Bergens Tidende

EU-domstolen krever at fengslet katalansk politiker blir satt fri

-

Den katalanske politikere­n Oriol Junqueras stilte til valg til Europaparl­amentet fra varetekt og vant. Derfor har han parlamenta­risk immunitet.

michael.seidelin@politiken.dk

Selv den årlige julekonser­ten i det berømte Palau de la Música i Barcelona ga anledning til en markant demonstras­jon for det katalanske uavhengigh­etskravet. Den kom på et tidspunkt hvor oppgjøret mellom de katalanske nasjonalis­tene og den spanske regjeringe­n blir stadig mer komplisert.

Da konserten var slutt reiste en del av publikum seg opp og stemte i sang til den katalanske hymnen Els Segadors, som hyller de katalanske bøndenes opprør i juni 1640 mot de spanske troppene som var utstasjone­rt i Barcelona under den daværende krigen mot Frankrike. Andre ropte taktfast «Indepencia» – «uavhengigh­et» – som et flertall

Det er stor forskjell på det å demonstrer­e foran EU-kommisjone­ns bygg og det å tale fra sitt sete i parlamente­t.

Kilde i EU-kommisjone­n til den spanske avisen ABC av innbyggern­e i Catalonia imidlertid er motstander­e av. EU-domstolen har imidlertid nylig gitt separatist­ene uventet støtte. I en kjennelse 19. desember erklærte nemlig EUdomstole­n at den fengslede separatist­lederen Oriol

Junqueras har rett til immunitet, og at han derfor må løslates.

Stilte til valg fra varetekt Junqueras, som leder det store republikan­ske venstrepar­tiet ERC, stilte i mai til valg til Europaparl­amentet.

Skulle vært løslatt

Med andre ord skulle de spanske myndighete­ne ha løslatt Oriol Junqueras allerede 26. mai slik at han kunne ta sitt sete i Europaparl­amentet i Strasbourg. Deretter skulle Europaparl­amentet tatt stilling

til et eventuelt forslag om å oppheve hans parlamenta­riske immunitet.

Spanias høyesteret­t vurderer i disse dager avgjørelse­n fra EU-domstolen i Luxembourg, og den midlertidi­ge spanske regjerings­lederen Pedro Sánchez, som har forsøkt å samle en regjering siden det spanske parlaments­valget i november, biter negler.

Katalanern­es holdning kan nemlig bli avgjørende for sosialiste­ns forsøk på å danne en ny regjering. Om Sánchez skal ha noen sjanse for flertall i det spanske parlamente­t må han overtale katalanern­e om ikke å stemme mot hans regjerings­forslag. Det blir vanskelig, mener kommentato­ren José Antonio Zarzalejos fra den katalanske avisen El Periódico.

«ERC stiller helt overdrevne betingelse­r», vurderer han. Partiet krever for eksempel at Sánchez legger press på domstolene for å sørge for at Oriol Junqueras blir løslatt, men dette er noe som er både politisk og rettslig umulig.

Komplisert situasjon

Den komplisert­e situasjone­n blir ikke enklere av at den tidligere lederen for den katalanske lokalregje­ringen, Carles Puigdemont, som siden oktober 2017 har vært i eksil i Belgia, også ble valgt inn i Europaparl­amentet.

Kort før jul bestemte parlamente­ts juridiske tjeneste at Puigdemont kan innta sitt sete i parlamente­t.

– Det endrer alt, sier en kilde i EU-kommisjone­n til den spanske avisen ABC.

– Det er stor forskjell på det å demonstrer­e foran EUkommisjo­nens bygg og det å tale fra sitt sete i parlamente­t, understrek­er samme kilde.

ABCs kommentato­r Pablo Suanzas vurderer at uavhengigh­etskravene, som tidligere var i motvind, nå står langt sterkere.

Han minner om at EUs medlemslan­d og EUs institusjo­ner inntil nå kategorisk har nektet å høre de katalanske separatist­ene, og at separatist­ene nå for første gang har fått innpass i EU-systemet.

 ?? FOTO: FRANCISCI SECO/AP, NTB SCANPIX ??
FOTO: FRANCISCI SECO/AP, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: JOHANNA GERON/REUTERS, NTB SCANPIX ?? I EKSIL: Lederen for den katalanske lokalregje­ringen, Carles Puigdemont, har siden oktober 2017 vært i eksil i Belgia. Kort før jul bestemte parlamente­ts juridiske tjeneste at Puigdemont kan innta sitt sete i parlamente­t.
FOTO: JOHANNA GERON/REUTERS, NTB SCANPIX I EKSIL: Lederen for den katalanske lokalregje­ringen, Carles Puigdemont, har siden oktober 2017 vært i eksil i Belgia. Kort før jul bestemte parlamente­ts juridiske tjeneste at Puigdemont kan innta sitt sete i parlamente­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway