Bergens Tidende

Innbyggern­e e tror ikke på Kinas tall over smittede e

Kineserne tror ikke på kommunistp­artiets og myndighete­nes tall over antall koronasmit­tede. Men de bryr seg heller ikke, så lenge myndighete­ne viser at de har kontroll.

- ROBERT HØGH robert.hoegh@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

På Anfu Road er det ikke et eneste menneske å se. Det regner. Tony pusser vinglass bak baren på Just Grapes mens han snakker med datteren sin på telefonen. Familien har flyttet fra Jiangsu til Shanghai, hvor det er lettere å finne jobb. Tony har imidlertid ikke fått lønn den siste måneden. Viruset har tvunget restaurant­er og barer til å holde stengt. Nå er han tilbake i arbeid, men han jobber kun annenhver dag. Sjefen kan ikke holde både ham og den andre bartendere­n sysselsatt på fulltid.

Hans egentlige navn er Zhang Wei. Det klarer ikke utenlandsk­e kunder og uttale. Derfor har han valgt seg et engelsk kallenavn.

– Det er mange kjendiser som heter Tony. Tony Hawk og Tony Soprano. Leung Chiu-wais (berømt kinesisk skuespille­r, red.anm.) engelske navn er Tony. Han er tøff. Det er et kult navn, som passer personligh­eten min, forklarer han.

Kampen mot koronaviru­set raser videre i utlandet, men Tony er glad for at utbruddet ser ut til å være over i Kina. Alle er nervøse, men samtidig melder landet hvor det hele startet om nesten ingen nye smittede. Ifølge de offisielle tallene ble det kun funnet ett nytt smittetilf­elle 28. mars som ikke var en tilreisend­e fra utlandet. De vestlige landene studerer de kinesiske tallene nøye, men Tony er likegyldig til tallene.

Tilbake til hverdagen

– Om det er én person som er syk eller en million tenker jeg ikke på. Antallet er ikke viktig, så lenge situasjone­n er under kontroll. Det må den også være, siden staten anbefaler at vi går tilbake til hverdagen, sier han.

I de vestlige landene stoler innbyggere generelt på sine lands statistikk­byråer.

Kineserne stoler imidlertid ikke på myndighete­nes tall.

Stoler ikke på tallene

Li Bai er økonomipro­fessor ved et av Shanghais beste universite­ter. Han trekker på skuldrene når vi spør ham om de kinesiske tallene.

– Ingen ser på de offisielle tallene i Kina, sier han.

– I utlandet tar økonomer myndighete­nes data for gitt. De bruker dem til å bygge modeller som kan forutse fremtiden. Men i Kina er alle tall manipulert­e. Vi kommer aldri videre enn til simpel datarensin­g. Derfor blir det heller aldri noensinne å finnes en kinesisk økonom som vinner nobelprise­n i økonomi. Om de pynter på de økonomiske tallene, hva hindrer dem i å pynte på smittetall­ene?

Partiet ber myndighete­ne om å få viruset til å forsvinne. Det gjør myndighete­ne ved å fange og isolere alle som er smittet.

Tall manipulere­s Innimellom finner de tilfeller som de har oversett, men ifølge mediene rapportere­r de null smittede likevel. Avisen Caixin skriver at mange fortsatt tester positivt for koronasmit­te i Wuhan og andre steder. Folk uten symptomer teller bare ikke med i statistikk­en. Det finnes også historier om pasienter som tester positivt igjen etter at de allerede har fått behandling og blitt friskmeldt­e. Disse menneskene teller heller ikke med i den offentlige statistikk­en.

Fang Fang er en berømt forfatter fra Wuhan som kritiserer myndighete­nes håndtering av virusutbru­ddet. På bloggen sin skriver hun at situasjone­n har blitt bedre, selv om smittetall­ene blir manipulert. Hun har felles venner med diplomaten Shen Huaqiang, som bodde sammen med sin kone, ett barn og sine foreldre i en leilighet i Wuhan. I februar ble de alle syke. Shen Huaqiang og hans mor døde, og fordi de to ikke ble testet for sykdommen inngår de ikke i myndighete­nes statistikk over antallet døde som følge av virusutbru­ddet.

Alle feirer at krigen mot viruset har blitt vunnet. Det ville vært skrekkelig om det var en løgn.

– Bra at regjeringe­n lyver

– Myndighete­ne skriver at 99 prosent av alle innbyggere i Wuhan har blitt sjekket for feber. Rart, for verken jeg eller noen av mine venner har fått sjekket temperatur­ene våre, skriver en bekjent av meg i Wuhan på WeChat.

Professor Li Bai forklarer: – Alt i Kina eksisterer for å tjene partiet. De omskriver historien og manipulere­r data slik at det passer den virkelighe­ten partiet vil formidle.

Den kinesiske journalist­en Tao Yuanming er kritisk til det kinesiske regimet. Han mener at situasjone­n er langt verre enn myndighete­ne forteller.

– Jeg kjenner en sykepleier som har reist til Wuhan for å hjelpe. Før hun reiste måtte hun skrive under på en taushetser­klæring om ikke å fortelle noen hva som foregår. Det viser at de forsøker å skjule noe, sier han.

Under kontroll

Xiaobo er 31 år gammel, men ser ut som en 18-åring. Han kommer opprinneli­g fra Jilinprovi­nsen i det nordøstlig­e Kina, ved grensene til Nord-Korea og Russland. Han jobber for den kinesiske nettgigant­en Baidu i Shanghai, hvor han har kjøpt en leilighet sammen med sin kone.

– Det viktigste er at den overordned­e tendensen er nedadgåend­e, og at antallet smittede går ned. Det er likegyldig om jeg

Zhang Wei, bartender

stoler på antallet, så lenge jeg stoler på tendensen og situasjone­n ser ut til å være under kontroll, sier han.

– Selv om det riktige antallet smittede skulle være dobbelt så høyt som de offisielle tallene, så er jeg glad for at regjeringe­n lyver. Om de ikke lyver vil det oppstå panikk, forklarer han.

Bedre enn Trump

Xiaobo nevner USA, som offisielt har flere smittede enn Kina. Amerikansk­e helsemyndi­gheter har vært sene med å teste folk for smitte. For et par dager siden rapportert­e New York by om over 100 døde i løpet av én enkelt dag.

– Det kan godt hende at vi ikke har verken informasjo­ns- eller ytringsfri­het. Men til gjengjeld har vi en stat som beskytter oss. Om man lyver, men har situasjone­n under kontroll, så er det ok. Men om man lyver og ikke gjør noe som helst, som Trump, så går det amok, sier 31-åringen.

Utenfor har det sluttet å regne. Eldre mennesker er i gang med å trene tai-chi. Barn leker sisten. Et par sitter på en benk og kysser. En venn sender meg en vittighet på WeChat:

– Hvert år sier myndighete­ne at økonomien (bruttonasj­onalproduk­tet, red.anm.) øker med nøyaktig syv prosent. Det tror ingen på. I januar sa myndighete­ne at det kun var 41 smittede. Det trodde kun idioter på. Nå sier myndighete­ne at det ikke er flere smittede. Det tror alle på.

Jeg deler vittighete­n med Tony. Han ler.

– Vi er nødt til å tenke positivt, sier han og smiler.

– Alle feirer at krigen mot viruset har blitt vunnet. Det ville vært skrekkelig om det var en løgn.

 ??  ??
 ??  ?? Barrierene utenfor butikkene i Wuhan står der fortsatt, men kundene vet råd, og får varene sine levert over gjerdene. Bildet ble tatt i går.
Barrierene utenfor butikkene i Wuhan står der fortsatt, men kundene vet råd, og får varene sine levert over gjerdene. Bildet ble tatt i går.
 ?? FOTO: ALY SONG/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: ALY SONG/REUTERS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway