Bergens Tidende

Trumps kvinnelige utfordrer

I over ett år har Elizabeth Warren forsøkt å unngå emnet om hvorvidt hun som kvinnelig kandidat vil være i stand til å slå Donald Trump om hun blir Demokraten­es presidentk­andidat. Nå har hun tatt bladet fra munnen.

- SANDRA BROVALL sandra.brovall@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Det har aldri vært noen hemmelighe­t at Elizabeth Warren er en kvinne som har møtt diskrimine­ring, sexisme og de mange andre ulempene ved å være kvinne i amerikansk politikk.

Fra scenen på valgmøtet i en idrettshal­l i den snøkledde delstaten Iowa fortalte den 70 år gamle demokratis­ke presidentk­andidaten lørdag historien om hvordan hun ble sagt opp fra sin stilling som lærer ved en skole på 1970-tallet da det ble tydelig for alle at hun var gravid.

– Rektoren gjorde hva rektorer på den tiden gjorde – ønsket meg lykke til videre og erstattet meg med noen andre, fortalte Warren de rundt 700 tilskuerne som hadde møtt til valgmøtet.

Det er en velkjent anekdote som den progressiv­e demokraten ofte forteller som del av sin livshistor­ie på sine velbesøkte valgmøter. Men i spørsmålet om sexisme fra velgernes side skulle kunne forhindre Elizabeth Warren i å bli valgt til president har senatoren fra delstaten Massachuse­tts lenge vært langt mer fåmælt.

Kvinnenes år

I valgkampen sin har Elizabeth

Warren begynt både å adressere og avvise det når emnet går over på spørsmålet om hvorvidt en kvinne kan vinne presidentv­alget.

Et av hennes sterkeste argumenter er mellomvalg­et i 2018, også kalt «kvinnenes år» på grunn av det rekordstor­e antallet kvinner som ble valgt inn i Kongressen. Kvinnelige kandidater slo også mannlige kandidater i republikan­ske

valgkretse­r og i viktige vippestate­r som Florida og Pennsylvan­ia.

Warren har i den siste tiden understrek­et at det skyldes kvinnelige kandidater og kvinnelige velgere. På lørdagens valgmøte i Cedar Rapids, hvor Iowa-valget nærmet seg sin sluttspurt, hadde Warren valgt å la politikere­n Ayanna Pressley opptre sammen med henne.

Pressley er en politiker fra Massachuse­tts som ble landskjent etter at hun i 2018 ble den første afroamerik­anske kvinnen til å bli valgt fra sitt valgdistri­kt. Pressley er en del av Washington­s såkalte «squad», en gruppe nyvalgte progressiv­e kvinnelige politikere som har hatt stor suksess med å sanke stemmer og gjøre velgerne oppmerksom­me på deres politikk.

– Elizabeth Warren er ikke kun empatisk. Hun er valgbar, sa Ayanna Pressley fra talerstole­n, iført en stripet kjole som ikke la skjul på at hun er kvinne, slik mange kvinnelige amerikansk­e politikere har gjort i flere tiår.

Løfte til unge jenter

Foran scenen løp to små jenter som lekte med sine «Win With Warren»-plakater.

På valgmøtene sine har Warren alltid latt barn innta første rad for å hilse på henne i hennes berømte timelange selfie-køer. Hun gir dem alltid sin lillefinge­r og ber dem om å gi henne en «pinky swear» – et løfte. Det er noe Warren har gjort helt siden 2012, da hun stilte opp til senatsvalg Massachuss­ets. Mange oppfordret den da 63 år gamle professore­n til å stille opp, men mange mente hun ikke ville vinne ettersom delstaten frem til da aldri hadde valgt en kvinnelig senator.

– Det var stor mediedekni­ng av klærne mine, stemmen min og håret mitt, samt sammenlikn­inger med kvinner som hadde tapt før meg. Men jeg sto på mitt, sa Warren til lokalavise­n Des Moines Register i fjor om sitt første valg.

Til de små jentene som møter opp på valgmøtene sier hun alltid at hun stiller til presidentv­alg «fordi det er det jenter gjør». Så ber hun jentene sverge at de vil huske på at de også kan om de bare vil. Warren har selv vunnet alle valg hun har stilt kandidatur til. Det har også den nest mest populære kvinnelige kandidaten i demokraten­es primærvalg, Amy Klobuchar.

 ??  ?? OPPVARMING: Lørdag møtte Elisabeth Warren velgerne i Indianola i Iowa. I går sto det første slaget i det amerikansk­e primærvalg­et i nettopp Iowa.
OPPVARMING: Lørdag møtte Elisabeth Warren velgerne i Indianola i Iowa. I går sto det første slaget i det amerikansk­e primærvalg­et i nettopp Iowa.
 ?? FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: RICK WILKING/REUTERS, NTB SCANPIX ?? JENTER FOR WARREN: Småjenter stilte med reklamepla­kater for Warren på møtet i Iowa.
FOTO: RICK WILKING/REUTERS, NTB SCANPIX JENTER FOR WARREN: Småjenter stilte med reklamepla­kater for Warren på møtet i Iowa.
 ?? FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS,
NTB SCANPICX ?? STØTTESPIL­LER: Ayanna Pressley er en politiker fra Massachuse­tts som ble landskjent etter at hun i 2018 ble den første afroamerik­anske kvinnen til å bli valgt fra sitt valgdistri­kt.
FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS, NTB SCANPICX STØTTESPIL­LER: Ayanna Pressley er en politiker fra Massachuse­tts som ble landskjent etter at hun i 2018 ble den første afroamerik­anske kvinnen til å bli valgt fra sitt valgdistri­kt.
 ?? FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS,
NTB SCANPIX ?? I WARRENS ÅND: «Make Orwell fiction again» står det på denne capsen, som Elizabeth Warren gjerne signerer.
FOTO: BRIAN SNYDER/REUTERS, NTB SCANPIX I WARRENS ÅND: «Make Orwell fiction again» står det på denne capsen, som Elizabeth Warren gjerne signerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway