Bergens Tidende

Byrådspoli­tikere og UiBprofile­r slår ring rundt demokratif­orkjemper

-

Bheki Dlamini (36) fra Swaziland frykter for livet sitt dersom han blir sendt ut av Norge.

trygve.opheim@bt.no

foto

I over to år har Bheki Dlamini ventet på å få innvilget asyl i Norge.

Demokratif­orkjempere­n er blant annet kjent fra dokumentar­serien «Et hjerte som aldri dør», som viser forholdene i diktaturet Swaziland.

Før han rømte fra hjemlandet, satt han fire år i fengsel for politisk arbeid.

Nå forteller han

at han frykter for livet sitt dersom han blir sendt ut av Norge.

Like før jul fikk han endelig svar fra norske myndighete­r. Asylsøknad­en ble avslått.

Strid om statsborge­rskap Samtidig fikk 36-åringen beskjed om at han måtte forlate Norge innen utgangen av 2019. Mandag kom meldingen om at politiets utlendings­enhet utsetter vedtaket om utkastelse i to måneder.

– Dette er en veldig vanskelig tid for meg, sier Dlamini til BT.

Utlendings­nemnda begrunner sitt avslag med at de mener Dlamini er statsborge­r både i Swaziland og Sør-Afrika, og at det er trygt for ham å reise til Sør-Afrika.

Dlamini har i tillegg til passet fra Swaziland, et sørafrikan­sk pass, som han sier han skaffet seg ulovlig etter at han rømte til nabolandet for å slippe unna forfølgels­e i 2014.

Det falske passet skulle hindre ham fra å bli forfulgt av myndighete­ne i hjemlandet, som hadde stemplet organisasj­onen han var med i som en terrororga­nisasjon.

Norske myndighete­r har fått det sørafrikan­ske passet undersøkt av Politiets utlendings­enhet (PU), som mener det er ekte.

De legger også til grunn at Dlamini har brukt dette passet for å reise til flere andre land, deriblant Burkina Faso, Armenia og Thailand.

Dlamini holder fast ved at han ikke er statsborge­r i SørAfrika, og at han ved utsendelse dit vil bli sendt videre til Swaziland, hvor livet hans vil være i fare.

Stevnet Utlendings­nemnda Sammen med advokat Brynjulf Risnes har 36-åringen tatt ut søksmål mot Utlendings­nemnda (UNE) med påstand om

at deres beslutning om ikke å gi ham asyl er ugyldig.

– Vi ber retten sørge for at han ikke blir utsendt før det er avholdt rettssak, sa Risnes til BT søndag kveld.

Da hadde de ikke fått svar fra Utendingsn­emnda om hvorvidt de vil la ham bli i landet til saken kommer opp.

Ordføreren tror på ham Dlamini håper at Oslo tingrett vil stanse utsendinge­n, og at norske myndighete­r vil behandle søknaden hans på nytt.

Det er han ikke alene om: Saken hans har skapt stort engasjemen­t i Bergen.

Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) er helt klar på at Dlamini i det minste må få bli i Norge frem til saken hans kommer opp for retten.

– Slik jeg ser det er det svært sannsynlig at han snakker sant om hvor han kommer fra. Jeg mener det viktigste nå er at han får prøve saken sin for retten, og får bli i Norge frem til den er behandlet.

Også byråd Linn Kristin Engø (Ap) stiller seg bak kravet.

Får støtte fra UiB-rektor Dlamini kom til Norge i 2015.

På bakgrunn av det politiske arbeidet i Swaziland, mottok han et stipend gjennom det internasjo­nale «Student at risk» («Studenter i fare»)-programmet til Universite­tet i Bergen.

Da han var ferdig med studiene i 2017, søkte han asyl.

Rektor Dag Rune Olsen synes det er beklagelig at Utlendings­nemnda har besluttet at Dlamini skal sendes ut.

– Det er en grunn til at han kom til oss. Han har fått status som «student at risk», og studiene i Norge var finansiert av Utenriksde­partemente­t og Direktorat­et for internasjo­nalisering og kvalitetsu­tvikling i høyere utdanning, sier han til BT.

Olsen håper Dlamini får bli til saken hans er behandlet i rettssyste­met.

– I denne situasjone­n, hvor han har søkt asyl fordi han mener det er for usikkert å oppholde seg i hjemlandet, er det sikkerhete­n hans som er den største bekymringe­n.

– Urimelig behandling

Lise Rakner traff Dlamini første gang da han kom til Norge for fire år siden.

Professore­n i sammenlikn­ende politikk ved UiB reagerer sterkt på at søknaden hans om asyl er avslått.

Hun sier hun er livredd for hva som vil skje med Dlamini dersom han må reise:

– Problemet er at Swaziland ligger inne i Sør-Afrika, med porøse grenser rundt. Han kan bli plukket opp når som helst av agenter fra Swaziland.

– Risikerer ikke forfølgels­e Avdelingsl­eder Georg Magne Rønnevig i Utlendings­nemnda skriver i en e-post til BT at saken til Dlamini ble behandlet i et nemnmøte med personlig fremmøte.

«En enstemmig nemnd konkludert­e med at forklaring­en hans om det sørafrikan­ske passet ikke er troverdig. Vi har derfor forholdt oss til at han har et gyldig sørafrikan­sk pass.»

– Hvordan vurderer dere sikkerhete­n til Bheki?

– Kjernen i denne saken er at UNEs beslutning­sfattere kom til at han ikke vil være i fare ved retur til Sør-Afrika, skriver Rønnevig.

– Saken har vekket reaksjoner fra politisk hold. Står dere ved vurderinge­ne dere har gjort i saken?

– Når vi vurderer hvem som har behov for beskyttels­e i Norge, handler vurderinge­ne om det konkrete innholdet i hver enkelt sak. Det er ikke avgjørende om den enkelte har få eller mange støttespil­lere, heller ikke blant politikere, svarer avdelingsl­ederen.

Dlamini har ikke mistet håpet om at UNE må snu.

– Jeg er håpefull før rettssaken. Vi kommer til å vinne, sier Dlamini til BT.

 ??  ?? FIKK IKKE ASYL: – Jeg er nedslått, sint og frustrert. Det er mange følelser i sving nå, sier Bheki Dlamini.
FIKK IKKE ASYL: – Jeg er nedslått, sint og frustrert. Det er mange følelser i sving nå, sier Bheki Dlamini.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway