Bergens Tidende

Pelsdyrbøn­dene må vente på en løsning

-

Det er ennå ingen avtale mellom regjeringe­n og Frp om erstatning til pelsdyrbøn­der.

Det var TV 2 som mandag ettermidda­g meldte at Frp skal ha inngått en avtale med regjeringe­n som gir bedre erstatning til pelsdyrbøn­der som må legge ned.

– Det er ingen avtale, sier Skogan, som er statssekre­tær i Landbruksd­epartement­et, til NTB.

– Vi er i samtaler med Frp om saken og har et ønske om å finne en løsning, sier han, men tilføyer at også departemen­tet ønsker en avklaring for næringen og at målet er en løsning før saken skal behandles i Stortinget 11. februar.

Også Frps Morten Ørsal Johansen avkrefter at de er enige om en avtale. Han avviser også at saken skal diskuteres på et ekstraordi­nært gruppemøte tirsdag.

Mot regjeringe­n Næringskom­iteen på Stortinget skal tirsdag avgi innstillin­g om Senterpart­iets forslag om «full erstatning» til pelsdyrbøn­dene. I forrige uke sa Johansen til NTB at de mest sannsynlig ville gå sammen med Sp og Arbeiderpa­rtiet om saken, og dermed påføre regjeringe­n de akkurat har gått ut av et nederlag. Men i helgen meldte han at han har dialog med regjeringe­n om saken i stedet.

Mandag melder han at en løsning ikke vil komme på plass i innstillin­gen fra komiteen, men at han har håp om å få det på plass innen neste uke.

Etter det NTB får opplyst av kilder med god kjennskap til saken kan en løsning bestå i å øke kompensasj­onen per avlstispe både for rev og mink, slik at bøndene alt i alt kommer bedre ut.

Ekspropria­sjon

Ap og Sp ønsket heller å lage en ny kompensasj­onsordning basert på prinsippen­e for ekspropria­sjon.

Næringskom­iteens leder Geir Pollestad (Sp) sa til NTB søndag at de frykter at det ender med kun kosmetiske endringer.

Det var Venstre som i regjerings­forhandlin­gene, først på Jeløya i 2018 og så på Granavolde­n i fjor, fikk gjennomsla­g for å avvikle pelsdyrnær­ingen innen 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway