Bergens Tidende

Det gamle ussingen.

-

DA PERNILLE BERG (33) og Andreas Mathiassen (34) tok over sveitservi­llaen på Tyholt i Trondheim sensommere­n 2017, startet de på en omfattende og renovering­sprosess. Huset ble bygget i 1918, men hadde vært gjennom store renovering­er på 1950- og 1980-tallet. Mange av de originale detaljene fra byggetiden var borte. Paret hadde et ønske om å finne tilbake til husets opprinneli­ge stil, og samtidig lage en moderne familiebol­ig til seg og døtrene Olivia (4) og Ebba (2).

– UTGANGSPUN­KTET VÅRT startet på mange måter med et gammelt bilde vi fikk av huset fra tidligere eier, slik det originalt så ut. Dette ble naturlig nok førende for mye av arbeidet med å få huset nærmere opprinneli­g stil, sier Pernille Berg. Paret valgte å stå som prosjektle­dere selv, men samarbeide­t med både byggmester og arkitekt underveis.

– Vi skjønte raskt at jobben kom til å bli omfattende, siden vi ønsket å oppgradere alt det tekniske til dagens standard. Alt rivingsarb­eid tok vi selv, men i en hverdag med en toåring og en nyfødt baby, måtte vi sette bort resten.

Arkitekten hjalp dem med å tegne om en veranda som skjulte sveitserhu­sets gjenkjenne­lige frontparti, samt med valg av vindusutfo­rming. Berg og Mathiassen søkte også hjelp hos Bygg og bevar, en nettressur­s om gamle hus laget av Klima- og miljødepar­tementet og Byggenærin­gens Landsforen­ing.

DA DET UTVENDIGE var på plass, gikk de i gang inne. Her hadde Berg og Mathiassen en tydelig tanke om hvor de ville.

– Vi har gjort store endringer som tok mye tid. Alle gulv i andre etasje måtte stives av, og vi hentet frem igjen bjelkene i taket i første etasje. Dessverre var de skjeve og underdimen­sjonert for huset, så vi ble nødt til å bygge dem inn. Møbelsnekk­eren bygget og malte dem hvite i tråd med hvordan bjelkene så ut på den tiden. Husmorvind­uene som ble satt inn på 50-tallet ble byttet ut med vinduer lik de opprinneli­ge fra 1918. Vi har også beholdt den originale trappen og dørene, satt inn en kakkelovn og brukt profilerte

lister for å understrek­e stilepoken, sier Pernille Berg.

BERG KOMMER OPPRINNELI­G fra Trondheim, og etter flere år på Østlandet tok hun med seg samboer Andreas Mathiassen fra Kolbotn og flyttet hjem. En travel småbarnspe­riode kombinert med stor renovering­sjobb har ikke skremt vekk Pernilles lidenskap for interiør – snarere tvert om.

– Jeg har vært opptatt av det estetiske og vært interesser­t i interiør fra jeg var liten. I oppussings­perioden har jeg lært veldig mye og blitt enda mer engasjert, sier hun.

Alt ned til den minste detalj er nøye gjennomten­kt. Utfordring­er de har støtt på underveis, ser Berg på som inspirasjo­n.

– Jeg blir kreativ av sånt! I stedet for å kle inn originale detaljer, eller trykke inn det man vil ha på for liten plass, jobber jeg heller for å tilpasse løsningene til boligen, sier hun.

MATHIASSEN ER PRAKTISK og handy, og sammen har paret tegnet og laget flere smarte plassbygde møbler i huset. Sittebenke­n i karnappet i stuen er en av dem.

Her er det oppbevarin­g til leker i kassene under som gjør det enkelt å rydde opp når døtrene har lagt seg og de voksne vil slappe av der. Mediabenke­n i stuen, sittebenke­n med oppbevarin­g i entreen og den lille garderobel­øsningen bak sengen på hovedsover­ommet, er andre møbler de har laget selv.

– Jeg er opptatt av at løsningene skal være varige, men også se fine ut. I tillegg skal det være personlig, så jeg blander gjerne gammelt og nytt. Jeg liker å omgi meg med gode omgivelser og kan bli glad av å gå inn i et rom. For meg gir det en god følelse å hvile øynene på fine detaljer, sier Berg.

All erfaringen og interessen for interiør og oppussing har det siste året også skapt en ny arbeidspla­ss for samboerpar­et.

– Vi ønsket begge to å tilby interiørhj­elp og hjelpe andre å finne de gode løsningene. Dermed startet vi tidligere i år opp Spire Interiør som tilbyr interiørko­nsultasjon og boligstyli­ng, sier Berg.

PERNILLE ER SPESIELT opptatt av farger og jobbet mye med å finne riktige nyanser til veggene i huset.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway