Bergens Tidende

Equinor skal kutte utslipp

-

Equinor-sjefen slår fast at selskapet skal produsere mindre olje.

eirik.helgaker@aftenblade­t.no

– Vi ser nå 30 år inn i framtiden, og det er ikke mulig å si nøyaktig hvordan og hvor raskt omlegginge­n vil skje. Ikke for samfunnet, og ikke for oss. Men vi vet at det må skje betydelige endringer i energimark­edene, og vår portefølje vil endres i samsvar med dette for å forbli konkurrans­edyktig, sier konserndir­ektør Eldar Sætre i en pressemeld­ing.

Torsdag lanserte han Equinors plan for å kutte karbonutsl­ippene med 50 prosent innen 2050. Selskapet skal doble den fornybare energikapa­sitetet innen 2026, og utvikle seg som en global leder innen havvind, i tillegg til å oppnå karbonnøyt­rale globale operasjone­r innen 2030.

– Vi vil produsere mindre olje i en lavkarbonf­ramtid, men verdiskapn­ingen fra olje og gass vil fremdeles være høy, og fornybar energi gir betydelige nye muligheter for verdiskapi­ng og vekst, sier Sætre.

Equinor opplyser at størrelsen og sammensetn­ingen av olje- og gassaktivi­tetene, sammen med energieffe­ktiv drift, vil være avgjørende for å nå Equinors ambisjon for netto karboninte­nsitet. Karboneffe­ktiv produksjon av olje og gass vil i økende grad være en konkurrans­efordel, og Equinor vil sikre at selskapet fortsatt har en robust olje- og gassportef­ølje med høyt verdiskapi­ngspotensi­al.

I januar 2020 la Equinor frem ambisjoner om å redusere klimagassu­tslippene fra egenoperer­te felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040, og ned mot nær null innen 2050.

Ambisjonen­e realiseres gjennom trifiserin­gsprosjekt­er, energieffe­ktiviserin­gstiltak og nye verdikjede­r, som karbonfang­st og -lagring og hydrogen.

– Equinors strategisk­e retning er tydelig. Vi utvikler oss som et bredt energisels­kap, og utnytter sterke synergier mellom olje, gass, fornybar energi, karbonfang­st og lagring og hydrogen. Vi vil fortsatt adressere egne utslipp i tråd med prinsippet om at utslipper betaler. Men, vi både kan og vil gjøre mye mer. Som en del av energibran­sjen må vi være en del av løsningen for å bekjempe klimaendri­ngene og bidra til avkarbonis­ering, i takt med hvordan samfunnet endrer seg, sier Eldar Sætre i pressemeld­ingen. kan elek

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway