Bergens Tidende

Stord sier nei til foreldrebe­taling

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no ÅSMUND GULLACHSEN

– Våre kamper skal være gratis, sier klubbleder. Håndballfo­rbundet mener det er naturlig at foreldre betaler.

Mandag skrev BT at de fleste håndballkl­ubbene tar 50 kroner i inngangspe­nger når foreldre skal se barna sine spille kamp.

I Stord Håndball har de valgt å gjøre det annerledes.

– Vi har aldri hatt inngangspe­nger på barne- og ungdomshån­dball. Det er et prinsipp hos oss, sier leder av klubbens håndballgr­uppe, Aksel Sæther.

Han mener det er naturlig at kampene er åpen for alle, i likhet med aldersbest­emte fotballkam­per.

– Våre lag rullerer på å drive kiosk på dugnad, og det gir oss en inntekt fra kampene, sier Aksel Sæther.

Mye kjøring

Han er klar over at praksisen skiller seg fra de aller fleste andre håndballkl­ubber, både i NHF Region Vest og i andre deler av landet.

– Foreldre i vår klubb må kjøre til Bergen og betale inngangspe­nger på bortekampe­r. Da står vi enda steilere på at våre kamper skal være gratis, sier han.

– Jeg snakker bare ut fra Stords utgangspun­kt, og kjenner ikke til andre klubbers økonomi og vurderinge­r, understrek­er han.

BTs ringerunde til håndballre­gionene viser at det er ulik praksis på foreldrebe­taling i barnehåndb­allen. Men Region Vest skiller seg ikke nevneverdi­g ut.

– Det er ganske tilsvarend­e her. De fleste klubbene tar rundt 50 kroner. Pengene går til å drifte klubb. Det er utgifter til halleie, dommere og så videre, sier daglig leder Janne Tuven i NHF Region Øst.

Også i Region Sør er det vanlig at klubbene tar inngangspe­nger fra voksne, opplyser daglig leder Ole Kristian Strøm.

– OK om det er gratis Derimot er dette ikke vanlig i Region SørVest, i Stavangero­mrådet, opplyser daglig leder Erik Andersen.

– Noen tar inngangspe­nger, men de fleste klubbene gjør ikke det. Det er gode argumenter for begge deler. Det er veldig OK om det er gratis inngang. Men de klubbene som tar betaling har ikke fått negative tilbakemel­dinger etter det jeg vet, sier Andersen.

I Region Innlandet, med Lillehamme­r som base, er det vanlig med inngangspe­nger i barnehåndb­allen. Her må også barn betale for å se.

– Dette har vært vanlig i mange år. Det er store kostnader til leie av hall og dommere. Vi anbefaler 50 kroner i inngangspe­nger for voksne og 25 for barn, sier daglig leder Ivar M. Karlstad.

NHF Region Nord strekker seg fra Sunnmøre til Øst-Finnmark. Daglig leder Svein Olav Øie forteller at foreldrebe­taling er varierende fra sted til sted.

– I byene er det som oftest gratis, mens det er inngangsbi­llett ute i distrikten­e. Våre anbefalte makspriser er 25 til 30 kroner, sier Øie.

– Fin inntekt Generalsek­retær i Norges Håndballfo­rbund, Erik Langerud, sier at det er vanlig praksis at klubbene setter sin inngangspr­is.

– Jeg har heller ikke erfart store forskjelle­r mellom klubbene, men ser at noen også opererer med sesongkort som gjør inngangspr­isen lavere jo flere kamper man ser.

Langerud mener det er naturlig at foreldre betaler inngangsbi­llett.

– Det er en fin inntekt som flere steder erstatter annen dugnad, loppemarke­der, loddsalg med mer. I mange klubber er billettinn­tektene med på å holde medlems- og treningsko­stnader så lave som mulig, sier han.

– Er det en fare for at enkelte foreldre ikke kan møte på kampene, fordi de ikke har økonomi til det?

– Alt som koster noe medfører en risiko for at noen ikke har tilstrekke­lig økonomi. Der dette er tilfellet i håndballen er jeg ganske så sikker på at klubbene har gode løsninger. Der økonomi er en barriere for å se sine egne barn spille håndball, løser klubbene dette, sier Erik Langerud.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRATIS: Aksel Sæther er leder i Stord Håndball, som ikke tar betalt fra foreldre som ønsker å heie på sine håndballsp­illende barn.
FOTO: PRIVAT GRATIS: Aksel Sæther er leder i Stord Håndball, som ikke tar betalt fra foreldre som ønsker å heie på sine håndballsp­illende barn.
 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? INNGANGSPE­NGER: Det er vanlig praksis i det fleste klubber at foreldre tar imot inngangspe­nger på dugnad.
FOTO: RUNE SÆVIG INNGANGSPE­NGER: Det er vanlig praksis i det fleste klubber at foreldre tar imot inngangspe­nger på dugnad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway