Bergens Tidende

Frykter like mange skader i år som i fjor

Sykehusene forbereder seg på en hektisk start på nyåret. Bruk av fyrverkeri er én av årsakene.

- JULIANNE BRÅTEN MOSSING julianne.braten.mossing@bt.no RUNE CHRISTOPHE­RSEN foto BÅRD BØE

Ved Kiwi-butikken på Nesttun bærer Amund Eikeset Støldal

(18) bort en kasse med 144 knallskudd av merket «Happy Spring»til den nette sum av 748 kroner. Utgiften deler han med kompisen Henrik Fjærestad Bauge (18).

– I fjor brukte jeg sikkert

2000 kroner på fyrverkeri. Alle hadde med seg så mye at vi ikke fikk skutt opp alt, sier han.

Bruker vernebrill­er

På kassen ligger to vernebrill­er. De kommer til å bli brukt, fastslår de to.

– Jeg gidder ikke miste synet på grunn av fyrverkeri. Vi bruker vernebrill­er, og tennstav i stedet for lighter. Mamma er sykepleier, så noe annet er ikke aktuelt, sier Støldal.

Selgerne Glenn Jakobsen og Danny Rojas sier salget har gått nokså rolig så langt.

– Det blir nok større innrykk på nyttårsaft­en. Det pleier å være sånn, at det tar seg opp etter hvert, sier Jakobsen.

Ønsker forbud

Nils Bull er øyelege ved Haukeland universite­tssykehus, og ønsker forbud mot privat fyrverkeri. Han frykter like mange skader denne nyttårsaft­en som tidligere år.

– Jeg tror det blir rundt 15 skader totalt i landet i år også. Det er ikke kommet nye regelendri­nger, så jeg tror ikke på noen forskjell, sier øyelegen.

Ved midnatt nyttårsaft­en sender Bergen kommune opp fyrverkeri fra Vågen. Det skjer i samarbeid med BT. Fyrverkeri­et vil være synlig fra flere steder i Bergen og omegn.

Menn er verstingen­e

Bull er uenig i at det er tryggere å skyte opp bakkefyrve­rkeri enn pinneraket­ter, og forteller at han hvert år er vitne til at pasienter er blitt skadet etter at hele batterier går i luften umiddelbar­t etter påtenning.

– Selv om vi forsøker å lappe sammen øyet første nyttårsdag, så kan det hende de må fjerne det etter hvert. Flere av pasientene går til kontroller flere år etter ulykken, sier Bull.

Det er flest menn som blir skadet, og en fellesnevn­er er at de ikke har brukt vernebrill­er. Én av tre som blir skadet, er kvinner og barn. Disse har gjerne vært tilskuere til en oppskyting som er gått galt.

– Kvinner er som regel mye flinkere enn menn til å bruke vernebrill­er. Dessverre er disse mennene en håpløs gruppe å nå. Jeg har forsøkt i 14 år å oppfordre til riktig bruk, men de kommer inn hvert bidige år, sier Bull, som mener det offenbtlig­e fyrverkeri­et er nok i løpet av en kveld.

Bergensreg­ler

Bruk av fyrverkeri er bare tillatt på nyttårsaft­en mellom klokken 18.00 og 02.00.

Det er særegne regler for fyrverkeri­oppskyting i Bergen kommune. I 2016 kom et totalforbu­d mot bruk av fyrverkeri i og i nærheten av de tette trehusområ­dene i Bergen.

Bergen brannvesen har også innført forbud mot flygende lyslantern­er.

 ??  ?? KLAR TIL FEST: – Vi tar det rolig i år, sier Amund Eikeset Støldal. Det innebærer en sammenkoms­t med 15 venner.
KLAR TIL FEST: – Vi tar det rolig i år, sier Amund Eikeset Støldal. Det innebærer en sammenkoms­t med 15 venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway