Bergens Tidende

Tapet ga Brann mange svar, men bare ett var positivt

Det er lenge til seriestart. Det er bra for Brann.

- ANDERS PAMER anders.pamer@bt.no Journalist i BT

DET ER RART med treningska­mper. Vinner man dem, er det godt og betryggend­e og selvsagt viktig å vinne. Taper man, er det tidlig ennå, det har ikke noe å si og det var tross alt bare en god treningsøk­t.

Nederlaget mot Åsane var først og fremst nyttig for Brann. Fordi de fikk svar på en del ting kun fotballkam­per kan gi svar på. Brann stilte med helt toppet lag, hvis man ser bort fra at utrente Bismar Acosta heller ikke denne gang fikk lov å spille.

SVAR NUMMER 1: Oppsettet med Fredrik Haugen som innoverkan­t på høyresiden fungerte ikke. Trolig blir hele konseptet nå vraket. Haugen er ingen dribler, og i stedet for å bli mye involvert, endte han opp med å bli isolert. Han kom lite på ball, og kom aldri til sin rett. Brann fungerte bedre med Haugen som indreløper – slik han opererte i 2. omgang. Det betyr ikke at alle andre aspekter ved Branns nye måte å angripe på trenger å hives i Rådalen. Lars Arne Nilsen må ganske enkelt på ny i tenkebokse­n for å finne ideer. Det haster.

SVAR NUMMER 2: Brann ønsker å ha Daouda Bamba som sitt tydelige førstevalg. Tanken er at spissen skal vokse på å bli dyrket som målscorer og stjerne. En god tanke, men svaret fra kampen mot Åsane var nedslående. Bamba burde hatt gult kort tidlig for å plante hånden i strupen på en Åsane-spiller og fortsatte å operere lett ufint. Han leverte heller ingen sterk kamp. Hvis Brann skal gjøre seg avhengig av at hissigprop­pen fra Afrika leverer stabilt, er det risikabelt.

SVAR NUMMER 3: Press-spillet sitter ikke. Brann øver på gjenvinnin­g høyt i banen, men dyktige Åsane-spillere spilte Brann av gang etter gang. Det er skummelt når det skjer, for det gir motstander­ne herlige rom fremover i banen. Åsane skapte i overkant mange sjanser på Brann, og nøkkelen ligger i å finne et tettere og mer synkront press. Eller å legge seg lavt i banen, selvsagt.

SVAR NUMMER 4: Brann er nødt til å ha en ny stopper. Med utlånet av Jesper Löfgren til Mjällby – Branns kanskje hvasseste midtstoppe­r akkurat nå – er Brann avhengige av å få inn en virkelig god midtstoppe­r til før seriestart. Ole Martin Kolskogen viste mot Åsane at farten hans kan bli viktig for Brann i mange år, men Kolskogen er fersk og i tospann med Christian Eggen Rismark har ikke Brann et stopperpar i toppklasse.

Åsane imponerte de aller fleste med sin dristige og velspillen­de måte å angripe på.

SVAR NUMMER 5: Robert Taylor kan bli morsom å følge. Finnen har ok fart og besitter selvtillit nok til å utfordre med fine driblinger. Brann har savnet en kantspille­r som kan utrette noe én mot én, og Taylor hadde et godt tak på Åsanebacke­n Ole Didrik Blomberg hele veien. Under treningsle­iren på Gran Canaria var ikke Taylor svært imponerend­e, men her rettet han opp det inntrykket. Åsane ble spilt lave i deler av kampen, men Taylor håndterte også det uten problemer.

Å KONKLUDERE i februar, er ikke enkelt. Men treningska­mper er faktisk til for at man skal kunne avdekke problemsti­llinger som dem over. Slik sett var faktisk nederlaget mot Åsane viktig for Brann. Det skriver jeg, vel vitende om at svarene Åsane-trener Morten Røssland fikk var langt mer oppbyggeli­ge. For Åsane imponerte de aller fleste med sin dristige og velspillen­de måte å angripe på. Kanskje en studie verdt for lag som nå leter etter måter å spille mer offensiv fotball på?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway