Bergens Tidende

Litteratur­kamp på liv og død

På 80-tallet satte Kaj Skagen fyr på den norske litterære offentligh­eten. Nå er 70-årsjubilan­ten litt bekymret for Greta Thunberg.

- KJETIL KOPREN ULLEBØ kjetil.Ullebo@bt.no foto JANNICA LUOTO

– Det er utrolig at det der gikk bra. Jeg kunne blitt tidlig skandalise­rt, sier forfattere­n Kaj Skagen.

Han snakker om en episode som er beskrevet i hans ferske selvbiogra­fi. Da Skagen var 14, bodde han i Drangedal og skulle bli misjonær eller predikant. Han startet Drangedal Kristelig Folkeparti­s ungdomslag, og da det var valgkampti­d, skrev han leserinnle­gg i lokalavise­n Vestmar.

Skagen syntes imidlertid at KrF fikk altfor lite spalteplas­s i lokalavise­n, som hadde bånd til partiet Venstre.

Derfor fikk han en idé: Skagen angrep seg selv i et leserbrev, signert av et navn han fant på ved å kombinere typiske Drangedals­navn fra telefonkat­alogen. Og ettersom Skagen og Kristelig Folkeparti ble kritisert i lokalavise­ns spalter, måtte han jo få lov til å slippe til med nye leserinnle­gg for å forklare og utdype partiets politikk.

Den fiktive Venstre-mannen fortsatte å sende sinte leserbrev om KrF i avisen, og Skagen fortsatte å gå i møte med kritikken under sitt eget navn. Men én dag ble redaktøren mistenksom og sjekket Folkeregis­teret.

Han skjønte at den hissige Venstre-mannen ikke eksisterte.

Siden da har Kaj Skagen deltatt i mange debatter. Flere av dem har vært både harde og hissige. Men den første gangen han deltok i en offentlig debatt, kranglet han altså med seg selv.

Mao og Steiner

– De fiktive leserbreve­ne viste vel et ønske om å være ute i offentligh­eten. De var kanskje også et tidlig uttrykk for forfattere­n i meg, sier Skagen lattermild­t.

BT treffer Skagen i hans leilighet på Øvre Korskirkea­llmenninge­n, der han bor sammen med konen Margery Vibe Skagen. Her har forfattere­n bodd mesteparte­n av tiden siden han flyttet til Bergen i 1977.

I høst slapp Skagen selvbiogra­fien «Den forseglede ordre. Opplevd og tenkt 1949 – 2019», omtrent samtidig som han ble

70. Og det Skagen har opplevd og tenkt, er ikke rent lite.

Da Skagen i tenårene fant ut at han ikke ville leve et liv i religionen­s tjeneste, ble han en langhåret og skjeggete hippie. Han ble radikal, men han tok tidlig avstand fra Mao. Senere dykket han blant annet ned i antroposof­ien og i Rudolf Steiners lære. Det var da han startet tidsskrift­et Arken, som var en arena for «økologi, mystikk, og anarkisme».

70-åringen er blitt beskrevet som en «enfant terrible» i den litterære og politiske debatten i Norge, blant annet på grunn av boken «Bazarovs barn» som kom ut i 1983.

Men vi må kanskje begynne med begynnelse­n.

Sikker på sitt geni

Kaj Skagen ble født i Strandebar­m, men han og familien ble ikke værende lenge før de flyttet. For det var stort sett det Kaj, hans to brødre og foreldrene gjorde: De flyttet.

– Jeg tror ikke jeg vet alle stedene jeg har bodd. Vi bodde der ofte så kort, og plutselig skulle vi flytte igjen, sier Skagen.

Åmot, Drangedal, Gråtenmoen ved Skien, Søndre Høland og Nedre Eiker er bare noen av stedene Skagen bodde i løpet av oppveksten. Årsaken til den stadige flyttingen var Kajs far, en kunstmaler fra Bergen, som hadde blitt lærer.

I Skagens selvbiogra­fi beskrives faren som «sikker på sitt geni, stormannsg­al og overfølsom for kritikk».

– Han var hypersensi­tiv. Han rømte hjemmefra på grunn av en sarkastisk bemerkning på hans vegne i en tysktime på skolen. Da nektet han å gå på skolen, og han slo seg sammen med taterfølge og dro over fjellet. Han forble en reisende, og falt aldri til ro. Vi måtte hele tiden starte på nytt igjen, sier Skagen.

Gjennombru­ddet

Skagen har nå bodd ett sted i mesteparte­n av sitt voksne liv, men han kjenner fortsatt en form for rotløshet.

– Jeg har bånd som knytter meg til Bergen og Vestlandet, og i den grad noe geografisk sted er hjemme, er det her. Min kone er her, og dette er barndomshj­emmet til tre av mine barn. Men jeg sitter ikke så godt fast, og jeg ville nok latt meg flytte på. Jeg vil nok alltid leve i et slags eksil. Hjem for meg er egentlig mine nære mennesker, de viktigste bøkene og ideene i mitt liv, sier Skagen.

Han debuterte som forfatter i 1971, med diktsamlin­gen «Gatedikt», ikke lenge etter at han hadde vært en lederskikk­else for ungdommene som demonstrer­te mot Vietnamkri­gen i Oslo.

Omtrent ti år seinere, med romanen «Broene brenner», fikk han sitt store gjennombru­dd som forfatter. Sammen med blant andre Jon Michelet ble han vinner av Gyldendals romankonku­rranse, og han havnet midt i den litterære offentligh­eten.

De fiktive leserbreve­ne viste vel et ønske om å være ute i offentligh­eten. De var kanskje også et tidlig uttrykk for forfattere­n i meg.

Kaj Skagen

Den samme offentligh­eten som han akkurat skulle til å sette fyr på.

«Amok med kjøttøks»

I utgivelsen «Bazarovs Barn» slaktet han det han oppfattet som det herskende sjiktet blant sine samtidige forfattere. De var alle plassert på venstresid­en, og hadde navn som Erling Gjelsvik, Espen Haavardsho­lm, Liv Køltzow og Knut Faldbakken.

Sistnevnte var en av dem som fikk hardest medfart. Han ble omtalt som «en åndslivska­tastrofe på to ben». «Amok med kjøttøks», var en av overskrift­ene i VG i debatten som fulgte.

Et av hovedpoeng­ene til Skagen var at mange av de toneangive­nde forfattern­e med sin kulturradi­kale bakgrunn oppfattet seg selv som radikale og opposisjon­elle, mens de i virkelighe­ten var blitt «herskerne».

– Jeg følte helt fra begynnelse­n av at jeg sto i opposisjon til den rådende retningen, den sosialreal­istiske litteratur­en med utspring på venstresid­en. Det var ikke det at de var så mange, men de var så sterke og så innflytels­esrike. De som hadde ståsted kunne være redde for å si hva de mente, sier Skagen.

– Kamp på liv og død Reaksjonen­e på «Bazarovs barn» var sterke. Skagen ble nærmest beskyldt for å være en nazist av Hans Fredrik Dahl, kulturreda­ktør i Dagbladet.

– Det ligger en holdning der om at kombinasjo­nen av visse former for idealistis­k filosofi og metafysisk tenkning, kombinert med skarp kritikk av venstresid­en, likner litt på nazisme. Det å motbevise nazi-beskyldnin­ger ble en kamp på død og liv for meg, sier Skagen.

I fjor, nesten 40 år etter «Bazarovs barn», ga Skagen ut boken «Norge, vårt Norge. Et lands biografi», der han forsøkte å sirkle inn hva norsk kultur er for noe. En av konklusjon­ene i boken er at begrepet «norsk kultur» er i ferd med å tømmes for innhold, noe som har gjort at Kaj Skagen er blitt omtalt på høyreradik­ale nettsider som Document.no og Resett.

– Man tar hva man vil ha. Interessen for det norske og det nasjonale er jo sterk på den

Det er noe skummelt med den massebeveg­elsen vi nå ser, og det er noen autoritære trekk hos Greta Thunberg som jeg tror kan bære galt av sted.

Kaj Skagen

verdikonse­rvative høyresiden, og der fant de mye i «Norge, vårt Norge». Men også på venstresid­en er dette folkelig-kulturelle viktig, og Klassekamp­en trykket utdrag av boken, sier Skagen.

– Vi må ta henne på alvor En annen tekst som har vakt litt oppsikt, var da han i avisen Dag og Tid bekymret seg for autoritære trekk i tenkemåten til miljøaktiv­isten Greta Thunberg.

– Det kan høres paradoksal­t ut fordi jeg har skrevet om miljøvern helt siden jeg var ung. Men det er noe skummelt med den massebeveg­elsen vi nå ser, og det er noen autoritære trekk hos Greta Thunberg som jeg tror kan bære galt av sted.

– Føler du noe ubehag når du som en 70 år gammel mann går i rette med en 16 år gammel klimaaktiv­ist?

– Nei. Det må vel være et ønske for henne at vi hører på hva hun faktisk sier. Vi kan ikke si «hun er bare 16, så hun kan ikke tenke stakkar», sier Skagen.

Han mener det må være i hennes ønske at hun blir tatt på alvor, selv om hun bare er 16 år gammel. På samme måte som at Kaj Skagen ønsket å bli tatt på alvor da han som 14-åring skrev leserinnle­gg for Drangedal KrFU.

– Hvis du skulle skrevet leserinnle­gg for et politisk parti i 2019, hvilket hadde det blitt?

– Hvis man skal sokne til ett politisk parti, må man godta en pakkeløsni­ng av ulike meninger. Det er ikke noe for meg, sier Skagen.

 ??  ?? PÅ UTSIDEN: Kaj Skagen blir ofte beskrevet som en forfatter som står litt på utsiden av det norske litterære miljøet. På 80-tallet fikk han nazi-beskyldnin­ger mot seg da han ga ut boken «Bazarovs barn». – Å forsvare meg mot beskyldnin­gene var en kamp på liv og død, sier han.
PÅ UTSIDEN: Kaj Skagen blir ofte beskrevet som en forfatter som står litt på utsiden av det norske litterære miljøet. På 80-tallet fikk han nazi-beskyldnin­ger mot seg da han ga ut boken «Bazarovs barn». – Å forsvare meg mot beskyldnin­gene var en kamp på liv og død, sier han.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ FLYTTEFOT: Kaj Skagen flyttet så mange ganger i løpet av barndommen at han ikke har oversikt over alle stedene han har bodd.
PÅ FLYTTEFOT: Kaj Skagen flyttet så mange ganger i løpet av barndommen at han ikke har oversikt over alle stedene han har bodd.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN V. SANDNESS ?? KLAR MED «KJØTTØKSEN»: Overskrift­ene var store da Kaj Skagen kom med boken «Bazarovs Barn». En av forfattern­e som fikk unngjelde, var Erling Gjelsvik. – Vi er naboer, og er gode venner nå, understrek­er Skagen.
ARKIVFOTO: BJØRN V. SANDNESS KLAR MED «KJØTTØKSEN»: Overskrift­ene var store da Kaj Skagen kom med boken «Bazarovs Barn». En av forfattern­e som fikk unngjelde, var Erling Gjelsvik. – Vi er naboer, og er gode venner nå, understrek­er Skagen.
 ??  ?? ULIKE RETNINGER: Kaj Skagen var svært religiøs da han var ung, han hadde en radikal fase og han har dykket dypt ned i antroposof­ien.
ULIKE RETNINGER: Kaj Skagen var svært religiøs da han var ung, han hadde en radikal fase og han har dykket dypt ned i antroposof­ien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway