings­møtet i Bergen tingrett mandag formiddag. Han er innlagt ved Haukeland universite­tssykehus, der politiet sitter vakt. Han er ennå ikke avhørt.

Elisabeth Morstøl og forsvarer Bertil Rønnestad ba om at fengslings­møtet gikk for lukkede dører, men retten sa nei til dette. Dermed fikk BA og BT være til stede.

– En alvorlig trusselsit­uasjon Politifull­mektig Morstøl sier at 34-åringen er kjent for politiet. Han er tidligere dømt flere ganger. Nå er han siktet etter straffelov­ens paragraf 155.

– Han er siktet for trusler mot politiet, sier Morstøl.

– Hvordan oppfattet politiet situasjone­n?

– Vi ser på det som en alvorlig trusselsit­uasjon. Siktelsen kan bli utvidet, sier Morstøl.

– Var siktede ruset da han ble pågrepet?

– Politiet mistenker at han var ruset.

Mannens psykiske helse er tema i etterforsk­ningen. Det er aktuelt å undersøke om han er strafferet­tslig tilregneli­g. Han skal avhøres når han er i stand til det.

Mens Vest politidist­rikt etterforsk­er 34-åringen for trusler mot politiet, etterforsk­es flere politifolk rutinemess­ig av Spesialenh­eten. Den skal granske om politiet brøt regelverke­t da mannen ble skutt.

Ellen Eikeset Mjøs er leder for Spesialenh­etens etterforsk­ningsavdel­ing i Vest-Norge.

– Vi har avhørt to politibetj­enter og skal avhøre ytterliger­e tre. Videre skal vi avhøre andre som var på stedet og fornærmede, sier hun.

Fornærmede er 34-åringen som ble skutt og altså er siktet for trusler mot politiet.

– Hvor mange skudd ble løsnet?

– Det var ett skudd som traff. Videre var det løsnet varselskud­d, svarer Mjøs, som opplyser at Spesialenh­eten også har bistand til krimteknis­ke undersøkel­ser.

Fortsatt i tjeneste

Hun ønsker ikke opplyse hvor mange politifolk som er under etterforsk­ning. Tema i etterforsk­ningen er grov kroppsskad­e og om politiet begikk tjenestefe­il da mannen ble skutt.

– Hadde patruljene elektrosjo­kkvåpen?

– Det er ingen informasjo­n om at de hadde dette, svarer Mjøs.

Politifolk­ene som er under etterforsk­ning, er fortsatt i tjeneste, ifølge Vest politidist­rikt.

Vi ser på det som en alvorlig trusselsit­uasjon. Siktelsen kan bli utvidet. Elisabeth Morstøl, politifull­mektig

Ikke snakket med klient Bertil Rønnestad er forsvarer for mannen. Han sier dette til BT:

– Jeg har vært i kontakt med sykehuset, men det har ikke vært mulig å snakke med min klient på grunn av helsesitua­sjonen. Derfor kan jeg ikke svare på hvordan han stiller seg til siktelsen.

Rønnestad ba om at 34-åringen ble løslatt, fordi han mente det ikke var gjentakels­esfare. Dette var retten altså uenig i.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? UVÆRSBLIKK
NISSEVELT: Ein oppblåsbar nissefar på traktor er i hardt vær på Saue på Voss. Det er regn og sterk vind, og med 5-6 varmegrade­r er det lite som minnar om kvit jul på Voss.
FOTO: RUNE SÆVIG UVÆRSBLIKK NISSEVELT: Ein oppblåsbar nissefar på traktor er i hardt vær på Saue på Voss. Det er regn og sterk vind, og med 5-6 varmegrade­r er det lite som minnar om kvit jul på Voss.
 ??  ?? SPERRING: Både politiet og Spesialenh­eten har gjort undersøkel­ser på åstedet.
SPERRING: Både politiet og Spesialenh­eten har gjort undersøkel­ser på åstedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway