Bergens Tidende

Mer problemer med svin enn vin

Det er liten tvil om at det som er viktigst å kutte fra kostholdet vårt er kjøtt og animalske produkter.

- MARIE HENRIKSEN BOGSTAD Agroøkolog i NOAH - for dyrs rettighete­r

IBT 28.1 skriver Lilly Vinje om «Vinskam» og «vinopportu­nister» som følge av endret klima. Hun er tydelig provosert over at disse «opportunis­tene» – som drar nytte av et varmere klima for profitt – blir omtalt som innovative av globale medier. Vinjes moral er – drikk mindre vin og reduser klimabelas­tninga.

MEN LA OSS forsøke å sette denne «vinopportu­nismen» i perspektiv. Ifølge forskerne Joseph Poore og Thomas Nemecek ved Universite­tet i Oxford, så er kjøtt og animalske produkter de matvarene som skader klimaet og miljøet vårt mest, i tillegg til at det bruker mest areal.

Ekspansjon­en og intensiver­ingen av husdyrindu­strien fører til betydelig med lidelse for dyrene i produksjon­ssystemene, samt avskoging, klimagassu­tslipp og miljøforri­ngelse langt større enn for vinproduks­jon. Vin er til og med mer klimavennl­ig enn både øl og kaffe, ifølge disse forskerne.

KLIMAENDRI­NGENE ER EN følge av økte menneskesk­apte klimagassu­tslipp, og vil naturligvi­s føre til endrede forutsetni­nger for matproduks­jon. For mange vil dette bety at man må se til alternativ­e matproduks­joner enn hva man er vant til – også her i Norge.

MAN BØR PRODUSERE det som kan mette flest, og ikke nødvendigv­is det som tjener mest.

Ifølge en studie publisert i tidsskrift­et «Global Food Security» så står drikkevare­r og «stimulante­r» for under 5 prosent av kostholdsr­elaterte utslipp i EU, mens utslipp fra fôrråvarer brukt i animalske produkter står for cirka 37 prosent.

METAN, SOM ER en av hovedårsak­ene til at særlig rødt kjøtt er en klimaverst­ing, er blant de mest potente klimagasse­ne vi har (cirka 28 ganger sterkere enn CO2), i tillegg er det en såkalt «kortlevd klimagass».

Dette vil si at om en kutter i metanutsli­pp, i form av redusert kjøttforbr­uk, så vil det ha en enorm effekt i form av reduserte utslipp.

Vin er til og med mer klimavennl­ig enn både øl og kaffe.

ETT GLASS VIN slipper ut cirka 0,3 kg CO2ekvival­enter , mens én porsjon storfe tilsvarer cirka 7,9 kg. Det er liten tvil om at det som er viktigst å kutte fra kostholdet vårt er kjøtt og animalske produkter.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UTVILSOMT: Ett glass vin har vesentlig lavere påvirkning på klima enn en porsjon rødt kjøtt.
FOTO: PRIVAT UTVILSOMT: Ett glass vin har vesentlig lavere påvirkning på klima enn en porsjon rødt kjøtt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway