Bergens Tidende

KONESYNDRO­MET: KONE

Fremvekste­n av populisme i verden er et politisk sykdomsteg­n.

-

Når du identiiden­tifiserer deg med noen, går du ogsåog langt i å forsvare dem. AlternAlte­rnativet er å erkjenne at man er blitblitt lurt, krenket og tråkket på. Det er kanskje en større skam.

INNGANGEN TIL 2020 er preget av en viss pessimisme på klodens vegne, kanskje mer enn vi er vant til ved enden av årshjulet. Klagemålen­e er forståelig­e. De siste årene har vært preget av ideologisk og politisk uro det knapt var mulig å se for seg for ti år siden.

MEST NEDSLÅENDE ER kanskje truslene mot det liberale demokratie­t, der toleranse, deltakelse og tillit er sentrale verdier.

At lovlig valgte populistis­ke demagoger i noen av verdens største land utgjør dette presset, er tankevekke­nde. Det viser hvordan demokratie­t noen ganger kan undergrave seg selv.

IFØLGE DEN KJENTE statsviter­en og økonomen Francis Fukuyama har populister tre særtrekk.

Den første er viljen å gi kortsiktig­e og usunne økonomiske løfter. Den andre er den utilslørte appellen til en utvalgt gruppe av befolkning­en, og den tredje er evnen til å skape en kult rundt sin egen person.

POLITIKERE AV DENNE støpningen har hatt spesielt gode tider etter finanskris­en i 2008 og den såkalte flyktningk­risen i 2015. De har også fått god drahjelp av den teknologis­ke utviklinge­n.

Populisten­e har i høy grad maktet å skape et skille mellom «eliten» og «folket», der de fremstille­r seg som de eneste som forstår folkets behov.

UTVIKLINGS­TREKKENE HAR BLITT spesielt synlige i 2019. Forberedel­sene til riksrettss­aken mot president Donald Trump har vist at han setter sin egen agenda foran nasjonens interesser.

Statsminis­ter Boris Johnson skal lede Storbritan­nia ut av EU, i et politisk eksperimen­t ingen helt ser rekkevidde­n av.

I BRASIL UTFORDRER høyrepopul­isten Jair Bolsonaro det globale klimaarbei­det med en nasjonalis­tisk agenda, der utnyttelse av regnskogen for økonomisk vinning står sentralt.

Kina og Russland har befestet seg som autoritære og ambisiøse stater, mens Polen, Ungarn og Italia har utfordret EU med illiberale lovendring­er.

DET ER FOR tidlig å sende det liberale demokratie­t på pleiehjem. Men de neste årene kan den negative utviklinge­n fortsette, ikke minst hvis Donald Trump blir gjenvalgt som president i USA i november 2020.

Det vil bety nye fire år med et enda mer splittet USA, nervøse verdensmar­keder, trusler mot handelsavt­aler, flørt med autoritære regimer, mer klimaødele­ggende politikk og mer støyende propaganda på Twitter.

TRENDENE STILLER ENDA sterkere krav til den demokratis­ke ryggraden hos politikere og organisasj­oner andre steder, blant annet i EU, i Nato og FN – og i den norske regjeringe­n.

Her trengs det samarbeid, allianseby­gging og klokskap, og ikke minst mot til å håndtere presset fra de populistis­ke strømninge­ne.

Det er bare å ønske dem lykke til, og håpe på et bedre nyttår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway