Bergens Tidende

Fortvilte hydrogenbi­leiere

Fortvilte hydrogenbi­leiere ber den ferske klimaminis­teren om å rydde opp i en uholdbar situasjon.

-

– Målsetting­en er 50.000 hydrogenbi­ler i løpet av ti år, sa Ola Elvestuen (V) til Dagsavisen i 2016.

Men i dag er det bare omkring 160 hydrogenbi­ler å se på norske veier, og eierne har store problemer med å få brukt dem. Det er nemlig nær umulig å få fylt drivstoff, en situasjon som har vedvart over lang tid, ifølge foreningen Hybil.

– Vi har satset på denne teknologie­n og hørt på de politiske løftene. Nå sitter vi kun igjen med en stor regning og ansvarsfra­skrivelse fra alle sider, sier Max Temmesfeld i Hybil.

Han setter nå sin lit til at den ferske klima- og miljøminis­teren Sveinung Rotevatn (V) kan få hydrogensa­tsingen tilbake på sporet.

Konkurs og eksplosjon De fire borgerlige partiene planla i 2016 å opprette et nasjonalt nettverk av hydrogenst­asjoner. Satsingen var viktig for målet om å gjøre bilparken utslippsfr­i.

Men i 2018 stengte hydrogense­lskapet Hyop alle sine fire stasjoner på grunn av pengemange­l. I fjor sommer fikk satsingen seg et nytt skudd for baugen da hydrogenst­asjonen til Uno-X i Sandvika i Bærum ble rammet av en kraftig eksplosjon. Etterpå ble hydrogenst­asjonene stengt.

Han er glad for at Hynions stasjon på Høvik i Bærum i dag gir en mulighet til å få fylt drivstoff.

– Men den eneste offentlige tilgjengel­ige fyllestasj­onen har svært lav kapasitet, og det er en kamp om de få fylletimen­e som legges ut, sier Temmesfeld.

«Uheldig»

Rotevatn vil ikke beklage den vanskelige situasjone­n overfor de frustrerte hydrogenbi­leierne, men har heller ingen planer om å skrote satsingen på hydrogen.

Han viser til at Asko nettopp har lansert flere hydrogenla­stebiler, at Ruter nå skal teste ti hydrogenbu­sser på regionale ruter, og at en hydrogenel­ektrisk ferje er ventet neste år.

– Regjeringe­n har en stor satsing på nullutslip­psløsninge­r innenfor transport. Det inkluderer også hydrogen. Vi har de samme avgifts- og bruksforde­lene for hydrogenbi­ler som for elbiler, sier statsråden i en epost.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway