Bergens Tidende

Ny skolebyråd må bygge tillit

– Å bygge opp tillit blir en prioritert oppgave, sier Endre Tvinnereim (Ap). Som ny skolebyråd får han jobben med å håndtere Vigilo og andre personvern­saker i bergenssko­len.

- ENDRE TVINNEREIM (AP)

Byrådet hadde konstituer­ende møte torsdag formiddag, der Tvinnereim ble utnevnt til ny byråd for barnehage, skole og idrett.

– Jeg er sikker på at med deg som byråd, så får vi ikke bare en fantastisk byråd for feltet, men også en lagspiller som alle vil sette pris på, sa byrådslede­r Roger Valhammer etter det svært korte møtet.

Fikk melding søndag Tvinnereim forteller at han ble kontaktet av Valhammer søndag. Han ba om et møte.

– Når man blir spurt om å være byråd, så synes jeg man skal svare ja. Så det var ikke en vanskelig avgjørelse, sier han.

Praktikali­teter med de to jobbene han nå skal ha permisjon fra, gjorde at det gikk noen dager før nyheten kunne presentere­s.

Tidligere skolebyråd Linn Kristin Engø trakk seg for ti dager siden, etter at det ble kjent at et flertall i bystyret ikke hadde tillit til henne som følge av Vigilo-saken.

Dermed blir det Endre Tvinnereim som skal lede det videre opprydding­sarbeidet etter Vigilo-saken og andre personvern­brister som er oppdaget i bergenssko­len.

Senest denne uken ble det kjent at tusenvis av bilder av skoleeleve­r hadde ligget ubeskyttet i kommunens filsystem.

Blanke ark

– Jeg må sette meg ned og gå grundig inn i sakene. Jeg kjenner dem bare fra media nå. Men det blir utrolig viktig å øke tilliten blant bergensern­e, og sørge for at de stoler på at kommunen håndterer sensitiv informasjo­n på en god måte, sier Tvinnereim.

Byrådslede­r Roger Valhammer argumenter­te imot mistillits­forslaget mot Engø ved å si at hun burde få fortsette å rydde opp i sakene som hun nå kjente så godt. Nå må Tvinnereim begynne på den jobben med blanke ark.

– Men da tror jeg ikke jeg kunne valgt noen bedre enn Endre. Han er forsker og vant til å lese dokumenter og sette seg inn problemsti­llinger. Og da er det substans som kommer fra ham etterpå, og det setter jeg stor pris på, sier Valhammer.

Også han sier at det er veldig viktig for byrådet å gjenoppret­te tilliten blant bergensern­e når det gjelder datasikker­het og personvern, men at det er en jobb hele byrådet skal bidra til.

Byttet parti

Tvinnereim jobber som forsker innen klimaendri­nger og internasjo­nalt klimasamar­beid. Han er tilknyttet både Universite­tet i Bergen som førsteaman­uensis i 100 prosent stilling og i 20 prosent stilling som forsker ved Norce.

Begge jobbene har han fått permisjon fra.

Han har tidligere arbeidet blant annet som analytiker innen klimakvote­handel i London.

47-åringen er kjent i politikken etter to perioder i bystyret. Først som representa­nt for Byluftlist­en, som kjempet for bedre byluft i valget 2011 og fikk ett mandat i bystyret.

Så meldte Tvinnereim seg inn i Arbeiderpa­rtiet høsten

2014. Han satt som Ap-politiker i bystyret i årene 2015−19, og var da medlem av komité for miljø og byutviklin­g.

Etter valget i fjor sluttet han som «hobbypolit­iker», men gjør nå comeback på fulltid.

Fra lærerfamil­ie

– Men hvilken erfaring har du fra skole, barnehage og idrett?

– Tja, jeg kommer fra en lærerfamil­ie, har barn og har alltid vært veldig opptatt av skole og utdanning. I jobben min underviser jeg en del.

– Vil du bruke miljøengas­jementet som skolebyråd?

– Det er viktig at barn lærer om bærekraft i skolen. Det skjer jo i dag, men jeg vil selvsagt være engasjert i det, i samarbeid med lærerne. Ellers er jeg jo del av byrådet som kollegium.

Tvinnereim har tidligere tatt til orde for at Ap bør samarbeide med sentrum.

– Men det viktigste for meg er at byrådslede­ren er fra Ap, sier han nå.

– Er byrådet blitt grønnere nå som MDG er kommet inn?

– Du får meg ikke til å si at ting er bedre nå. Jeg synes byrådet fortsetter den gode, grønne politikken fra i forrige periode.

Når man blir spurt om å være byråd, så synes jeg man skal svare ja.

Endre Tvinnereim

 ??  ??
 ??  ?? KLEM: Endre Tvinnereim ble presentert som ny byråd for barnehage, skole og idrett på en pressekonf­eranse torsdag. Her får han klem av Roger Valhammer.
KLEM: Endre Tvinnereim ble presentert som ny byråd for barnehage, skole og idrett på en pressekonf­eranse torsdag. Her får han klem av Roger Valhammer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway