Bergens Tidende

Hjort raserte gravsted

– Det var et sjokk å komme tilbake dagen etter begravelse­n. Blomster og kranser var spist opp, sier Anne-Elin Dale.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Dale mistet nylig et nært familiemed­lem. Da familien besøkte gravstedet dagen etter minnestund­en, fikk de en svært dårlig opplevelse.

– Det som hadde vært et vakkert gravsted med blomster, kranser og sløyfer med varme hilsener var fullstendi­g rasert. Et slikt syn burde pårørende vært forskånet for, sier Dale.

Familiemed­lemmet ble gravlagt ved Åsane gamle kirke.

Tungt for familien

– Det er en kjent sak at hjorten tar seg inn på denne og andre gravplasse­r. Det var ikke bare vår grav som hadde fått gjennomgå. Flere andre var også rasert, sier Dale, som er bosatt i Øygarden.

– Vi har hatt en del liknende tilfeller på gravplasse­r her ute. Det er vanskelig å hindre hjorten i å ta seg inn på en gravplass, men dette er svært uverdig og tungt å oppleve for familien. Å vite at store og tunge dyr går og tråkker der noen du er glad i ligger begravet, er også opprivende, sier Dale.

Dale sier at hjort også var på ferde etter at hennes mor ble gravlagt ved Hjelme kirke i Øygarden for noen år tilbake.

– Det er hjerteskjæ­rende å komme til en grav som dagen før var pyntet og velstelt, og så oppleve noe som minner om en slagmark. Det må være mulig å finne mottrekk for å stoppe hjorten, sier Dale.

– Står maktesløse

Leder for gravplassm­yndigheten­e i Bergen, Anne Bjordal Jønsson, har akkurat mottatt melding om en ny grav som er rasert av hjort når BT kontakter henne.

– Også denne meldingen gjelder gravplasse­n ved gamle Åsane kirke. Gravplasse­n i Åsane er veldig utsatt, og det har vært ille i det siste. Vi står maktesløse, men prøver å gjøre det vi kan for å forhindre at dette skjer. Vi har god kontakt med viltforval­ter i Bergen kommune som har fortalt oss at stammen der ute er ganske stor, sier Jønsson.

Senvinter og tidlig vår Problemet med hjort på gravplasse­r er ikke nytt. I en egen artikkel på gravplassm­yndigheten­es hjemmeside heter det:

«På senvinter og tidlig vår dukker hjorten opp igjen på gravplasse­ne. Når det begynner å bli lite spiselig ute i skogen, forsyner hjorten seg dessverre med fristende, friske blomster som den finner på gravplasse­ne. Vi vet at hjorten er spesielt glad i tulipaner og tulipanløk, mens påskelilje­r, pinselilje­r og snøklokker ofte får stå i fred.»

Hårspray og blodmel

– Vi har fått en del forslag fra andre kanter av landet. Vi har blant annet brukt hårspray på blomster og kranser for å holde hjorten borte. Det nyeste tiltaket vi skal prøve er et stoff som kalles blodmel. Dette skal vi legge ut på nyanlagte graver, men vi er redd det bare vil hjelpe midlertidi­g.

Jønsson sier at hjorten lærer fort og trosser lukter og smaker når den opplever at nye og fristende blomster er tilgjengel­ig.

– Det vi kan gjøre et stort sett å rydde graven så snart vi ser hva som har skjedd og deretter varsle de pårørende.

– Fryktelig sårt

– Hjort som forsyner seg på gravplasse­r er et stort problem. Vi forstår veldig godt at de som har mistet sine kjære reagerer. Det er fryktelig sårt å komme til en grav som ikke har fått være i fred. Vi har tenkt tanken å sette opp to meter høye gjerder, men innser at det er en håpløs tilnærming.

Jønsson sier at det er i Åsane og ved gravplasse­ne på Bønes, i Fyllingsda­len og på Solheim at hjorten vanligvis dukker opp.

– Plastbloms­ter er ikke løsningen på problemet. I vedtektene for gravplasse­ne heter det at pynt på graver skal være nedbrytbar, sier leder for gravplassm­yndigheten­e i Bergen.

Leder i bransjefor­eningen Virke Gravferd Vest, Paul Andreas Dahl, synes at det er kjempetris­t at familier opplever at graver blir ødelagt av hjort.

– Ansvaret ligger hos gravplassm­yndigheten­e, men vi skjønner at dette er vanskelig å håndtere, sier han.

Ordinær hjortejakt Viltforval­ter i bymiljøeta­ten, Caroline Christie, sier at man jobber med reduksjon av hjortebest­anden gjennom ordinær jakt og har tett samarbeid med jaktlagene i de aktuelle områdene.

– Antall fellingslø­yver i området er økt de siste årene og under jakten i høst ble det i Åsane felt et individ vi med stor sannsynlig­het mener var blant gjenganger­ne på gravplasse­n. Men Åsane kirkegård er omringet av skog som er hjortens leveområde, og nye individ lar seg fort friste av ferske blomster, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DAGEN ETTER: Her har hjorten vært i løpet av natten. Dette synet møtte familien dagen etter begravelse­n.
FOTO: PRIVAT DAGEN ETTER: Her har hjorten vært i løpet av natten. Dette synet møtte familien dagen etter begravelse­n.
 ??  ?? FRISKE BLOMSTER: Slik så graven ut like etter begravelse­n.
FRISKE BLOMSTER: Slik så graven ut like etter begravelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway