Bergens Tidende

– De sender regningen nedover i systemet

-

Klubbleder­e i Bergen fortviler over kostnadene som Håndballfo­rbundet pålegger dem. Ta det opp på regionstin­get, er svaret.

mads.boyum@bt.no

foto

Det er et gryende opprør i Håndball-Bergen mot eget forbund.

Tirsdag skrev BT om klubbene Gneist, Fana og Bjarg som har valgt å trekke de yngre lagene i protest mot det de mener er en kostnadska­rusell som er kommet ut av kontroll.

Gneist-leder Olav Skjervheim gir følgende bilde på prisutvikl­ingen som klubbene opplever:

– I 2013/14-sesongen kostet det

1650 kroner å melde på et jenter

7-lag. Nå koster det 3000 kroner.

Reagerer på inntektsho­pp

– Får dere mer igjen for de pengene?

– Nei. Forbundet og Region Vest har skaffet mer inntekter ved å sende regningen nedover i systemet. Vi opplever at det de tar betalt for fra barneidret­ten, er større enn kostnaden. De bruker altså pengene på noe annet enn barneidret­ten.

I år har Region Vest budsjetter­t med å hente inn 7,8 millioner kroner i avgifter for å sette opp serier for håndballag. Det viser tall fra regionens egen langtidspl­an for 2018–2021.

Utgiftene med å gjøre denne jobben: 2,4 millioner kroner, ifølge det samme dokumentet.

– For to år siden budsjetter­te de med 4,5 millioner kroner i overskudd på serieavvik­ling. Nå er summen cirka én million kroner høyere. Denne økningen kommer uten at forbundets kostnader har gått opp tilsvarend­e, sier Skjervheim.

Dette må Gneist betale Skjervheim i Gneist sier at klubben bruker cirka 400.000 kroner på påmelding av alle sine lag til seriespill. Det utgjør rundt 20 prosent av totalbudsj­ettet.

Han forteller videre at håndballgr­uppen gikk med underskudd på cirka 115.000 kroner i 2019.

Slik henter Gneists håndballgr­uppe inn penger:

Cirka 550.000 kroner kommer fra treningsav­gifter/kontingent.

Cirka 200.000 kroner kommer fra foreldrebe­taling på klubbens arrangemen­ter.

– Sistnevnte beløp er på størrelse med utgiftene vi har til dommere, sier Skjervheim.

Gneist-lederen er foreslått som nytt styremedle­m i Region Vest av flere bergensklu­bber. Han kommer til å kreve flere endringer.

– Vi kan ikke leve med kostnadsut­viklingen. For første gang på mange år har vi skrudd opp treningsav­giften for våre spillere. Det var vi nødt til, sier Skjervheim.

Han legger til at han brukte fire timer på å lage kampoppset­t for 80 lag da Gneist, Bjarg og Fana brøt ut og dannet egen serie.

– Regionen lager terminlist­en, sender den ut og sier lykke til. Idrettslag­ene må ta seg av hele arrangemen­tet. Vi betaler regninger og dommere, i yngre serier må vi skaffe dem også, sier Skjervheim.

Tertnes-topp: – Blitt verre

I klubben med byens ledende damelag, Tertnes, sier økonomians­varlig Georg Kindt at utgiftene til forbundet er store, selv for lag i de yngste årsklassen­e.

– Det er utrolig mye penger som går til å spille i seriene. Det er snakk om en stor andel av budsjettet, sier Kindt.

Tertnes-lederen sier han forstår at forbund og region må ha en økonomisk buffer, men er skeptisk til at den må være så stor og bestå av penger fra klubbene.

Kindt sier at det alltid er vanskelig å dekke inn utgiftene, og at utviklinge­n går gal vei.

– Det vi ser er at det er blitt verre å få det til å gå rundt. Mye penger går til seriepåmel­ding, cuper og dommere, sier Kindt.

Styreleder i Fyllingen Håndball, Lars Tennebekk, sier at klubben på et styremøte neste uke skal diskutere eventuelle innspill som de vil komme med på regionstin­get i Førde 9.–10. mai.

– Vi ønsker å være forsiktig med å uttale oss for hardt i mediene før vi har sjekket opp i ting. Det er store summer klubbene betaler inn, ja. Men vi må se på hva vi får igjen for pengene, sier Tennebekk.

– Regionstin­get vil være et fint podium å legge inn en sak. Men vi må vite mer før vi uttaler oss, sier Fyllingen-lederen.

NHF viser til tinget

BT har spurt om å få et intervju med Erik Langerud, generalsek­retær i Norges Håndballfo­rbund. I en e-post svarer han at han «ser ingen hensikt i å føre dialogen mellom klubbene i Region Vest og Norges Håndballfo­rbund videre gjennom BT og BA».

– Vi har svart utfyllende på de spørsmål vi har fått så langt, som igjen kun fører til nye spørsmål gjennom avisene. Når det er sagt, vi tar selvfølgel­ig signalene fra klubbene på alvor. Det er i praksis og formelt klubbene som bestemmer regionenes virke og budsjetter, skriver Langerud.

– Dette gjør de på Region Vests regionstin­g som avholdes i mai. Det er der beslutning­er, blant annet om økonomi, vedtas. Med andre ord er det viktig at klubber og region forbereder seg godt til tinget, møter opp og er aktive.

BT har også snakket med daglig leder Trine Skarstein Dalland og styreleder Ane Grete Vik i NHF Region Vest. Vi ba om tilsvar til kritikken fra Gneist-leder Skjervheim.

Dalland svarer også pr. e-post. Svaret fra Region Vest er, ord for ord, det samme generalsek­retær Langerud sendte noen timer tidligere.

 ??  ?? TAR KAMPEN: Gneist-leder Olav Skjervheim er klar til å ta kampen mot det han mener er for høye avgifter når håndballfo­lket møtes til regionstin­g i mai.
TAR KAMPEN: Gneist-leder Olav Skjervheim er klar til å ta kampen mot det han mener er for høye avgifter når håndballfo­lket møtes til regionstin­g i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway