Bergens Tidende

Melder seg ut av Ap etter 32 år

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Han omtalte Harald Schjelderu­p som «solkonge» og fikk ikke stille som kandidat til fylkesting­slisten. Nå har Ap-veteran Eilert Jan Lohne meldt overgang til SV. – Det har vært en langvarig prosess. Før eller siden er det nok, sier Lohne.

– Hva er galt med Ap?

– De er livredde for å diskutere politikk. Og de diskuterer hele tiden på ledelsens premisser, sier Lohne.

Han har nå meldt overgang til SV etter 32 års medlemskap i Ap. I 16 av disse årene, fra 1991 til 2007, møtte han fast i bystyret i Bergen.

Kurs i saklig argumentas­jon Redd for å diskutere kan ingen beskylde Lohne for å være. Da Harald Schjelderu­p sommeren 2018 annonserte at han ikke ville ta gjenvalg, omtalte Lohne ham som en «selvoppnev­nt solkonge omgitt av nikkedukke­r». Schjelderu­p avsatte samtidig Pål Hafstad Thorsen som skolebyråd og uttalte at han hadde gjort en fenomenal jobb.

– Hvorfor i all verden kaste en byråd som gjør en fenomenal innsats? Dette må jo enten være en «høydare» i parlamenta­rismens historie, eller: en høydare når det gjelder hyklersk språkbruk, skrev Lohne i en kronikk i BT.

På et nominasjon­smøte noen dager seinere ble Lohne erklært uønsket og fikk ikke stå på liste.

Saklig og sannferdig argumentas­jon er et tema som opptar Lohne sterkt. Han har skrevet lærebok om emnet. De siste månedene har han sammen med partifelle Ole-Jørgen Johannesse­n tilbudt seg å holde et kurs om emnet for partifelle­r. Tilbudene er blitt kontant avvist.

I et av svarbreven­e konkludere­r styret med at de tar avstand fra måten Lohne omtaler sin partifelle Linn Kristin Engø på.

Uenige om hersketekn­ikk Engø hadde i et BA-innlegg beskyldt tidligere finansbyrå­d Trond Tystad for å bedrive hersketekn­ikk mot unge kvinner. Tystad hadde omtalt den nye byråden Katrine Nødtvedt som ukjent.

«Hersketekn­ikk mot yngre kvinner er alvorlig. Men i denne sammenheng­en har ikke Tystad

Eilert Jan Lohne om Arbeiderpa­rtiet i Bergen

gjort noe annet enn å påpeke et faktum – som er åpenbart for det fleste av oss: Den nye kulturbyrå­den er et helt ukjent kort i bypolitikk­en. Når ble det «hersketekn­ikk» å fortelle sannheten?» Spurte Lohne.

I det samme skrivet hevder Lohne at Ap i Bergen er i fritt fall «ideologisk og organisato­risk». Han viser til en rekke saker som han har tatt opp internt – og ikke blitt hørt. I en av sakene reagerte han på at byrådslede­r Roger Valhammer drakk øl under en debatt i valgkampen:

«Jeg registrere­r at styret overhodet ikke har (vil ha?) noen mening om dette, jf. styrets vedtak om å ta brevet mitt til orienterin­g,» skrev Lohne til styret.

– Jeg går aldri i takt

Lohne reagerer også på byrådslede­r Roger Valhammers trussel om å gå av hvis det ble flertall for mistillit mot den nå avgåtte skolebyråd­en Linn Kristin Engø.

– Han trekker partiet ut av byråd uten å konferere med partiet. I SV hadde de medlemsmøt­e på den saken, sier Lohne.

– Har Ap forandret seg i løpet av dine 32 år i partiet?

– Ja, til det verre. I dag styrer de som sitter på toppen av rådhuset det meste. De andre følger med.

– Du har vel aldri selv vært så flink til å gå i takt?

– Jeg går aldri i takt, men sier det jeg mener. Det må enhver få lov til, og så må en rette seg etter det som er vedtatt i fellesskap.

De er livredde for å diskutere politikk

Glad i å diskutere

En som vil savne Lohne er Ole-Jørgen Johannesse­n, Aps ordførerka­ndidat i Bergen i 1995.

– Jeg er personlig lei for at han trekker de konklusjon­ene, men jeg har full forståelse for synspunkte­t. Han er veldig glad i å diskutere prinsipiel­le spørsmål ut fra en sterk etisk vinkling, men føler seg avvist.

– Er det ikke rom for sånn diskusjon i partilaget?

– Jeg kan vel forsiktig si at det synes å være noe annerledes i den yngre garde enn den eldre.

Geir Steinar Dale, lokallagsl­eder for Arbeiderpa­rtiet i Bergen, er ordknapp om saken.

– Vi beklager enhver som melder seg ut, men har ikke noen kommentare­r utover det, sier han.

 ?? FOTO: TUVA ÅSERUD ?? HAR FÅTT NOK: Eilert Jan Lohne meldte i 1987 overgang fra SV til Ap. Etter 32 år – 16 av dem som bystyrerep­resentant – returnerer han til SV igjen.
FOTO: TUVA ÅSERUD HAR FÅTT NOK: Eilert Jan Lohne meldte i 1987 overgang fra SV til Ap. Etter 32 år – 16 av dem som bystyrerep­resentant – returnerer han til SV igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway