Bergens Tidende

– Mine nærmeste kolleger prøver å fryse meg ut

Ukens innsender liker arbeidsopp­gavene i sin nye jobb, men trives ikke med miljøet.

-

SPØRSMÅL: Hei. Jeg begynte i ny jobb 1. oktober. Jeg trives overhodet ikke. Det er jevnt over et dårlig miljø der, og jeg opplever at mine to nærmeste kolleger prøver å fryse meg ut. Dette sliter såpass mye på meg, at selv om arbeidsopp­gavene er ganske interessan­te, er ikke dette et sunt sted å være. Problemet er at jeg må ha inntekt og jobb. Hvis jeg sier opp selv, vil jeg ikke ha krav på arbeidsled­ighetstryg­d i påvente av ny jobb.

Min andre bekymring er hvordan dette vil møtes av potensielt nye arbeidsgiv­ere. Hvordan formulere dette i en søknad at jeg søker ny jobb i prøvetid. Det har alltid vært stabilt lenge i tidligere jobber, så dette er helt uvanlig for meg. Jeg føler jeg er i en veldig fortvilt situasjon og aner ikke hvordan j eg skal løse dette. Mitt største håp er at bedriften må nedbemanne slik at jeg blir fristilt.

Har du har noen gode råd, annet enn å snakke med arbeidsgiv­er, da dette dårlige miljøet i bedriften har pågått lenge før min tid.

JOBBEKSPER­TEN: Hei. Det gjør meg vondt å høre at du ikke har det bra på jobben, og jeg forstår at det sliter på deg. Vi fortjener alle å ha det bra på jobben, med gode, støttende kolleger og interessan­te arbeidsopp­gaver. Å føle at man blir både sett, hørt og verdsatt for den man er og de leveransen­e man produserer. Det høres ut som om du har kommet inn i et «giftig» miljø, og mitt beste råd i den anledning er å komme deg vekk.

Husk at prøvetiden er en prøvetid både for deg som arbeidstak­er og for arbeidsgiv­er. Som rekruttere­r tenker jeg at det heller over på den positive siden at du tar tak i denne situasjone­n allerede i nå og søker deg ny jobb. Det viser at du er handlekraf­tig. Det dårlige miljøet har eksistert over lang tid, skriver du, og da er det lite sannsynlig at det kommer til å endre seg over natten.

Jeg følger deg på resonnemen­tet om ikke å si opp jobben før du har fått tilbud om en ny stilling. Du skriver videre at du har vært stabil lenge i tidligere jobber, og det vil jo også komme frem av din CV.

Når du søker ny jobb, så er det en fordel om du er ærlig på at du har tatt en feil beslutning, og at du ønsker å gjøre noe med denne før prøvetiden går ut.

Det som er viktig er at du ikke fokuserer så mye på at du søker deg bort fra noe, du bør få frem at denne situasjone­n gjør at du følger mer med på stillingsm­arkedet og at akkurat denne stillingen traff deg godt. Du bør også fremheve at du, fordi du er i prøvetid, vil kunne starte i en ny jobb på kort varsel siden du har 14 dager oppsigelse­stid i prøveperio­den.

Et tredje alternativ dersom du ikke får ny jobb innen prøvetiden­s utløp, er å ta kontakt med et bemannings­selskap. De har mange interessan­te jobber og fastansett­er mange av sine medarbeide­re.

Jeg ønsker deg riktig lykke til, og håper du finner en ny jobb med et sunt arbeidsmil­jø.

Beste hilsen Guri

 ?? Guri Larsen ??
Guri Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway