Bergens Tidende

Frode Berg ble trukket frem i Ølen Betong-sak

-

Advokat Per Magne Ristvedt mener det er en indirekte sammenheng mellom Frode Berg- og Ølen Betong-saken.

Han sa i sitt innledning­sforedrag mandag at lik de to ansatte i det norske firmaet, ble også Frode Berg kontaktet av norsk etterretni­ng. Men mens de to avviste forespørse­len, fikk de ja fra Frode Berg, sa han.

– I den perioden de to ble tatt av russisk etterretni­ng, var Frode Berg i full aktivitet i Russland. De var sannsynlig­vis på tå hev når det gjaldt norske informante­r da de to fra Ølen Betong ble pågrepet. Hvordan hadde det gått om de hadde sagt ja? Da er det sannsynlig at de hadde endt opp som Frode Berg og havnet i russisk fengsel, sa Ristvedt i Oslo tingrett der tvistesake­n behandles denne uken.

Saken gjelder erstatning som følge av påståtte rekrutteri­ngsforsøk fra E-tjenesten og Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) mot to av selskapets nøkkelansa­tte, administre­rende direktør Atle Berge og betongarbe­ider Kurt Stø.

Firmaet mener norsk etterretni­ng gjennomfør­te amatørmess­ige forsøk på å rekruttere informante­r i selskapet, som fra 2007 til 2008 satset flere hundre millioner kroner på etablering i Murmansk-området i Russland.

Saksøker krever opp mot 145 millioner kroner i tapt fortjenest­e og andre kostnader.

Det er satt av fem dager

FAKTA til hovedforha­ndlingen som starter mandag 3. februar.

– Unik sak

Advokaten mente saken er unik i norsk rettshisto­rie.

– Hvem som helst kan bli vervet av norsk E-tjeneste, men skal det gjøres overfor amatører? Går det galt, kan det ikke være de som tar støyten, sa han.

Atle Berge selv er avventende til hva som vil bli lagt fram i retten.

– Det vil jo være andre folk som har andre syn i dette. Det er jo motstriden­de oppfatning­er her av realiteter, og jeg håper vi får frem vår del. Hvis den kommer frem og blir trodd, så mener jeg at saken må være veldig klar, sier han til NTB.

Ifølge saksøker forsøkte norsk etterretni­ng gjentatte ganger å verve de to på en uprofesjon­ell og lite diskré måte. Dette skal ha blitt fanget opp av russisk etterretni­ng ved FSB. De to har forklart at de ble avhørt under tøffe forhold og utestengt fra landet i ti år.

– De ble pågrepet på åpen gate i Murmansk i Russland, mistenkt for å være informante­r. De fikk vite at de visste at norsk etterretni­ng hadde vært i kontakt med dem. De ble truet med både giftsprøyt­e og pistol under lange avhør, sa Ristvedt.

EOS-utvalget

Motparten, ved regjerings­advokat Fredrik Sejersted, bestrider at det er noen sammenheng mellom kontakten, innreisefo­rbudet og tapet som kreves dekket.

I sitt innledning­sforedrag trakk han frem at saken ble fremmet for Stortinget­s kontrollut­valg for etterretni­ngs-, overvåking­s- og sikkerhets­tjeneste (EOS-utvalget), men klagen ble trukket av saksøker.

– De trakk saken før den var ferdigbeha­ndlet. Det var overrasken­de. Dersom det fører til at utvalget trekker sin undersøkel­se, betyr dette at denne rettssaken blir dårligere opplyst, mente Sejersted.

Berge på sin side hevder regjerings­advokaten har prøvd å instruere behandling­en av saken.

– Vi opplevde det som et ledd i å prøve å forskyve den. Når tiden går, skjer det ting. Jeg var innstilt på at saken kunne bli tatt opp. Hadde saken gått sin gang i utvalget, hadde den blitt lagt på bordet. Det er overhodet ikke oss imot, sier Atle Berge.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? SØKSMÅL: Atle Berge i Ølen Betong Gruppen har gått til søksmål mot staten.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX SØKSMÅL: Atle Berge i Ølen Betong Gruppen har gått til søksmål mot staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway