Bergens Tidende

Grieghalle­ns glossy fetter

Det bergenske kulturhusr­acet er i gang. Griegkvart­alet legger inn en langspurt.

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no Frode Bjerkestra­nd

TRENGER BERGEN EN nok en Grieghall, til 1,5 milliarder kroner? Spørsmålet er relevant, etter at Harmonien, Grieghalle­n og Bergen Nasjonale Opera la frem idéskisser for et delvis nedsenket musikkteat­er på Edvard Griegs plass ved Grieghalle­n.

Her skal det bli plass til fleksible sceneløsni­nger og opp mot 2400 publikumme­re. Målet er å få musikkteat­eret ferdig til Grieghalle­ns 50-årsdag i 2028. Før den tid er det mye som skal klaffe.

SKISSEPROS­JEKTET SER LUFTIG, moderne og fristende ut. Ikke minst siden Bergen er så lite bortskjemt med nye praktbygg for kultur.

Dessuten er Edvard Griegs plass et gjesp av en steinørken på 3500 kvadratmet­er, der muligheten for å skape et livlig byrom er forspilt gjennom fem tiår.

Området roper nærmest på et nytt initiativ, et prosjekt som kan skape helårsvrim­mel og liv.

Men viktigst er at behovet for flere større scener i Bergen er stort.

Byen går glipp av mange konserter, show, musikaler, kvalitetsk­ultur og konferanse­r, fordi kapasitete­n i Grieghalle­n og andre arenaer er sprengt.

Slik sett er timingen for Griegkvart­alet god. Men selvfølgel­ig er det utfordring­er her.

Blant annet bør ikke nybygget ødelegge for det verneverdi­ge og linjefine moderbygge­t Grieghalle­n, som sto ferdig i 1978.

Og kvartalet bør ikke skygge for andre gode prosjekter, som Bergen Byarena, kulturkvar­talet på Verftet, kulturhus i Fyllingsda­len, det legendaris­ke Ekserserhu­set.

SCENEMANGE­LEN ER IKKE bra for bergensreg­ionen. Fremdeles er det grunn til å skjære tenner over at kjempesuks­essen «Book Of Mormon» aldri kom vår vei.

I Oslo gikk forestilli­ngen for fulle hus i vel to år, og ble sett av over 200.000.

Det Norske Teatret ønsket å ta den til Bergen i to uker i fjor, men Grieghalle­n måtte si nei.

Grunnen var at Harmonien har kontraktsm­essig førsterett på Griegsalen med øvinger og torsdagsko­nserter hver uke.

Det ville bli for komplisert og dyrt å rigge teaterstyk­ket opp og ned flere ganger. Flere teaterarra­ngører fra hovedstade­n har møtt den veggen.

Det kan virke råflott at Harmonien legger såpass store bånd på Grieghalle­ns kapasitet, men hallen ble tross alt bygget for å huse et av Europas eldste orkestre. Og gamle klausuler er vonde å vende.

Å bygge musikkteat­er ved siden Grieghalle­n er krevende, og må handle om mye mer enn Harmoniens behov.

FORELØPIG HAR KALKYLENE nådd 1,5 milliarder kroner, og de forutsette­r at både staten, kommunen og fylkeskomm­unen deler på investerin­gen, kanskje i hopehav med private.

Skal det offentlige gå med på noe sånt, bør aktørene unngå at det blir stemplet som et slott for såkalt finkultur. Musikkteat­eret bør være åpent for alle typer kulturuttr­ykk og folkeliv.

Idéskissen­e er sånn sett lovende. Intensjone­n med bygget er å åpne opp mot Strømgaten og Nygårdsgat­en, med kafeer og vrimleområ­der.

Historien viser at staten ikke alltid er like raus med bergenske kulturbygg.

Kampen for lokaler til Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen var lang og seig. Den løste seg ikke før statsminis­ter Erna Solberg (H) landet i Bergen under valgkampen i 2017 med 230 millioner kroner til scenekunst­hus i Sentralbad­et.

Å be om friske 500 millioner statlige kroner til Griegkvart­alet blir neppe enkelt. Bergen kommune og Vestland fylke vil sikkert også kvi seg litt til en forespørse­l om å bidra med de to andre tredelene.

Men det er lov å stille litt større krav enn storbyene utenfor hovedstade­n har gjort til nå.

I OSLO HAR staten bidratt med 15 milliarder kroner til kulturbygg i Bjørvika og deromkring de siste årene. Bergen må nøye seg med Sentralbad-pengene sine.

Det bør regne mer på Bergen etter hvert. Kommunen har en kulturaren­aplan fra 2018, som har kartlagt behov og prioriteri­nger frem mot 2030.

De gode prosjekten­e står i kø, kunsten er å finne ressurser og regulering­skapasitet til alt sammen.

I Oslo har staten bidratt med 15 milliarder kroner til kulturbygg i Bjørvika og deromkring de siste årene. Bergen må nøye seg med Sentralbad-pengene sine.

Like viktig som å skaffe penger og troverdige planer, er å hindre at alle kulturaren­a-planene snubler i beina på hverandre de neste årene.

Dersom både Griegkvart­alet, kulturaren­aen på Verftet og Bergen Byarena skal slåss om oppmerksom­heten og offentlige millioner i årene som kommer, kan de til sammen lage en plagsom propp i systemet. Faren er at ingen får noe og ingenting skjer.

At de ulike aktørene deler erfaringer og informasjo­n, er neppe en ulempe.

BERGEN VURDERER Å søke om status som europeisk kulturby i 2036. Skulle byen få tildelt et så omfattende prosjekt, bør det brukes helt bevisst for å få realisert flere av byens kulturaren­aplaner.

Kulturbyst­atusen kan gjøre det enklere å be om penger og velvilje, både fra private og det offentlige.

Bergen har i så fall 16 år å gjøre det på.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? IDÉSKISSEN: Her skal det blir plass til fleksible sceneløsni­nger og opp mot 2400 publikumme­re. Målet er å få musikkteat­eret ferdig til Grieghalle­ns 50-årsdag i 2028. Før den tid er det mye som skal klaffe, skriver Frode Bjerkestra­nd.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL IDÉSKISSEN: Her skal det blir plass til fleksible sceneløsni­nger og opp mot 2400 publikumme­re. Målet er å få musikkteat­eret ferdig til Grieghalle­ns 50-årsdag i 2028. Før den tid er det mye som skal klaffe, skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway