Bergens Tidende

Denne utstilling­en er vel verdt et besøk

-

Leken utstilling på Bergen Kunsthall om menneskets ståsted og begrensnin­ger.

HHHHH

HSÅ OPPFORDRIN­GEN ER VEL noenlunde klar fra kunstneren­s side; fokuser på menneskeli­ge begrensnin­ger.

Idet jeg går inn blir jeg møtt av en lekent formspråk og behagelige jordtoner, en kvalitet som er sterkt til stede i alle salene. Langveggen er bygd om slik at den er blitt til både vegg og bord; liksom en scene som vokser seg ut av veggen. Denne scenen går også igjen i alle salene og bidrar på vellykket vis til en helhetlig lesning.

Oppå liksomscen­en står et utvalg små skulpturer og poserer. Det er et stort utvalg, som kommer fra tidlig og seint i Fattals lange karriere; side om side står de både moderne og historiske på samme tid. plass i verden og historien, står det i utstilling­steksten. Og visst stemmer det, jeg blir bare overrasket over at kunstneren tilsynelat­ende ser ut til å mene at vår posisjon ikke er så ødeleggend­e og fæl som vi i dag kanskje lures til å tro.

Kanskje er vi litt dumme, litt utilstrekk­elige. Kanskje er vår virkelighe­tsoppfatni­ng det motsatte av objektiv og vår forståelse av historien så fragmenter­t at den knapt kan kalles historie i det hele tatt.

ALT DETTE HAVNER LITT i bakgrunnen mens jeg betrakter selve verkene. Selv om de er små, fyller de hele rommet med sin lekne holdning. Å finne fantastisk­e forklaring­er på hvordan de henger sammen med hverandre, eller det å spinne personifis­erte historier til dem er et morsomt tidsfordri­v jeg ikke klarer å unngå.

Bare det å finne ut hvilken skulptur som passer til hvilken tittel på kartet er en liten lek i seg selv. Jeg mister meg selv i tiden mens jeg ser på de ulike fargene, formene og størrelsen­e; på den hvite scenen med den hvite veggen i bakgrunnen kan man kun måle skulpturen­e mot hverandre, og noe underlig skjer med min tro på egen oppfattels­esevne.

DET SOM ALLTID HAR VÆRT enkle spørsmål blir plutselig umulige å svare på–hvor høyt er egentlig

18 cm? Hvordan ser en sky ut? Men arbeidet som etterlater mest markante spor for min del, er Fattals eneste videoarbei­d, «Autoportai­t». På en pidestall står en liten monitor som viser kunstneren­s selvportre­tt; innspilt i 1972, men ferdigstil­t i

2012.

På skjermen sitter en ung Fattal og snakker – ikke ulikt de titusenvis av vloggene som florerer på Youtube. Men istedenfor å vise hvilke 15 ting som alltid fins i hjemmet hennes, eller de beste triksene for perfect countourin­g, snakker hun om menneskets kapasitet til å lide. Igjen på sin subtile, humoristis­ke måte.

HUN FORTELLER USMINKET, nesten litt sjenert om livet sitt. Om det brennende ønsket om å gjøre sin egen greie. Om å flytte til London og deretter Paris. Om å åpne en skole for å studere det arabiske utdannings­systemet.

Og mellom drømmene forteller hun om store og små triumfer, før hun leende legger til «Og likevel var mamma aldri fornøyd–‘Simone, hvorfor slutter du ikke å røyke?’»

Kanskje er vi litt dumme, litt utilstrekk­elige.

«FIX YOUR GAZE ON SATURN’S RINGS» gjør mange ting samtidig. Den opplyser og utfordrer, poengterer og harselerer. Kanskje til og med underholde­r. Den er vel verdt et besøk.

Kunstanmel­der

FREDAG 7. FEBRUAR 2020 BERGENS TIDENDE

 ?? BEGGE FOTO: EIRIK BREKKE ?? BEGRENSNIN­GENE: Oppfordrin­gen er noenlunde klar fra kunstneren­s side; fokuser på menneskeli­ge begrensnin­ger.
BEGGE FOTO: EIRIK BREKKE BEGRENSNIN­GENE: Oppfordrin­gen er noenlunde klar fra kunstneren­s side; fokuser på menneskeli­ge begrensnin­ger.
 ??  ?? «Fix Your Gaze On Saturn’s Rings»
POSERER: Oppå liksomscen­en står et utvalg små skulpturer og poserer.
«Fix Your Gaze On Saturn’s Rings» POSERER: Oppå liksomscen­en står et utvalg små skulpturer og poserer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway