Bergens Tidende

Partydop blir sterkere

-

Samtidig som politiet opplever en kraftig vekst i omfanget av partydop som kokain og MDMA, ser de også at stoffene har økt voldsomt i styrke de siste årene.

Såkalt rekreasjon­sdop – som MDMA, kokain, hasj og marihuana – tar stadig større andeler av det samlede narkotikam­arkedet og inngikk i nesten to tredeler av alle narkotikas­aker hos politiet og tollvesene­t i fjor. Det framgår av Kripos' årlige statistikk for narkotikaf­eltet som NTB har gjennomgåt­t.

Stabilt høyt

Hasj, marihuana og andre cannabisba­serte produkter er fortsatt den narkotikae­n politiet tar desidert mest av, og det inngår i 56 prosent av alle narkotikas­aker. Kokain og MDMA inngår i henholdsvi­s fem og fire prosent av dem.

Mens cannabisbe­slagene holder seg relativt stabilt høyt, har det ikke blitt tatt så store mengder MDMA som i fjor. Da ble det beslaglagt cirka 93.400 tabletter og rundt 30 kilo pulver og krystallin­sk materiale, selv om antallet beslag har falt siden 2018. Spesielt ble det i fjor tatt mye pulver, ifølge Kripos.

Ikke bare er dette narkotika som ofte tas av yngre brukere, stoffenes styrkegrad har også økt kraftig siden årtusenski­ftet, poengterer leder Kari Solvik i seksjon for narkotikaa­nalyse hos Kripos.

Potensielt dødelig dop Forrige gang MDMA hadde sin storhetsti­d, på starten av 2000-tallet, var gjennomsni­ttlig styrkegrad per tablett 100 milligram. I dag tilsvarer det beslaglagt­e pulveret enn gjennomsni­ttlig styrkegrad på 177 milligram. I enkelte beslag har styrkegrad­en vært oppe i nesten 249 milligram.

– Det er klart at tabletter med så høy styrkegrad er veldig potente og kan ha fatale konsekvens­er. Vi har eksempler også i Norge på at én gangs bruk har hatt dødelig utgang, sier Solvik.

For kokain lå den gjennomsni­ttlige styrkegrad­en på 63 prosent i fjor – en kraftig økning fra perioden 2006–2015 da den var på 34 prosent.

– Alle disse stoffene har økt i styrkegrad. Og hasjen er noe helt annet i dag enn for ti år siden, sier Solvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway