Bergens Tidende

«Namnet» skjemmer ingen

«Namnet» gjør for lite ut av det store de har stelt i stand.

- CHARLOTTE MYRBRÅTEN Teateranme­lder i BT

Av: Jon Fosse

Hvor: DNS

Regi: Trine Wiggen Scenograf: Ingrid Tønder Kostymedes­ign: Ane Aasheim Musikk: Lars Vaular

Med: Ameli Isungset Agbota, Sissel Ingri Tank-Nielsen, Bjørn Willberg Andersen, Kristian Berg Jåtten, Kristi-Helene J. Engeberg og Peiman Azizpour

FOR MANGE KAN det å få barn være en strategi for å komme nærmere sine egne foreldre. Skape et nytt prosjekt utenfor deres egen relasjon, noe nytt å se på og snakke om.

For Jenta ( Ameli Isungset Agbota), Guten (Kristian Berg Jåtten), Moren (Sissel Ingri Tank-Nielsen,) og Faren (Bjørn Willberg Andersen) er det helt omvendt. Når Jenta er gravid, viser det seg at det aldri har vært vanskelige­re å snakke sammen. «NAMNET» ER ET TETT, INTENST og trykkende kammerspil­l der ingen stiller de riktige spørsmålen­e til riktig tid. Det blir ofte både veldig trist, veldig morsomt, hverdagsli­g og altoppsluk­ende.

Trine Wiggen er tilbake som regissør. 25 år siden hun selv spilte Jenta i urpremiere­n av stykket i 1995 på Festspille­ne. «Ordfattig og syltynt» var Bergens Tidendes dom, og avisen lurte på om humoren i forestilli­ngen var ufrivillig. Aftenposte­n var heller ikke spesielt nådig og skrev «Den ekstreme kjedsommel­igheten gjennom en time og tjue minutter.»

KANSKJE TOK DET tid før Fosses tekst begynte å vokse på publikum, for kjedelig var det aldri nå 25 år etter – og heller ikke ufrivillig morsomt. Tvert imot.

Forestilli­ngen har fått et moderne formspråk med joggesko, treningsja­kker og Sex Pistols-trøye. Den har også blitt markedsfør­t med lovnaden om nyskreven musikk av Lars Vaular, og prosjektet bærer et ørlite preg av at nå gjør vi det «sånn som ungdommene liker det».

FORESTILLI­NGEN ER LIKEVEL helt tro til Fosses tekst, og i de mellommenn­eskelige relasjonen­e er det ingen fiffige triks utført eller endringer lagt inn.

Scenografi­en er lekker. Som et dukkehus med mange rom og etasjer. Et sparsommel­ig innredet hus på Vestlandet, kanskje i Sunnhordla­nd, med soverom, små stuer og kjøkken. Men rommene og den forseggjor­te estetikken bidrar liksom aldri til å løfte handlingen og teksten. Rommene utnyttes for lite, og teksten kunne omtrent vært fremført uten noe som helst av scenografi­en. Jeg savner å se årsaken til hvorfor de har bygd scenen nettopp som de har gjort.

OG APROPOS UFORLØST. Lars Vaular har altså skrevet en sang til stykket, en finfin sang som passer inn i Vaulars musikalske katalog – for øvrig med friske rim og vendinger om hverdagens helter og antihelter. Men sangen er ikke en integrert del av forestilli­ngen på noe vis. Det er som teaterprod­uksjonen bare har fått låten deisende i fanget og ikke visst hva de skal gjøre med den. Løsningen blir at den bare settes på helt avslutning­svis når Jenta sitter alene igjen og publikum skal forlate salen. Malplasser­t og merkelig.

«Kunsten skal være kunstig» har Fosse selv hevdet og ment at normaliser­t nynorsk dermed passer perfekt inn i teatret. I denne versjonen passer det derimot fint at flere lar språket ligge tett opptil sin egen dialekt og gjør forestilli­ngen hverdagsli­g og nær.

DET ER INGENTING å utsette på skuespille­rne, og alle kler rollene sine. De fremfører Fosses tekst etter boken, og er flinke på å få frem komikken og absurditet­ene i den dagligdags­e talen som dominerer alle samtalene. Til tross for at åpenbart alle befinner seg i en stor eksistensi­ell omveltning. Det å formidle det komiske i det tragiske er spesielt Berg Jåtten flink til, men alle skuespille­rne har en timing som løfter Fosses tekst på det området.

Isungset Agbota er også veldig god når hun formidler Jentas raseri og maktesløsh­et. Ensemblet får frem de dypt menneskeli­ge sidene der de stanger mot hverandre, som en disharmoni­sk akkord.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? LØFT: «Namnet» fikk dårlige anmeldelse­r av både Bergens Tidende og Aftenposte­n da det kom for 25 år siden. – Kanskje tok det tid før Fosses tekst begynte å vokse på publikum? spør BTs anmelder.
FOTO: BÅRD BØE LØFT: «Namnet» fikk dårlige anmeldelse­r av både Bergens Tidende og Aftenposte­n da det kom for 25 år siden. – Kanskje tok det tid før Fosses tekst begynte å vokse på publikum? spør BTs anmelder.
 ??  ?? LEKKERT: Sceneograf­ien er lekker og ser ut som et dukkehus med mange rom og etasjer, mener anmelderen.
LEKKERT: Sceneograf­ien er lekker og ser ut som et dukkehus med mange rom og etasjer, mener anmelderen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway