Bergens Tidende

Brann går glipp av millioner etter overgangsg­lipp

-

Brann kunne ikke reglene. Nå mister de muligheten­e til å få et stort beløp i utdannings­kompensasj­on for Mikail Maden.

mads.boyum@bt.no

Det tidligere Brann-talentet Mikail Maden (18) ble i går ettermidda­g klar for en av Tysklands største klubber, Schalke 04.

Det skjer, i utgangspun­ktet, uten at Brann får en krone.

Brann tilbød ikke Maden ny kontrakt før 1. november, seksti dager før Madens kontrakt gikk ut. Klubben hadde nemlig ikke kjennskap til at dette må til for å få såkalt utdannings­kompensasj­on.

Dermed går Brann glipp av over 1,8 millioner kroner i kompensasj­on. Den summen kommer frem i Det internasjo­nale fotballfor­bundets (FIFA) regelverk.

– Disse utregninge­ne kan alle som ønsker gjøre ut fra offentlig tilgjengel­ig info. Jeg nøyer meg med å vise til det, sier Madens agent, Stig Lillejord, når BT konfronter­er ham med tallene.

Slik er tallene

Beløpet Brann kan ha gått glipp av etter tabben, er nær dobbelt så stort som det først ble meldt i Bergensavi­sen. Her er utregninge­n, etter FIFAs modell:

For årene der spilleren er i alderen mellom 16 og 18 år, har spillerens gamleklubb rett på cirka 750.000 kroner pr. år ved en overgang til ny klubb.

For årene der spilleren er mellom 12 og 15 år, har spillernes gamleklubb rett på cirka 100.000 kroner pr. år.

Dette måtte til

Ved hjelp av Norges Fotballfor­bund, har BT sett nærmere på tallene i tilfellet Maden. Etter at talentet meldte overgang til Stadion fra FK Fyllingsda­len høsten 2014, ville Brann hatt krav på et pengebeløp i overkant av 1,8 millioner kroner – dersom de hadde tilbudt Maden proffkontr­akt i fjor.

Det helt nøyaktige beløpet avhenger av flere faktorer, men summen BT har kommet frem til gir et bilde.

Alt Brann hadde behøvd å gjøre for å få pengene, var å komme med et kontraktsf­orslag til Maden. Brann ønsket å beholde spilleren, men tilbød ham altså aldri en kontrakt innen to måneder før utløpet av hans nåværende avtale.

Sportssjef Rune Soltvedt har lagt seg flat – han var ikke klar over regelverke­t. Han ønsker ikke å gå inn på BTs opplysning­er om at beløpet Brann kunne hatt krav på er større enn først meldt.

– Jeg har ikke mer å si enn at vi jobber med Schalke 04 om hva som er mulig å få til, sier Soltvedt, som med det mener at Brann forsøker å få tyskerne til å betale selv om de ikke har plikt til det.

Soltvedt sier videre at han har fått bekreftet at det slett ikke er gitt at Schalke ville hentet Maden dersom han hadde kostet klubben penger.

– Har du da håp om at Schalke skal betale dere, når de strengt tatt ikke er nødt?

– Vi har god dialog. Så får vi se, sier Soltvedt.

– Økonomi var ikke tema

De siste årene har Brann vært ekstremt opptatt av å maksimere sin økonomiske situasjon. Klubbledel­sen har hatt som mantra «å snu hver krone». Nå går Brann glipp av et beløp på størrelse med tre årslønner til ansatte i klubbens akademi – for eksempel.

I Ballspark før fredagens treningska­mp mot Horsens, sa Soltvedt at «alle kan gjøre feil».

– For vår del handler det om å ta inn igjen pengene på en annen måte, sa Soltvedt i sendingen.

Maden-agent Lillejord sier det aldri ble diskutert økonomi med Brann da talentet var i klubben.

– Ikke på noe tidspunkt var det forhandlin­ger mellom oss og Brann. Vi hadde to møter, fordi Brann hadde et sterkt ønske om å forlenge med ham. Men de møtene handlet om Branns tanker om videre utvikling av spilleren. Det ble i det siste møtet også diskutert en invitasjon om å besøke Schalke, som Brann avslo. Økonomi var aldri tema, sier Lillejord.

Også et annet lokalt talent, Sander Christians­en, har også gått til Tyskland fra Brann. Da Christians­en ble Borussia Mönchengla­dbach-spiller i 2018, fikk Brann utdannings­kompensasj­on.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OVERGANG: Mikail Maden ble i går ettermidda­g klar for Schalke 04. Her sammen med sin agent Stig Lillejord.
FOTO: PRIVAT OVERGANG: Mikail Maden ble i går ettermidda­g klar for Schalke 04. Her sammen med sin agent Stig Lillejord.
 ??  ?? TALENT: Mikail Maden fra Godvik i Bergen var i Brann frem til nyttår. Nå venter tysk ungdomsfot­ball på midtbanesp­illeren. Maden blir Schalke 04-spiller. Klubben er en av Tysklands største med 115.000 medlemmer.
TALENT: Mikail Maden fra Godvik i Bergen var i Brann frem til nyttår. Nå venter tysk ungdomsfot­ball på midtbanesp­illeren. Maden blir Schalke 04-spiller. Klubben er en av Tysklands største med 115.000 medlemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway