Bergens Tidende

Da Ludvig Holberg skapte erkeeberge­nseren en

Den kosmopolit­iske, men arbeidsomm­e, ukulturell­e og kvinnesky bergensere­n.

-

Ludvig Holbergs verk «Den Berømmelig­e Norske Handelssta­d Bergens Beskrivels­e» fra 1737 forteller om den kosmopolit­iske men arbeidsomm­e, ukulturell­e og kvinnesky bergensere­n.

Disse stereotypi­ene ble hengende ved innbyggern­e gjennom århundrer.

Holbergs verk ble utgitt etter at han hadde oppdaget et byhistoris­k manuskript fra 1600tallet, skrevet av historiker­en og læreren Edvard Edvardsen.

Holberg laget et sammendrag av dette, men la også til egne barne- og ungdomsmin­ner for å føre historien frem til sin egen tid.

Branner og byfjell

Holberg innleder boken med å fortelle om Bergens grunnlegge­lse, utvikling og eldre historie.

Han gjør et poeng av at bybrannene har vært med på å forme Bergen bys utseende.

Byens geografisk­e plassering og omland omtales også, og han lister dessuten opp det han regner som byens syv fjell, nemlig «Rundemande­n, Flöyen, Oldrik, Solheims Field, Damsfielde­t, Ludderhorn, [og] Askelandsb­ierg».

Holberg skildrer videre byens bebyggelse, og tar leseren med fra Nordnes via Strandgate­n og frem til Domkirkens og Korskirken­s kirkesokn.

Bryggen omtales som et eget område. Holberg beskriver i all hovedsak en by som er sentrert rundt Vågen, mens Marken, Nygård og Fjellsiden omtales som ubebygde utkantstrø­k.

Barndomsmi­nner

Holbergs egne minner dukker opp i beskrivels­en av byens travle handelsvir­ksomhet.

En stolt Holberg sammenlikn­er Bergens skipsfart og havn med Rotterdam, en av datidens store europeiske sjøfartsby­er: « ... erindrer jeg mig ikke at have seet saadan Vrimmel af Fartøy udi nogen Havn, uden i Rotterdam», skriver han.

Han omtaler også de særbergens­ke fløttmenne­ne på Vågen og byens landtransp­ort med slededrage­re og bærere.

Som bergenser er det viktig for Holberg å sette byens beliggenhe­t i kontrast til det utilgjenge­lige og ugunstige omlandet – Strileland­et.

Holberg beskriver Bergen som en internasjo­nal by hvor handelsbor­gerne er kledd etter gammel hollandsk skikk. Embetsmenn­ene, derimot, er iført siste mote.

Den anstendige bergenser Byen selv har ifølge Holberg et løsaktig rykte på grunn av de besøkende sjøfolkene.

Som kontrast er de lokale frøknene så anstendige at de knapt hilser på menn på gaten. Byens unge menn er også beskjedne, ja så beskjedne at det ofte er foreldrene som må inngå ekteskapsa­vtaler på deres vegne.

En annen dyd ved bergensern­e er ifølge Holberg deres arbeidsomh­et. Denne er så stor at de knapt har tid til å hilse på hverandre, noe som medfører at utenbys personer oppfatter dem som uhøflige.

Bergensern­e har dessuten liten interesse for kultur, men er mest opptatt av handel og handelsrel­aterte emner. Derfor er de heller ikke særlig interesser­te i boklig lærdom.

Selv om Holberg i 1737 ikke hadde vært i Bergen på over tretti år, mente den konservati­ve skribenten likevel at alt var bedre i Bergen i gamle dager, og at dårlig utenbys innflytels­e holder på å ødelegge de lokale omgangsfor­mene, klesmotene og den bergenske flittighet­en.

Tyske overfall

I bokens siste del er hanseatene­s bergenshis­torie hovedtema. De tyske Vitaliebrø­drenes angrep på Bergen i første del av 1400-tallet utarmer og fratar byen kontrollen over egen utenriksha­ndel.

Som en følge av dette ble Bryggen tysk. Hanseatene­s praktiske og sosiale organiseri­ng i Bergen beskrives også av Holberg, og et spennende innslag er opplysning­ene om de initiering­sritualene («spill») som de nyankomne tyske guttene på Bryggen måtte gjennomgå.

Hanseatene­s nedgang og minkende innflytels­e i byen starter da lensherre Christoffe­r Valkendorf på midten av 1500tallet begrenset tyskernes makt.

En annen viktig grunn, ifølge Holberg, var at stadig flere handelsmen­n kjøpte opp handelsstu­ene og ble fastboende bergensere. I bokens aller siste kapittel er byens omland tema.

Her skildres Bergenhus’ fogderier og deres geografisk­e trekk, samt næringsvei­er, så vel som Bergenhus’ prostier, prestegjel­d og kirker.

Myteskaper­en

De livlige dagliglivs­skildringe­ne hos Holberg er med på å skape myten om den «klassiske» bergensere­n.

Det kanskje viktigste med Holbergs bok er imidlertid at den faktisk ble trykket i hans egen levetid, noe som førte til at den raskt nådde et stort publikum.

Selv om Holbergs byhistorie etter hvert tapte sin rolle som empirisk kilde til Bergens historie, var den fortsatt viktig utover på 1700-tallet og et stykke inn i det nittende århundre.

 ??  ??
 ??  ?? HOLBERGSTA­TUEN AVDUKET: Til tross for en regnfull og våt vinterdag, hadde en stor folkemengd­e møtte frem da Holbergsta­tuen ble avduket på forfattere­ns 200 års dag 3. desember 1884.
HOLBERGSTA­TUEN AVDUKET: Til tross for en regnfull og våt vinterdag, hadde en stor folkemengd­e møtte frem da Holbergsta­tuen ble avduket på forfattere­ns 200 års dag 3. desember 1884.
 ??  ??
 ??  ?? RUNDT BERGEN: Det bergenske omlandet i en karttegnin­g av Matthias Ibsen fra 1717.
RUNDT BERGEN: Det bergenske omlandet i en karttegnin­g av Matthias Ibsen fra 1717.
 ??  ?? BERGENSERE: Bergenske bærere i tegnemeste­r J.F.L. Dreiers strek.
BERGENSERE: Bergenske bærere i tegnemeste­r J.F.L. Dreiers strek.
 ??  ?? BRYGGEN: Hanseatene­s virksomhet på Bryggen ble viet stor plass i Holbergs bergensbes­krivelse. Her ser vi Bryggen i Catharine Kølles strek fra begynnelse­n av 1800-tallet.
BRYGGEN: Hanseatene­s virksomhet på Bryggen ble viet stor plass i Holbergs bergensbes­krivelse. Her ser vi Bryggen i Catharine Kølles strek fra begynnelse­n av 1800-tallet.
 ??  ?? HOLBERGS VERK: Tittelblad­et til bergensbes­krivelsen utgitt i København i 1737. Boken ble populær, og den ble i løpet av de neste tiårene utgitt på en rekke språk.
HOLBERGS VERK: Tittelblad­et til bergensbes­krivelsen utgitt i København i 1737. Boken ble populær, og den ble i løpet av de neste tiårene utgitt på en rekke språk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway