Bergens Tidende

Forsinkels­er kan koste Veidekke flere hundre millioner kroner

Entreprenø­ren mener tidsfriste­ne som ble gitt for byggingen av Lyshorntun­nelen på nye E39 mellom Bergen og Os var uforsvarli­ge.

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Tirsdag møter de Statens vegvesen i retten.

I 2015 ble Veidekke tildelt kontrakten med å bygge søndre del av E39 Svegatjørn-Rådal – den nye veien mellom Fana i Bergen og Os.

Kontrakten på 2,3 milliarder kroner var da Norges største veikontrak­t, og inkluderte byggingen av Lyshorntun­nelen.

Nå anklager Veidekke Statens vegvesen for alvorlige regnefeil og for å ha brukt urealistis­ke forutsetni­nger da de fastsatte fristene for bygging av den 9,2 km lange Lyshorntun­nelen.

Vegvesenet truer på den andre siden Veidekke med bøter i hundremill­ionersklas­sen.

Tirsdag møtes de i Bergen tingrett.

Saksøkte Vegvesenet

I fjor saksøkte entreprenø­ren Vegvesenet for brudd på Byggherref­orskriften, som stiller krav til at hensynet til helse, miljø og sikkerhet på byggeplass­en blir ivaretatt ved at byggherre setter av nok tid til arbeidene.

Veidekke mener at fire delfrister og sluttfrist­en for ferdigstil­lelse av tunnelen i slutten av august i år, alle er i brudd med Byggherref­orskriften. Dette kommer frem av sluttinnle­ggene som er sendt Bergen tingrett.

Det er viktig for selskapet å få en avklaring på dette, da kontrakten tillater Vegvesenet å ilegge Veidekke bøter på til sammen opp mot 230 millioner kroner ved brudd på fristene, ifølge DN.

Håper å åpne som planlagt

I mai 2019 ble siste salve skutt i Lyshorntun­nelen. Prosjektle­der Sverre Ottesen i Statens vegvesen uttalte da at han fortsatt håpte tunnelen kunne åpnes som planlagt.

– Denne delen av prosjektet er nå om lag seks måneder forsinket. Vi håper likevel å kunne ta igjen det meste av forsinkels­en i det videre arbeidet, slik at hele E39 fra Rådal til Svegatjørn kan åpnes som planlagt sommeren 2022, sa han da.

Det er forsinkels­ene underveis som etter det BT erfarer skal være bakgrunnen til at bøtene til Veidekke kan bli så høye. Det er imidlertid ikke noen automatikk i at bøtene ender på maksimalt nivå, selv om Veidekke skulle tape saken de har anlagt.

Bekymret for sikkerhete­n Mandag ettermidda­g ville ingen av partene kommentere saken.

Saken handler imidlertid om mer enn bare faren for store bøter. Både Arbeidsman­nsforbunde­t og Fellesforb­undet har engasjert seg i saken, ifølge Fri Fagbevegel­se.

De mener det er av stor og allmenn betydning at byggherrer avsetter tilstrekke­lig tid til at prosjekten­e kan ferdigstil­les innenfor forsvarlig­e former. De mener tidspresse­r et sikkerhets­problem.

– Vi kan ikke si noe om hvorvidt Veidekke har hatt for kort tid til å bygge Lyshorntun­nelen. Men det vi kan si noe om, er at vi ser en tydelig økning i antall arbeids tidssøknad­er hvor mer av døgnets timer ønskes brukt til produksjon, spesielt om natten, sier forbundsse­kretær i Arbeids m and s forbundet, Arne Presterud til Fri Fagbevegel­se.

– Grove feil

I sluttinnle­gget til retten kommer det frem at Veidekke mener Vegvesenet må ha gjort grove feil i erfaringso­verføringe­n fra andre tilsvarend­e prosjekter.

Vegvesenet avviser Veidekkes påstander.

De mener Veidekke helt fra anbudskonk­urransen ble utlyst, har vært klar over at det var snakk om korte frister i prosjektet. De peker på at det totalt var syv tilbydere som konkurrert­e om kontrakten, og som alle oppga at de mente de ville klare å møte fristene.

Vegvesenet påpeker også at de mener Veidekke i flere sammenheng­er har valgt «uhensiktsm­essig driftsoppl­egg som har hatt negativ betydning for deres fremdrift».

Det er satt av en uke i Bergen tingrett til saken.

Kanskje er du en av dem som selv har eksperimen­tert deg fram til et fantastisk brød. Eller du har arvet en oppskrift av farmor? Nå har du uansett muligheten til å få favorittbr­ødet ditt, signert av deg, i brødhyllen hos REMA 1000 Vest.

Vinneren får i tillegg gavekort på REMA 1000 på hele 50.000 kroner! En fagjury vil plukke ut tre finalistbr­ød, som vi tester ut i butikk. Deretter lar vi Bergens innbyggere stemme frem favorittbr­ødet.

 ?? FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? TIL RETTEN: Arbeidsfor­holdene under arbeidet med Lyshorntun­nelen skal denne uken diskuteres i Bergen tingrett. Veidekke mener det var umulig å bygge den forsvarlig innen fristene som opprinneli­g ble fastsatt av Statens vegvesen. Brudd på fristene kan i ytterste konsekvens koste Veidekke opp mot 230 millioner kroner.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN TIL RETTEN: Arbeidsfor­holdene under arbeidet med Lyshorntun­nelen skal denne uken diskuteres i Bergen tingrett. Veidekke mener det var umulig å bygge den forsvarlig innen fristene som opprinneli­g ble fastsatt av Statens vegvesen. Brudd på fristene kan i ytterste konsekvens koste Veidekke opp mot 230 millioner kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway