Bergens Tidende

Har fått mange varsler om vold på hospits

Helse Bergen har de to siste årene sendt seks bekymring s meldinger om hospitset i Møllendals­veien. I fjor ble det varslet om uro, konflikter og vold.

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no ADRIAN BRUDVIK foto BÅRD BØE

I Møllendals­veien 19 ligger hospitset politiet mener er åsted for dobbeltdra­pet i Bergen.

Hospitset har en såkalt «kvalitetsa­vtale» med Bergen kommune, som gir rusavhengi­ge et midlertidi­g botilbud på kommunens regning.

Siden 2016 har kommunen registrert ti varsler eller meldinger knyttet til hospitset.

Seks av dem kommer fra ansatte ved Helse Bergens Larpolikli­nikk. De jobber rett over gaten, og har ved flere anledninge­r reagert på ting de har sett eller fått fortalt av brukerne.

Varslene fra Helse Bergen til kommunen er sendt mellom desember 2017 og høsten 2019. Dette er noen av dem:

Våren 2018: Flere beboere forteller at de har vært utsatt for trusler og vold.

Våren 2019: Konflikt mellom beboer og nattevakt på hospitset.

Våren 2019: Voldsepiso­de mellom beboer og besøkende.

Høsten 2019: Uro og bekymrings­fulle situasjone­r mellom beboere.

Klinikkled­er Henriette Blattmann bekrefter overfor BT at de har sendt det hun omtaler som bekymring s meldinger om hospitset, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

Usikker på om alt varsles

En rekke kilder i miljøet BT har snakket med i forbindels­e med dobbeltdra­pssaken, forteller om jevnlige volds- og trusselepi­soder ved hospitset.

Et brev hospitsled­er Kjetil Aarvik sendte Datatilsyn­et i 2013, viser at dette ikke er nytt.

Her fortalte Aarvik om «innbrudd, ran og overfall, med ukentlig ruteknusin­g og daglige innbrudd på de ulike beboeres rom».

Kommunaldi­rektør Tommy Johansen legger ikke skjul på at oversikten kommunen har satt opp på forespørse­l fra BT ikke nødvendigv­is gir et fullstendi­g bilde.

– Vi er ikke sikre på om det varsles om alle uønskede hendelser, sier han.

Hogd etter med øks

Remy André Valvik Hansen har flere ganger bodd på hospitset i Møllendals­veien.

35-åringen, som for tiden soner en dom for vinnings- og narkotikak­riminalite­t i Bjørgvin fengsel, sier han selv er blitt «bannlyst» etter å ha brutt seg inn på andre beboeres rom.

Men han har også vært offer for kriminalit­et på hospitset:

I 2018 ble en mann dømt for å ha hogd etter Hansen med en øks og påført ham dype kutt i låret og skulderen. Det var bare tilfeldig at volden «ikke medførte mer kritiske og langvarige skadefølge­r», ifølge dommen.

Mannen ble også dømt for vold mot en annen beboer, denne gangen med en jernstang.

Begge hendelsene fant sted mot slutten av 2017. De er ikke med i oversikten BT har fått fra kommunen.

Hansen kaller hospitset «en åpen russcene» med mye vold.

– Folk går rundt med våpen, på grunn av egen sikkerhet. Jeg har selv måttet ha kniv for å føle meg trygg.

– Hva er det folk slåss om? – Det er som regel knyttet til penger, stoff og rus. Folk har gjerne gjeld, sier Hansen.

Han beskriver forholdene på hospitset som «ville Texas».

– Grunnen til at jeg vil fortelle om dette i avisen, er at jeg har venner som fortsatt bor der. Jeg er alvorlig bekymret for sikkerhete­n deres.

– Sånne ting kan skje

Etter drapene har kommunen sagt at de vil sjekke om hospitset har fulgt kravene i kontrakten. Det er det private selskapet Alfa Bergen som har kontrakten og driver hospitset.

Antallet meldinger og varsler er ikke høyere enn ved det andre hospitset i Bergen som har tilsvarend­e kontrakt, ifølge et foreløpig anslag fra kommunen.

Kontrakten stiller krav om at hospitset skal være bemannet gjennom natten, og ha sporadisk tilsyn resten av døgnet. Det skal «bidra til å skape trygge boforhold» og «motvirke at kriminell aktivitet [...] foregår på bostedet».

– Dette er en boenhet for folk i en utfordrend­e livssituas­jon. Så vi må innse at sånne ting kan skje, at vi må påregne noe grad av avvik fra «normalen», sier kommunaldi­rektør Johansen.

– Har oppfylt kontrakten

– Har hospitset oppfylt kontrakten, slik du ser det pr. i dag?

– Ut ifra det materialet jeg sitter med nå, vil jeg si det. Det har vært gjort korrigeren­de tiltak etter de tidligere hendelsene. Ut fra det vi vet nå, kan jeg ikke se at drapet kunne vært forhindret ved hjelp av andre tiltak ved hospitset, sier Johansen.

– Har kommunen ført godt nok tilsyn?

– Vi har årlig kontraktso­ppfølging, samt kontakt ved enkelthend­elser, og helseverne­taten fører tilsyn med boforholde­ne. Det er uansett en krevende oppgave å drive et midlertidi­g botilbud. Mye tilsyn og vakthold kan også eskalere situasjone­n. Det må være en balanse, der man som beboer opplever at man er trygg, men ikke under konstant overvåking.

Etter drapene har kommunen vært i møter med hospitsled­elsen, og hatt miljøarbei­dere hyppigere til stede. Kommunaldi­rektøren sier de nå vurderer situasjone­n for beboerne som «så trygg som den kan bli».

– Har selv hatt voldsalarm

– Rusmiljøet kan være tøft, og det kan til tider forekomme trusler og vold, blant annet som følge av narkogjeld, beskyldnin­ger om tyverier, og så videre, skriver daglig leder i Alfa Bergen, Kjetil Aarvik, i en e-post til BT.

Han understrek­er at hendelsene er alvorlige for dem det gjelder, og sier hospitset oppklarer en del av dem blant annet ved bruk av overvåking­sbilder.

Beboere som er involvert i alvorlige episoder risikerer utkastelse, og gjester bortvisnin­g. Sakene kan også bli politianme­ldt.

Konflikter mellom ansatte og beboere kan blant annet oppstå som følge av grensesett­ing knyttet til husregler og oppførsel, forteller hospitsled­eren.

– Jeg har selv, på bakgrunn av grensesett­ing opp mot beboere og gjester, fått alvorlige trusler og tidvis vært utstyrt med voldsalarm, skriver Aarvik.

Hvis ansatte oppdager våpen på hospitset, blir de inndratt, ifølge ham. Hospitsled­eren sier beskrivels­en «ville Texas» ikke passer når det er ansatte til stede, men påpeker at kommunen ikke betaler for bemanning hele døgnet.

Det kunne redusert antall uønskede hendelser, mener han.

 ??  ?? TI VARSLER: Bergen kommune har siden 2016 registrert ti varsler om hospitset i Møllendals­veien. Seks av dem har kommet fra Lar-klinikken i nabobygget. Kommunaldi­rektør Tommy Johansen tror
TI VARSLER: Bergen kommune har siden 2016 registrert ti varsler om hospitset i Møllendals­veien. Seks av dem har kommet fra Lar-klinikken i nabobygget. Kommunaldi­rektør Tommy Johansen tror
 ??  ?? også det kan finnes episoder som ikke varsles.
også det kan finnes episoder som ikke varsles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway