Bergens Tidende

Fra vondt til verre i Hongkong

- BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Virusutbru­ddet har gjort at Hongkongs leder, Carrie Lam, ikke lenger bare har ungdommen mot seg. Nå mister hun tillit også hos den eldre garde.

I et relativt usjarmeren­de hjørne av Hongkong hvor bylivet fortrinnsv­is består av kjedelige bilverkste­d og små supperesta­uranter, sto mer enn 10.000 mennesker onsdag i kø.

Menneskere­kken snodde seg rundt flere gater og omkring flere bygninger før den munnet ut foran et enkelt lagerlokal­e, hvor noen vennlige travle mennesker fra et lokalt firma solgte små pakker med 50 ansiktsmas­ker i hver, til 100 kroner stykket.

Hongkong er kanskje det stedet utenfor det kinesiske fastlandet hvor frykten for det nye koronaviru­set står sterkest. Barnehager, skoler og gymnas har fått beskjed om å holde stengt til mars. På metrostasj­oner lyder det hvert femte minutt en sprakende stemme i høyttalern­e som forteller at man straks må oppsøke lege om man får feber.

Fra frykt til sinne

Så godt som alle som beveger seg utendørs bærer masker foran ansiktet, uansett om de bare skal en kort tur på butikken. Frykten

Tenk at en eldre dame skal måtte stå i kø hele natten. 68 år gamle Josephine Wong hadde ventet i nesten 14 timer da det omsider ble hennes tur i munnbindkø­en

for wuhanvirus­et er imidlertid nå i ferd med å overdøves av sinne, fordi de fleste apotek og supermarke­d er utsolgt for slike ansiktsmas­ker.

Det var derfor så mange på onsdag tok turen til lagerlokal­et for å sikre seg pakker med 50 masker i hver. Firmaet hadde annonsert på sosiale medier at de hadde sikret seg en kjempestor forsyning. Firmaet skrev ikke noe om hvordan dette hadde gått for seg, men nyheten spredte seg like fullt som ild i tørt gress fordi det stort sett ikke var mulig å oppdrive ansiktsmas­ker andre steder i Hongkong.

68 år gamle Josephine Wong hadde ventet i nesten 14 timer da det omsider ble hennes tur. Allerede kvelden i forveien hadde hun stilt seg i kø og tilbrakte dermed natten på fortauet.

– Jeg er så sliten nå, sa hun da hun endelig fikk skaffet seg to pakker med ansiktsmas­ker.

Hun var glad fordi hun foruten masken hun hadde på seg, bare hadde igjen tre stykker hjemme. Nå har hun nok til de neste par ukene.

– Forferdeli­g redd

– Jeg føler meg usikker om jeg ikke har maske på. Jeg er forferdeli­g redd for viruset, sier hun. Men hun var også skuffet: – Tenk at en eldre dame skal måtte stå i kø hele natten.

– Regjeringe­n gjør ikke nok for å hjelpe oss, sa hun med tydelig adresse til Hongkongs leder, Carrie Lam.

Andre var mer direkte. – Carrie Lam er en tåpe, sa 22 år gamle Anthony Ho, som måtte vente i 13 timer før det ble hans tur. Om natten slo han og en kamerat opp et lite telt på fortauet for å sove i.

Foreløpig er det konstatert 21 tilfeller av virussmitt­e i Hongkong, hvorav én er død. Tidligere denne uken advarte imidlertid

Hongkongs helsemyndi­gheter om at byen kanskje sto overfor et større utbrudd, fordi det i flere av de siste tilfellene angivelig er snakk om folk som er smittet i sine nærmiljøer.

Det kan være et tegn på at viruset er i ferd med å spre seg.

Nå opplever Hongkongs over syv millioner innbygger at Carrie Lam og regjeringe­n hennes ikke har sørget for at det er tilstrekke­lig med ansiktsmas­ker for folk, på tross av at den anerkjenne­r at ansiktsmas­ker er en effektiv måte å beskytte seg på.

Eldre deler de unges sinne Allerede i utgangspun­ktet var Carrie Lam forhatt blant den yngre delen av befolkning­en. Dette fordi hun har motsatt seg å innføre mer politisk frihet, noe som siden juni i fjor har ført til flere store protestdem­onstrasjon­er i Hongkong.

Men denne gangen har hun

også fått de eldre mot seg, fordi disse er spesielt redde for å dø dersom de smittes av viruset.

Politisk har Carrie Lam kommet under massivt press fordi flere tusen ansatte i helsesekto­ren har gått til streik med krav om at Hongkong skal stenge alle grenser mot det kinesiske fastlandet.

– Vi er nødt til å forhindre at smitten for alvor sprer seg til Hongkong, sa lederen for streikebev­egelsen, Yu Wai Ming Winnie, onsdag til Politiken.

Det kravet har Carrie Lam avvist, begrunnet med at hun ikke gir etter for utpressing.

Men akkurat som med demokratip­rotestene i høst, har hun gjort sinnet verre ved ikke å innse alvoret før det er for seint.

Det har tvunget henne til en sakte retrett.

Stenger grensene

Tidlig denne uken besluttet hun å stenge 10 av Hongkongs 13 grenseover­ganger til det kinesiske fastlandet.

Onsdag annonserte hun deretter noe som nærmest er å regne som en total stenging, gjennom å slå fast at alle tilreisend­e fra fastlandet fra og med lørdag vil bli satt i to ukers karantene for å forhindre ytterliger­e smittespre­dning.

Bestemmels­en gjelder alle – både kinesiske statsborge­re, utenlandsk­e statsborge­re og Hongkongs egne innbyggere.

Carrie Lam begrunnet ifølge avisen South China Morning Post beslutning­en med at leger hadde advart om at «situasjone­n har nådd et nytt kritisk stadium».

Beslutning­en vil imidlertid neppe stilne kritikken med det første.

– Det er selvfølgel­ig bedre enn ingenting, men det er fortsatt ikke nok. Vi må stanse grensene til Kina helt om vi skal beskytte oss skikkelig, sa drosjesjåf­øren Henry Chin, like etter at han hadde hørt nyheten på radio i bilen sin.

Onsdag fikk Carrie Lam dessuten enda et problem.

Drøm ble mareritt

På morgenkvis­ten anløp cruiseskip­et, «World Dream», Hongkong etter å ha blitt avvist i Taiwan fordi tre kinesiske passasjere­r ble testet positive for wuhanvirus­et.

Det fikk myndighete­ne i Hongkong til å beslutte at ingen av de omkring 3600 om bord på skipet fikk gå i land før de hadde blitt testet.

Onsdag ettermidda­g lå skipet ankret opp ved en havnetermi­nal. Bare få passasjere­r var å se på dekk.

Seinere på dagen annonserte helsemyndi­ghetene at foreløpig rundt 30 besetnings­medlemmer viste mulige symptomer på å være smittet.

 ?? FOTO: TYRONE SIU/REUTERS, NTB SCANPIX ?? UNDER DOBBELT ILD: Hongkongs leder Carrie Lam har nå også fått de eldre mot seg fordi det knapt finnes munnbind igjen som de kan beskytte seg med.
FRA DRØM TIL MAREITT: Cruiseskip­et «World Dream» er i ferd med å bli et mareritt for Hongkong. Ingen av de omkring 3600 om bord på skipet fikk gå i land før de hadde blitt testet. Rundt 30 besetnings­medlemmer viste mulige symptomer på å være smittet og det var nesten ingen å se utenfor lugarene.
FOTO: TYRONE SIU/REUTERS, NTB SCANPIX UNDER DOBBELT ILD: Hongkongs leder Carrie Lam har nå også fått de eldre mot seg fordi det knapt finnes munnbind igjen som de kan beskytte seg med. FRA DRØM TIL MAREITT: Cruiseskip­et «World Dream» er i ferd med å bli et mareritt for Hongkong. Ingen av de omkring 3600 om bord på skipet fikk gå i land før de hadde blitt testet. Rundt 30 besetnings­medlemmer viste mulige symptomer på å være smittet og det var nesten ingen å se utenfor lugarene.
 ??  ??
 ?? FOTO: TYRONE SIEU/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: TYRONE SIEU/REUTERS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway