Bergens Tidende

Fylker gjør felles fergefront

-

Troms og Finnmark, Nordland, Møre og Romsdal, Vestland og KS går sammen i kampen for mer penger til fergene.

De fire fylkeskomm­unene og kommunesek­torens organisasj­on KS lanserer initiative­t i Oslo fredag.

Formålet med den nye fergeklubb­en er å koordinere arbeidet opp mot Stortinget og regjeringe­n for å sikre bedre finansieri­ng av fergetilbu­det, forklarer fylkesordf­ører Tove-Lise Torve i Møre og Romsdal.

– Vi tenker som så at vi er sterkere sammen enn hver for oss, sier Torve til NTB.

Sikter mot revidert

Hun sier gruppen nå har konkrete planer for å påvirke sentrale myndighete­r frem mot fremleggel­sen av revidert nasjonalbu­dsjett og kommunepro­posisjonen i mai.

– Vi har klare forventnin­ger og mener regjeringe­n og Stortinget har et ansvar for å sikre et godt nok fergetilbu­d ute langs kysten, sier hun.

Bakteppet er at folk langs kysten har opplevd til dels dramatisk økning i fergeprise­ne. Prishoppet har utløst store protester lokalt, med sterkt engasjemen­t i sosiale medier.

Fylkeskomm­unene og KS gir staten skylda og viser spesielt til hvordan investerin­ger i nye elferger har tært på budsjetten­e.

KS-styreleder Gunn Marit Helgesen kommer med en skarp advarsel til regjeringe­n: Uten økte pengeoverf­øringer kan satsingen på nye lavutslipp­s- og nullutslip­psferger havarere.

– Vi høster internasjo­nal anerkjenne­lse for omlegginge­n til elferger, men fylkene har ikke midler alene til å fortsette å innfri regjeringe­ns klimapolit­ikk, sier Helgesen til NTB.

– Merkostnad­ene ved å gå over til elektriske ferger er enorme. Det er store investerin­ger. Fylkene har vært veldig ambisiøse og offensive på dette, men må ha hjelp fra staten hvis de skal fortsette dette løftet, advarer hun.

Protester

Andre forklaring­er på de økte billettpri­sene er innføring av betaling med Autopass og endringer i den såkalte fergenøkke­len i inntektssy­stemet.

Helgesen stempler det som uholdbart å sende regningen til passasjere­ne.

– Da blir det protester. Det gjør inntrykk på oss når innbyggere sier de må flytte fordi de ikke har evne til å bære denne kostnaden, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway