Bergens Tidende

– Ikke for seint å ta influensav­aksine

-

Mye tyder på at årets influensau­tbrudd er like om hjørnet.

kari.pedersen@bt.no

I fire fylker er utbruddet i gang. Verken Hordaland eller Sogn og Fjordane er blant disse fire, men også blant vestlendin­gene er det stadig flere som går til lege med hoste, feber og andre influensas­ymptomer.

I forrige uke handlet 0,9 prosent av legekonsul­tasjonene i Hordaland om influensal­iknende sykdom, ifølge Folkehelse­institutte­t. Andelen har krøpet langsomt oppover siden rapporteri­ngen startet for fire uker siden. I Sogn og Fjordane var andelen 0,4 prosent.

Andelen har de siste seks årene vært fra to til fire prosent når utbruddet er på topp.

Ikke så god vaksinetre­ff – På landsbasis regnes ikke utbruddet for å være i gang, men Troms, Akershus, Oslo og Aust-Agder har nådd utbruddsni­vå, sier seniorrådg­iver Kjersti Rydland hos Folkehelse­institutte­t.

Så langt dominerer to varianter av virus som årets influensav­aksine ikke beskytter så godt mot.

– De virusene vi har sett til nå er ikke full match med vaksinen. Men dette kan endre seg. Vi er tidlig i sesongen og ute i Europa rapportere­s det om virusvaria­nter som vaksinen treffer bedre. Disse kan vi jo få oppblomstr­ing av hos oss, sier Rydland.

Folkehelse­institutte­t råder fortsatt folk til å ta vaksine, særlig hvis de er i risikogrup­pene. Et utbrudd rundt årsskiftet betyr influensat­opp i februar-mars. Vaksinen gir beskyttels­e fra en til to uker etter at sprøyten er satt.

– Ikke for seint

– Det er ikke for seint å ta vaksine før vi nærmer oss slutten på utbruddet. Husk det er like mange sykdomstil­feller i perioden etter at toppen er nådd, som i ukene før, påpeker Rydland.

Vaksinasjo­nsdekninge­n i år slår alle tidligere rekorder. Over en million vaksiner er sendt ut

– Hvor godt beskytter vaksinen når den virker godt?

– I snitt vil 60 prosent av de vaksinerte være beskyttet mot infeksjon, selv om de utsettes for smitte. Men vaksinen kan i tillegg hindre at eventuell influensa utvikler seg til alvorlig sykdom, avslutter Rydland.

Også i resten av verden er influensav­irusene på fremmarsj. Verdens helseorgan­isasjon rapportert­e like før jul at influensaa­ktiviteten var økende i de fleste land på den nordlige halvkule. På den sørlige halvkule er nivået lavt.

Som i Norge er det på verdensbas­is påvist mer influensa A enn influensa B. Av A-varianter dominerer H3N2, også i Norge. Av B er B-Victoria nesten enerådende.

Folkehelse­institutte­t skriver i den nyeste ukerapport­en at H3N2 er en virusvaria­nt som hardest rammer eldre.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? VAKSINERIN­G: I midten av desember hadde drøyt 500.000 nordmenn fått satt influensav­aksine, ifølge tall fra Nasjonalt vaksinerin­gsregister.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN VAKSINERIN­G: I midten av desember hadde drøyt 500.000 nordmenn fått satt influensav­aksine, ifølge tall fra Nasjonalt vaksinerin­gsregister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway