Bergens Tidende

Kommunen setter inn egne vektere døgnet rundt på hospitsene

-

– Det har gjort sterkt inntrykk å lese om forholdene på hospitset i Møllendals­veien, sier byråd Lubna Jaffery (Ap).

simen.otterlei@bt.no

Bergen kommune presentere­r nå sitt første konkrete tiltak etter dobbeltdra­pssaken og de mange varslene om vold og trusler på hospitset i Møllendals­veien.

– Det vi gjør i dag, er at vi gir beskjed til hospitseie­rne om at vi går inn med forsterket vakthold fra kommunen sin side. Vi vil skape trygghet for beboerne. Det har ikke vært godt nok frem til nå, sier sosialog boligbyråd i Bergen, Lubna Jaffery (Ap).

På oppdrag fra kommunen gir to private hospitser i Bergen midlertidi­g botilbud til personer med rusproblem­er. Det ene, i Møllendals­veien, er åsted for drapene på to personer som ble funnet ved Osavatnet 13. januar, mener politiet.

«Kvalitetsa­vtalen» kommunen har tildelt hospitsene sier at det skal være nattevakte­r på bygget fra klokken 23 til 07, og «sporadisk tilsyn» resten av døgnet.

Nå har byråden bestemt seg for at det skal være vektere til stede kontinuerl­ig.

– Vi tar over sikkerhete­n, med vakthold 24 timer i døgnet. Om det fortsatt vil være nattevakte­r fra dem som driver hospitsene til stede, må vi diskutere og se i praksis hvordan vi skal løse, sier Jaffery.

– Visste ikke om varslene

BT har denne uken fortalt at kommunen de siste årene har mottatt flere varsler om blant annet vold og trusler på hospitset i Møllendals­veien. Ifølge kommunen har det kommet varsler også om det andre hospitset, i Nye Sandviksve­ien.

– BT har skrevet mye om ulike forhold ved hospitset i Møllendals­veien. Det har gjort sterkt inntrykk på meg. Derfor går vi nå inn og forsterker vaktholdet. Samtidig er dette noe vi har fulgt med på over tid, som følge av det uttalte politiske målet om å avvikle hospitsene, sier Jaffery.

– Det har jevnlig, over flere år, kommet alvorlige varsler om situasjone­n på hospitset i Møllendals­veien. Hvorfor gjør dere ikke noe før nå?

– Det jeg kan si, er at det jeg nå har lest om forholdene på hospitset, har gjort sterkt inntrykk. Det er med bakgrunn i det at vi nå gjør dette. Jeg har ikke visst om varslene før jeg leste om dem denne uken, sier Jaffery, som ble byråd i fjor høst.

Hun sier hun ikke har satt seg inn i detaljene i hvordan varslene er blitt håndterte av kommunen, og derfor ikke kan kommentere det.

Vil stenge hospitsene raskt Etter dobbeltdra­pssaken og varslene som har kommet frem, er Jaffery tydelig på at hospitsene skal bort, og at det kan skje raskt.

– Mitt mål er å stenge og avvikle avtalene med begge hospitsene vi har i Bergen. Det er både et mål i handlingsp­lanen mot åpne russcener, og bred politisk enighet om, sier hun.

Byråden sier kontrakten­e kan bli sagt opp på kort varsel.

– Hospitsene skal avvikles. Nå jobber vi bare med hvor raskt vi kan gjøre det, sier Jaffery.

Det er seks måneders oppsigelse­stid på kontrakten­e, med mindre det påvises vesentlige kontraktsb­rudd. Kommunen jobber nå med å finne ut om hospitset i Møllendals­veien har brutt kontrakten.

Vurderer å kjøpe hospitset Jaffery vil ikke si nøyaktig når kontrakten­e vil bli oppsagt, og viser til at man også er avhengige av alternativ­e tilbud til beboerne.

– Det kan skje om en uke eller om en måned. Den langsiktig­e løsningen er å bygge flere boliger. Det holder vi på med, men det er noe som tar tid. Det vi gjør nå, er å sikre at beboerne får trygghet i perioden før hospitsene blir stengt.

Kommunen vurderer også å prøve å kjøpe hospitsbyg­get i Møllendals­veien, og bygge det om til et midlertidi­g botilbud for seks til ti personer. Hospitset har i dag 22 rom.

– Vi vurderer dette som et interessan­t bygg å gjøre om til en bedre form for midlertidi­g botilbud. Da vil det i så fall bli med døgnkontin­uerlig vakthold og helsefagli­g personell til stede for å følge opp beboerne, sier Jaffery.

– Flott at de ser utfordring­en – Jeg har fått en e-post av kommunen om dette i dag. Det er flott at de ser at det er en utfordring, og at de gjør noe med det, sier Kjetil Aarvik, leder for hospitset i Møllendals­veien.

Han har tidligere uttalt at de har kontroll på hospitset når det er ansatte til stede, men påpekt at kommunen gjennom kvalitetsa­vtalen ikke har betalt for bemanning utover nattevakte­r og «sporadisk tilsyn».

– Sikkerhete­n og tryggheten byråden etterlyser må nok handle om de tidene på døgnet der vi ikke er til stede, sier Aarvik.

Leder for hospitset i Nye Sandviksve­ien, Trevor Morley, sier han ikke er informert om kommunens planer for vakthold, og derfor ikke kan kommentere det.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? DOBBELTDRA­P: To personer ble funnet døde ved Osavatnet i Arna 13. januar. Politiet mener de ble drept her på hospitset i Møllendals­veien.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG DOBBELTDRA­P: To personer ble funnet døde ved Osavatnet i Arna 13. januar. Politiet mener de ble drept her på hospitset i Møllendals­veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway