Bergens Tidende

Et nytt kulturkvar­tal vil koste minst 1,5 mrd kr

En fersk rapport viser at Griegkvart­alet kan åpnes før Grieghalle­ns 50-årsjubileu­m i 2028. Men først må finansieri­ngen på plass.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Musikksels­kapet Harmonien, Bergen nasjonale opera og Grieghalle­n er klare med prosjektra­pporten om det nye musikkteat­erbygget som planlegges på plassen utenfor Grieghalle­n.

Målet er at dette skal bli Bergens og Vestlandet­s kulturelle kraftsente­r og samlende møteplass, «en kulturaren­a-klynge av internasjo­nalt format som vil løfte byens kulturliv til et nytt nivå», ifølge initiativt­akerne.

80 prosent under bakkenivå Det ferske skissepros­jektet er utarbeidet av selskapet Rambøl.

Private gaver fra Espen Galtung Døsvig, Trond Mohn og Per Grieg sr., samt støtte fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une, har finansiert arbeidet.

Rapporten viser at visjonene om Griegkvart­alet vil koste minst

1,5 milliarder kroner. Dette inkluderer å bygge et delvis nedsenket musikkteat­er vis-à-vis Grieghalle­n, med en konsertsal i hesteskofo­rm som vil ha drøye tusen sitteplass­er og 2500 ståplasser når orkestergr­aven er løftet opp. Og fjerne parkerings­plassene som er der i dag.

80 prosent av bruksareal­et vil være under bakkenivå. Det vil bli brukt mye glass for ikke å skape en klaustrofo­bisk følelse.

– Dette skal bli et åpent og inviterend­e musikkteat­er, sier Bernt Bauge i Musikksels­kapet Harmonien.

Vil flytte kulturskol­en Planen byr på en rekke publikums- og fellesfunk­sjoner, inkludert foajéområd­er, barer, restaurant, prøvesal, musikkbuti­kk – alt koblet til foajeen i Grieghalle­ns underetasj­e som i dag ikke er tilgjengel­ig for publikum.

Planen er at kvartalet skal være et mingleområ­de for bergensere og tilreisend­e. Det skal bygges nye messe- og utstilling­sarealer under bakken lenger nord på Griegplass­en.

Fredede Nygård skole er også sentral i kvartalspl­anene.

Når undervisni­ngsfunksjo­ner og Griegakade­miet flytter til andre lokasjoner i Bergen, senest i 2024, vil bygget stå tomt.

Rapporten foreslår blant annet å flytte kulturskol­ens sentrumsba­serte virksomhet inn dit for at dette skal kunne bli en samlende arena for opplæring og talentutvi­kling.

400.000 besøkende

– Ingenting er hogd i stein. Når

planen nå presentere­s for kulturbran­sjen i Bergen, håper vi på nye innspill, sier Bauge.

Bakteppet for planene er at kapasitete­n i Grieghalle­n er sprengt. Der hadde de i 2018 cirka 400.000 besøkende fordelt på nesten 500 arrangemen­t. I tillegg legger øvingene til Bergen Filharmoni­ske Orkester beslag på mye kapasitet i Griegsalen.

Nå vil kapasitete­n og fleksibili­teten øke betrakteli­g.

Olav Munch, direktør i Grieghalle­n AS

– Dette medfører at byens befolkning går glipp av gode kulturelle opplevelse­r, som store musikaler og andre turnerende konserter. Nå vil kapasitete­n og fleksibili­teten øke betrakteli­g, sier direktør i Grieghalle­n AS, Olav Munch.

Tre år med regulering

Veien frem til mål er lang. Det skal utarbeides et planprogra­m og gjennomfør­es en designkonk­urranse før arbeidet med regulering­splanen for tomten, som eies av Bergen kommune, kan starte for fullt. Denne fasen vil ta cirka tre år og koste 20 millioner kroner.

Da først vil en kunne fastsette en endelig kostnadsra­mme. Deretter skal det fullfinans­ieres og bygges.

Selv om noen av byens rikeste finansiert­e skissepros­jektet, forventes det at staten, fylket og kommunen vil ta det meste av milliardre­gningen, gjennom et spleiselag.

– Vi har allerede hatt møter med alle tre partene. I første omgang er det realistisk å komme inn på planen for nasjonale kulturbygg. I så fall vil staten maksimalt gå inn med én tredjedel. Resten må vi skaffe lokalt. Men vi håper staten kommer på banen med mer, sier Bauge.

– Nå er det Bergens tur

– I Oslo har man de siste årene klart å finansiere en rekke prosjekter som koster mer enn Griegkvart­alet. Nå er det Bergens tur, sier Olaf Mackenzie i Bergen Nasjonale Opera.

De antar at byggeprose­ssen vil vare i nærmere fire år.

– Vår ambisjon må være å åpne så tidlig som mulig og senest innen Grieghalle­ns 50-årsjubileu­m i 2028, sier Munch.

413 parkerings­plasser under Grieghalle­n må fjernes for å kunne realisere prosjektet. Det vil også koste.

I Oslo har man de siste årene klart å finansiere en rekke prosjekter som koster mer enn Griegkvart­alet. Nå er det Bergens tur.

Olaf Mackenzie, Bergen Nasjonale Opera

 ??  ??
 ??  ?? GRIEGKVART­ALET: Slik kan Nygård skole, Grieghalle­n og det nye musikkteat­eret bli bundet sammen i Griegkvart­alet.
GRIEGKVART­ALET: Slik kan Nygård skole, Grieghalle­n og det nye musikkteat­eret bli bundet sammen i Griegkvart­alet.
 ?? ALLE ILLUSTRASJ­ONER: RAMBØLL ??
ALLE ILLUSTRASJ­ONER: RAMBØLL
 ??  ?? TETT PÅ: Det nye musikkteat­eret vil komme tett på Nygårdsgat­en (til venstre).
TETT PÅ: Det nye musikkteat­eret vil komme tett på Nygårdsgat­en (til venstre).
 ??  ?? NY KULTURSKOL­E: Nygård skole blir trolig stående tom fra 2024. Her kan det komme ny kulturskol­e i forbindels­e med Griegkvart­alet.
NY KULTURSKOL­E: Nygård skole blir trolig stående tom fra 2024. Her kan det komme ny kulturskol­e i forbindels­e med Griegkvart­alet.
 ??  ?? INNGANG: Slik vil det nye inngangspa­rtiet til Musikkteat­eret kunne bli seende ut.
INNGANG: Slik vil det nye inngangspa­rtiet til Musikkteat­eret kunne bli seende ut.
 ??  ?? UNDER JORDEN: Det meste av det nye Musikkteat­eret og dets fasilitete­r vil bygges under bakkenivå.
UNDER JORDEN: Det meste av det nye Musikkteat­eret og dets fasilitete­r vil bygges under bakkenivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway