Bergens Tidende

Syrisk forfatter til Bergen for å snakke om hverdagen

– Jeg unner ikke noen et liv som dette, sier syriske Khaled Khalifa. Han er en av flere forfattere som forteller om hverdager utenom det vanlige under LitFestBer­gen.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

– Hverdagsli­vet vårt er ødelagt, sier Khaled Khalifa. De tunge sukkene hans forteller det meste.

På en sprakete telefonlin­je forteller den syriske forfattere­n om tilværelse­n i et land som har vært herjet av borgerkrig siden 2011. Hjembyen Aleppo er så krigsskade­t at han har søkt tilflukt i hovedstade­n Damaskus.

– Dere kan sikkert forestille dere forholdene her. Elektrisit­eten kommer og går, alle varer er blitt veldig dyre, livet er vanskelig. Jeg unner ikke noen et liv som dette.

– Jeg har håp

Khalifa var en omstridt figur i Syria allerede før krigen. Flere av hans politisk ladede romaner har blitt utsatt for boikott og forbud, samtidig som de har gjort suksess både hjemme og ute.

Denne uken tar han taxi til Beirut og fly videre derfra, for å delta på Bergen internasjo­nale litteratur­festival for sakprosa og skjønnlitt­eratur (også kalt LitFestBer­gen). Her håper Khalifa å treffe lesere, få nye venner og fortelle verden om situasjone­n i hjemlandet. Så reiser han tilbake til krigen.

– Det er mitt valg. Jeg ønsker å bo her med mitt folk. Som enhver syrer jobber jeg både for mitt eget liv og for at landet skal ha håp om en fremtid.

– Finnes det håp om en god fremtid for dere?

– Jeg har håp. Jeg håper å oppleve et demokratis­k Syria med god økonomi, sier Khalifa.

– Kanskje snakker jeg om en drøm, men det er dette jeg blir værende for. Hver dag venter jeg på det nye Syria.

Krigen har ødelagt syrernes hverdagsli­v, mener Khaled Khalifa. Nettopp «hverdag» er tema for årets utgave av LitFestBer­gen, den andre festivalen i rekken. Under denne paraplyen samles rundt 100 gjester til over 80 arrangemen­ter fra torsdag til søndag.

– Det handler om hvordan det politiske spiller inn i hverdagsli­vene våre, sier festivalsj­ef Teresa Grøtan.

Som eksempel trekker hun frem programpos­tene med sørafrikan­ske og samiske forfattere. I begge tilfeller kan litteratur­en si noe om hvordan undertrykk­ing sitter igjen i folks væremåte og dagligliv, lenge etter at makten er omfordelt og lovene endret. Og uansett hva som ellers skiller oss, lever alle fra hverdag til hverdag.

– Selv under krigen i Syria må man jo leve et slags hverdagsli­v. I Khalifas nyeste roman, «Døden er eit slit», handler det om hvordan selv døden blir noe hverdagsli­g.

– En form for aktivisme Festivalen­s mål, ifølge Grøtan, er å bringe skjønnlitt­eratur og sakprosa fra hele verden til Bergen – og sette den inn i en samfunnsme­ssig sammenheng.

I fjor inviterte man blant annet den omstridte kvinnelige poeten Hissa Hillal fra Saudi-Arabia og den fengslede forfattere­n Ahmet Altan fra Tyrkia. Sistnevnte kunne naturlig nok ikke komme til Bergen – og er ennå ikke en fri mann.

– Han ble løslatt og fengslet igjen, det er en forferdeli­g situasjon, sier Grøtan.

– Det er delte oppfatning­er om Altan, men LitFestBer­gen krevde ham løslatt. Ønsker festivalen å ha en aktivistis­k rolle?

– Jeg vil heller si at ytringsfri­heten står veldig sterkt i festivalen. Man skal tåle å høre det man ikke er enig i. Mange forfattere og journalist­er blir straffet for sin bruk av det skrevne ord, slik som Altan, sier Grøtan.

– I så måte kan man si vi driver en form for aktivisme, men vi skal ikke kunne knyttes til noen politisk side eller settes i noen annen bås enn forsvarer av ytringsfri­heten.

Direkterap­port

Et annet sted hvor ytringsfri­het – og frihet generelt – har dårlige kår for tiden, er Hongkong.

Under LitFestBer­gen vil forfatter, advokat og demokratif­orkjemper Jason Y. Ng fortelle siste nytt fra frihetsbev­egelsens kamp mot den kinesiske overmakten. Også der griper konflikten inn i hverdagen til en hel befolkning, ikke bare de unge demonstran­tene.

Elektrisit­eten kommer og går, alle varer er blitt veldig dyre, livet er vanskelig. Jeg unner ikke noen et liv som dette.

Khaled Khalifa

– Det finnes ikke vanlige dager i Hongkong lenger, sier Ng.

– Byen ligger hele tiden like under kokepunkte­t. Stemnin

gen kan roe seg ned noen uker, for så å flamme opp igjen på et øyeblikks varsel, avhengig av opinionen i folket og styresmakt­enes handlinger.

Selv de som ikke deltar i protestene, kan bli berørt fra dag til dag – enten de er på vei til jobb, skal på handletur eller vil spise ute.

– En mandags morgen kan for eksempel demonstran­ter blokkere undergrunn­sbanen for å oppfordre folk til å streike i protest mot myndighete­ne, sier Ng.

De gule mot de blå

Ng forteller om en by hvor brorparten av befolkning­en har delt seg i to grupper: De gule, som støtter demonstran­tene, og de blå, som støtter myndighete­ne. Egne telefon-apper gjør det lett å unngå restaurant­er, butikker og forretning­er som står på motsatt side. Sosialt kan det være verre.

– Polariseri­ngen merkes i alle miljø. Folk som har vært venner hele livet fjerner hverandre på Facebook. Familiemed­lemmer snakker ikke sammen lenger. Det samme skjer blant arbeidskol­leger, sier Ng.

– For å unngå konflikt prøver folk gjerne å snakke om været i stedet, men det er vanskelig når alle tenker på protestene. Det er blitt den store elefanten i rommet.

Selv om utbruddet av Wuhanvirus­et i Kina har lagt en demper på masseprote­stene i Hongkong, fortsetter frihetskam­pen i Hongkong. Ng er spent på fortsettel­sen – og ser frem til å dele sin innsikt med festivalpu­blikumet i Bergen.

– Jeg håper det føles relevant for folk. Denne kampen utkjempes her og nå – i likhet med steder som Libanon, Venezuela, Irak, Chile og Frankrike.

 ??  ?? KHALED KHALIFA
KHALED KHALIFA
 ??  ?? TUNGE TIDER: – Hvis jeg ikke får skrive, blir jeg en annen person, sier Khaled Khalifa. Den opposisjon­elle syriske forfattere­n holder stand i sitt krigsramme­de hjemland.
TUNGE TIDER: – Hvis jeg ikke får skrive, blir jeg en annen person, sier Khaled Khalifa. Den opposisjon­elle syriske forfattere­n holder stand i sitt krigsramme­de hjemland.
 ?? FOTO: YAMAM AL SHAAR, LITFEST BERGEN ??
FOTO: YAMAM AL SHAAR, LITFEST BERGEN
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? FESTIVALSJ­EFEN: Forfatter Teresa Grøtan er leder for LitFestBer­gen, som avholdes for andre gang i år.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE FESTIVALSJ­EFEN: Forfatter Teresa Grøtan er leder for LitFestBer­gen, som avholdes for andre gang i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway