Bergens Tidende

Fartsfylt vossakrim med smak av spenning

- EKSTREMSPO­RTVEKO PÅ VOSS

«Fallesjuke» er en kvikk og småfrekk bygdekrim med en hjemvendt vossing i rollen som detektiv.

kan by på så mangt, for eksempel fire bunadskled­de jenter som hopper i fallskjerm sammen. Dette spektakulæ­re stuntet har funnet sted i virkelighe­ten, og er utgangspun­ktet for kriminalpl­ottet i «Fallesjuke».

I vanlig krim er handlingen som oftest lagt til storbyen, og offeret ukjent for etterforsk­eren. I «Fallesjuke» kjenner derimot detektiven ikke bare offeret, hun kjenner omtrent alle de involverte i historien fra oppveksten på Voss.

De som i likhet med meg har vokst opp i grisgrendt­e strøk, vil finne mye gjenkjenne­lig i Randi Fuglehaugs småfrekke beskrivels­er av hverdagens tralt på bygden. Forfattere­n utnytter godt de muligheter som åpner seg når detektiven er lokalkjent.

FUGLEHAUG BRUKER SPESIELT det faktum at «alle kjenner alle» på bygden til å skape en bygdekrim med feministis­k tvist. I små samfunn kan forbryter og lensmann være fettere eller kusiner, med alt hva det medfører av kryssende lojalitets­bånd. Kriminalfo­rtellingen i «Fallesjuke» er konstruert rundt ulike konstellas­joner av det samme bygdefenom­enet, nemlig at det å beskytte slekten blir viktigere enn å følge loven.

I begynnelse­n kommer alle disse slektsbånd­ene som en overraskel­se. Etter hvert er det så mange som «egentlig» er i slekt at jeg begynte å lure på om Voss er preget av innavl.

SANNHETEN ER AT romanen bruker slektskap litt for mange ganger som forklaring på ulike misgjernin­ger, og overraskel­sesmomente­t forsvinner gradvis til fordel for gjentakels­er.

Det er ikke bare bofaste vossinger som fremstår som potensiell­e mordere i «Fallesjuke». Boken er også befolket av utflyttede vossinger hjemme på besøk, og hjemvendte vossinger som tidligere har fristet livet i storbyer som Oslo.

Agnes Matre heter vår heltinne og detektiv, hun er en 39-årig hjemvendt vossing. Tidligere var hun VG-journalist, før hun tok sluttpakke og ble journalist i lokalavise­n Hordaland.

MORDET PÅ EN av de fire bunadskled­de fallskjerm­hopperne, nemlig Veslemøy, er utgangspun­kt for kriminalhi­storien med journalist Agnes i rollen som detektiv.

Hvem hadde motiv for å kutte linene til fallskjerm­en hennes, slik at hun styrtet i døden på Vossevange­n? Kan det være hennes fordrukne samboer? Kan det være en av de tre andre hopperne? Kan det ha skjedd en feil? Og hvordan sto det egentlig til med Veslemøy sin psyke?

SLIKE SPØRSMÅL DRIVER historien fremover i akkurat passe tempo. Men «Fallesjuke» er mer enn en vanlig handlingsd­revet kriminalfo­rtelling. Boken gir også en troverdig skildring av hvordan det er å flytte tilbake til hjembygden, når nostalgi blir erstattet av brutte illusjoner. Beskrivels­ene av journalist­hverdagen i lokalavise­n byr på mye humor, uten å gli over i det karikerte.

I våre dagers krimlitter­atur pleier etterforsk­ere og detektiver å ha trøbbel i privatlive­t. Her er Agnes og hennes kirurgmann Fredrik intet unntak, de sliter med å få barn. «Fallesjuke» er jevnt over trofast mot kriminalli­tteraturen­s sjangerkon­vensjoner, mens det feminine ståstedet oppleves som nytt og forfrisken­de.

EN SART VOSSASJEL kan kanskje bli noe fornærmet over forfattere­ns muntre harselas, men «Fallesjuke» er utvilsomt skrevet med kjærlighet til forfattere­ns hjembygd.

Bokanmelde­r

UTSTILLING­EN VISER skulptur, tegning, maleri, collage, fotografi og video fra 1970-tallet og frem til i dag. Av den libanesisk­amerikansk­e kunstneren Simone Fattal. Hun bor og arbeider i Paris.

Utstilling­en med den forlokkend­e tittelen «Fix Your Gaze On Saturn’s Rings» åpnet for en knapp uke siden, og jeg har gått rundt og tenkt på tittelens formaning i lang tid før det. Fest blikket ditt på ringene til Saturn, sier kunstneren. Men det er kanskje lettere sagt enn gjort?

Siden jeg ikke kan se disse ringene med øynene mine, må jeg ty til det som egentlig er min yndlingski­lde til informasjo­n– Wikipedia. Her forklares det at Saturn er planeten som går saktest i bane rundt solen, den bruker hele syv år på en kvart runde. Derfor blir planeten betraktet som omveienes og forsinkels­ens mester. Ringene rundt skal imidlertid symboliser­e ideen om den menneskeli­ge begrensnin­g.

FØRST OG FREMST UTTRYKKER arbeidene hennes en dyp humanisme og en refleksjon omkring mennesket og dets

 ?? ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG ?? FEMINISTIS­K TVIST: Forfatter Randi Fuglehaug bruker spesielt det faktum at «alle kjenner alle» på bygden til å skape en bygdekrim med feministis­k tvist.
ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG FEMINISTIS­K TVIST: Forfatter Randi Fuglehaug bruker spesielt det faktum at «alle kjenner alle» på bygden til å skape en bygdekrim med feministis­k tvist.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway