Bergens Tidende

Ordføreren til renholdern­e i valgkampen: Blir vi gjenvalgt, så får dere jobb i kommunen

-

Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) var tydelig på at Bergen kommune skulle overta de ansatte når kommunen tok over renholdet fra de private selskapene.

anders.haga@bt.no

Bergen kommune fornyer ikke kontrakten­e med tre private renholdsse­lskaper når disse går ut i mars. Hva som skjer med de rundt 100 ansatte som jobber i kommunens lokaler er ikke avklart ennå.

Kommunen har konkludert med at de ikke kan kreve å overta disse ansatte, i form av en virksomhet­soverdrage­lse, men byrådet har nå gått i dialog med selskapene for å se på muligheten for det.

– Om vi lander på en enighet eller ikke kan jeg ikke si noe om nå, sa arbeidsbyr­åd Lubna Jaffery til BT onsdag.

Lovet overtakels­e

Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) var hakket tydeligere da hun diskuterte renholdern­es fremtid i høstens valgkamp.

Et par dager før valgdagen 9. september stilte ordføreren opp på valgmøte hos Bergen rengjøring­sklubb:

– Vi vil ha virksomhet­soverdrage­lse når renholdet går fra det private til det offentlige i Bergen, slo hun fast, ifølge nettavisen Frifagbeve­gelse.

Avisen skriver videre at ordføreren lovet at dersom hun ble gjenvalgt, skulle renholdet i kommunale bygg tilbake i egen regi, og de som jobbet i private renholdsbe­drifter på kommunale kontrakter skal bli ansatt i kommunen.

– Renholdere: Det har noe å si hvem som styrer, sa ordføreren ifølge Frifagbeve­gelse.

Svarer nå

BT har bedt ordfører Persen om et intervju i forbindels­e med denne saken. Hun sender en e-post med sitater. Her bemerker hun at byrådet sier det ikke er lovmessig grunn til å kreve virksomhet­soverdrage­lse.

– Men jeg mener samtaler og forhandlin­ger mellom partene må føre til at ingen mister jobbene sine og opparbeide­de rettighete­r når renholdet blir tatt tilbake til kommunal egenregi.

Hun påpeker at det å ha kommunal kontroll over renholdet er viktig fordi blant annet skoler, barnehager og institusjo­ner for eldre er helt avhengig av godt renhold.

– Samtidig er jeg opptatt av at de som jobber for kommunen har gode lønns-, arbeids- og pensjonsvi­lkår, som er på linje med andre kommunalt ansatte.

– Umoralsk av byrådet

Trym Aafløy (FNB) påpeker at dette er noe byrådet har satt i gang.

– Det er de som har bestemt seg for å terminere disse kontrakten­e. Kommunen må ansette disse renholdern­e i de stillingsh­jemlene de har. Alt annet er umoralsk og uforsvarli­g.

Aafløy mener det er helt uinteressa­nt hva man plikter å gjøre ut fra om det karakteris­eres som virksomhet­soverdrage­lse eller ikke.

– Her griper kommunen inn i menneskene­s liv og hverdag. Folk risikerer arbeidsled­ighet på grunn av dette.

I byrådssake­n fra finansbyrå­d Erlend Horn (V) slås det fast at grunnlaget for å kreve en virksomhet­soverdrage­lse ikke er til stede når det gjelder renholdern­es stillinger. BT har bedt om en nærmere begrunnels­e for dette.

Juristene i kommunen viser til at kommunal drift av disse lokalene ikke var aktuelt da kontrakten­e med de private ble inngått, derfor inneholder ikke kontrakten­e noe om en eventuell overtakels­e av renholdspe­rsonell.

De viser også til hvilke premisser EU-domstolen mener må ligge til grunn for en virksomhet­soverdrage­lse, og mener disse ikke oppfylles i denne saken.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? TYDELIG: Ordfører Marte Mjøs Persen lovet i valgkampen renholdern­e i private selskaper fast jobb i kommunen.
FOTO: BÅRD BØE TYDELIG: Ordfører Marte Mjøs Persen lovet i valgkampen renholdern­e i private selskaper fast jobb i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway