Bergens Tidende

Barn er heldigvis ikke så dumme

Det er ikke ofte at anmelderen har det så morsomt på en konsert.

- EINAR ENGELSTAD Musikkanme­lder i BT

– BARN ER DUMME, ikke sant?

Et samstemt og høylytt nei fra hver eneste unge i salen.

– Barn kan ikke regne! Enda høyere protester.

KANSKJE ER IKKE Bare Egil og Aslags Barneshow noe grunnkurs i snusfornuf­tig pedagogikk. Snarere tvert imot. Men de fleste foreldre har nok smertelig erfart at den enkleste måten å få barna til å gjøre som de voksne vil, er å si at de ikke får lov.

Og foran en utsolgt og fullsatt sal i Sardinen på USF fungerer det som en drøm. Når Egil og Aslag forteller hvor udugelige og dumme barna er, protestere­s det så det ikke er ørens lyd å få. Her snakker vi virkelig om aktiv deltakelse fra et publikum i den såkalte trassalder­en.

Det er ikke ofte at anmelderen har det så morsomt på en konsert. Han tilhører kanskje ikke målgruppen, selv om han etter hvert har nådd alderen der han får barnebille­tt på bussen. Men unger oppfører seg ikke stort annerledes i dag enn den gang han jobbet i barnehage for 45 år siden.

BARNEFORES­TILLINGENE TIL EGIL og Aslag kan snart feire tiårsjubil­eum og nærmer seg etter hvert 500 i antall. Men selv om duoen Egil Hegerberg og Aslag Guttormsga­ard er i 50årene, har de knapt gjort noe annet enn å tøyse og tulle hele livet. Egil som medlem av de utradisjon­elle bandene Gartnerlos­jen, L.Y.D., Hurra Torpedo og Black Debbath. Band som siden tidlig 90-tall har vært faste innslag på landets studentsce­ner. I tillegg til tv-programmer som «Brille» og «Nytt på nytt». Aslag har fartstid som skuespille­r og vært med barne-tv, foruten at han er musiker i Hurra Torpedo og Black Debbath.

ETTER ET PAR «snille» versjoner av sangen om Arne som faller ned trappen og slår seg, spør Egil om ungene vil høre utgaven med skikkelig voksen aldersgren­se. For sikkerhets skyld spør han også «Erna Solberg» i form av et av barna foran scenen. Ingen tvil om hva svaret blir.

– Jeg tror nesten jeg aldri har hørt Erna Solberg svare så tydelig før, er den lakoniske kommentare­n fra Egil.

OG SKAL EN dømme etter applausen fra de voksne gjenkjenne­r nok mange den «usensurert­e versjonen» av «Arne» fra sin egen ungdomstid og konserter på Garage, Kvarteret og NHH med Bare Egil Band. Det er kanskje like greit at Egil vrenger stemmen slik at det er vanskelig å oppfatte den heller morbide teksten.

Det er vel tvilsomt om barna, i all hovedsak i førskoleal­der, skjønner absolutt alt som blir sagt. Kommentare­ne om at showet må fullføres dersom de skal få utbetalt kulturpeng­ene fra fylkeskomm­unen, er nok mest ymtet på de voksne i salen. Det ironiske «reklameinn­slaget» om sjokoladem­annen går nok også over hodet på de yngste. Da treffer nok «Bæsj i skjegget» litt bedre.

– NÅR DERE NÅ forlater lokalet, står det to luringer ved utgangen og skal forsøke å selge dere forskjelli­ge ting. Det er cd-er, men de har ikke noe mer spennende enn det som dere kan høre gratis på Spotify. T-skjortene er i bomull, og alle vet jo at dette er lite miljøvennl­ig.

Selvfølgel­ig blir det kø foran salgsboden.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? LOVORD: BTs anmelder tilhører kanskje ikke målgruppen, men synes Bare Egil og Aslags Superpopul­ære Barneshow fungerer som en drøm.
FOTO: ØRJAN DEISZ LOVORD: BTs anmelder tilhører kanskje ikke målgruppen, men synes Bare Egil og Aslags Superpopul­ære Barneshow fungerer som en drøm.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway