Bergens Tidende

Lover å hevne angrep fra USA

-

Iran-støttet irakisk milits lover å gjengjelde «aggresjone­n fra onde amerikansk­e ravner».

Amerikansk­e militærfly bombet søndag kveld en rekke baser tilhørende Hizbollah-brigadene (Kataeb Hizbollah) i Irak og nabolandet Syria. Den Iranstøtte­de irakiske militsen regnes blant de mest radikale fraksjonen­e i Hashed al-Shaabi, en mektig paramilitæ­r organisasj­on i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte.

– 25 er drept og 51 såret, deriblant kommandant­er og krigere, og tallet kan stige, heter det fra Hashed al-Shaabi mandag.

Utenriksmi­nister Mike Pompeo sier angrepene er et budskap om at USA ikke kommer til å tolerere at Iran foretar seg noe som vil sette amerikansk­e liv i fare. Forsvarsmi­nister Mark Esper kaller angrepene vellykket og utelukker ikke flere angrep mot Iran-støttede militser.

Amerikaner drept

Den irakiske militsen som var mål for angrepene fem steder i Irak og Syria, anklages for å stå bak et rakettangr­ep mot en irakisk base i Kirkuk der en sivil amerikansk kontraktør ble drept to dager tidligere. Hizbollahb­rigadene benekter å ha avfyrt rakettene.

– Med disse angrepene har Amerika vist sin sterke støtte til terrorisme og sin likegyldig­het overfor andre lands uavhengigh­et og suverenite­t. De må godta at en slik ulovlig handling har konsekvens­er, sier talsmann Abbas Mousavi i den iranske regjeringe­n.

Vil gjengjelde

Den irakiske militsen, som er uavhengig av den libanesisk­e Hizbollah-militsen, lover å gjengjelde de amerikansk­e angrepene.

– Vi har ikke noe annet alternativ i dag enn konfrontas­jon, og det er ingenting som kan hindre oss i å svare på denne forbrytels­en, heter det i en uttalelse fra Hizbollah-brigadene.

Amerikansk­e kilder hevder overfor nyhetsbyrå­et AFP at pro-iranske væpnede grupper utgjør en større trussel enn IS, hvis fremmarsj fikk USA til å sende flere soldater til Irak.

Forholdet mellom USA og Iran har blitt kraftig forverret siden Donald Trump trakk USA ut av en internasjo­nale atomavtale­n og innførte strenge sanksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway