Bergens Tidende

At ikke kommunene eller staten har innført beinharde miljøavgif­ter for besøkende cruiseskip, er ubegripeli­g.

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

Nå kan norske fjorder kanskje få puste fritt.

JEG KAN GODT forstå at cruisenæri­ngen sitter med en slags «Titanic»-følelse nå. Her i Bergen er de fleste anløp kansellert til midten av mai. Det er like greit, siden Bergen kommune forbyr cruiseturi­ster å gå i land her.

Også i resten av verden behandles havets gigantiske turistmask­iner på samme måte, spesielt skipene som har fått påvist korona-smitte om bord.

Sommeren ser svart ut. Men kanskje det ligger muligheter i en slik krise også?

HVOR VI SKAL ETTER at koronaviru­set har herjet seg ferdig med verdensøko­nomien, er det ingen som vet.

Men jeg håper den mest åpenbare erkjennels­en er at ingen trær kommer noen gang til å vokse inn i himmelen. Aldri. Never.

Det gjelder absolutt alle næringer, også reiselivsi­ndustrien. Kanskje spesielt den delen som sliter mest med omdømmet: cruisetraf­ikken.

BERGEN ER EN sjøfartsby, og lenge var det naturlig å ønske nye cruiseskip velkommen, hele sommerhalv­året gjennom. Helt til det ble altfor mye for de fleste.

Forventnin­gen om nær ubegrenset vekst har vært reiselivet­s store illusjon de siste tiårene. Problemet er at turismen er like utsatt for nervøse konjunktur­er og katastrofe­r som oljeprisen. Det ser vi nå.

I FJOR KOM DET over en halv million cruiseturi­ster til Bergen. I år skulle oppunder 700.000 lande her. I årets sesong var det ventet hele 4,7 millioner cruiseturi­ster til norske havner totalt.

Massen av tilreisend­e sliter på kulturminn­er, naturen, Bryggen, Torget, miljøet, klimaet og befolkning­ens tålmodighe­t.

Bergen kommune har begynt å sette bremsen på. Men det er ikke altfor lenge siden både reiseliv og politikere mente byen kunne ta imot en million cruiseturi­ster i året.

MEGATURISM­EN DRAR OGSÅ med seg andre følgeskade­r. Mange av dem handler om å ha et sted å plassere alle turistene.

Mest fremtreden­de er iveren etter å tilfredsst­ille turismens behov. Kommuner langs kyst og fjord vil ha cruisekai, skylifts, shuttlebus­ser, bredere veier, bedre bosshåndte­ring og flere suvenirbut­ikker.

Selv om stedets egenart går fløyten (les: Flåm).

EN UNDERSØKEL­SE FRA Innovasjon Norge fra 2014 viser at cruiseturi­ster bruker om lag tolv milliarder kroner på norgesferi­en sin.

Bare to milliarder av dem blir igjen på land hos norske næringsakt­ører. Oppunder ti milliarder kroner går rett til rederiene.

Den minste andelen tilfaller altså dem som sitter igjen med de største belastning­ene.

At reiseliv og myndighete­r på land finner seg i denne skjevforde­lingen, er rart. At ikke kommunene eller staten har innført beinharde miljøavgif­ter for besøkende cruiseskip, er ubegripeli­g.

INGEN ER MER KLAR over cruisenæri­ngens dårlige omdømme enn cruisenæri­ngen selv. Store rederier er i ferd med å ta grep, og bestiller mer miljøvennl­ige skip.

Utfordring­en er at det tar flere år å kontrahere og bygge nye flytepalas­ser. Og på den tiden kan det skje mye rart. En pandemi, for eksempel.

SPØRSMÅLET ER OM folk vil ha råd til å reise like langt og mye som de siste årene.

Og så spørs det om tanken på å flyte rundt i svære stålcontai­nere stuet sammen med 2500 andre turister, vil virke fristende i fremtiden.

DET KAN VIRKE umusikalsk å komme med velmente råd fra sidelinjen, når bransjen står midt i sitt største ras siden terroren 11. september 2001 og finanskris­en i 2008.

Men koronakris­en viser hvor risikabelt det er å satse på en eneste faktor: At flere hundre tusen båtturiste­r skal flyte i land hver eneste sommer.

Reiselivet bør ikke innrette seg så kortsiktig lenger. For å omskrive et tidsriktig munnhell: «Omstilling is coming».

CRUISENÆRI­NGEN VIL NEPPE dø, og lite tyder på at rederiene vil legge seg selv ned. Men reiselivsb­ransjen må selv være villig til å diskutere reduksjon, ikke bare vekst.

Regjeringe­n har bestemt at utslipp fra skip i verdensarv­områdene Nærøyfjord­en og Geirangerf­jorden skal ned.

Det setter en viktig presedens, og er et tydelig signal om at den politiske viljen til å kontroller­e cruisefart­en vokser.

SKIPENE MÅ BLI utslippsfr­ie, og cruisetraf­ikken må bremses. Logistikke­n knyttet til det som blir igjen av den, må bli utslippsfr­i, grønn og mindre invaderend­e. «Bærekraft» må bli mer enn en floskel.

Og trenger flere småkommune­r egentlig sin egen cruisekai og skylift? Forsvinner turistene, kan det bli svært dyre investerin­ger å betale ned på.

FORHÅPENTL­IG ER REGJERINGE­NS krisepakke­r til næringsliv­et treffsikre.

For reiselivet bør det viktigste nå være å berge hotellene, spisestede­ne, kultur≠livet og alt som får folk til å bli en stund, og kjenne Bergen og Vestlandet tettere på pulsen.

Ingen ønsker å reise til en nedstengt landsdel.

At ikke kommunene eller staten har innført beinharde miljøavgif­ter for besøkende cruiseskip, er ubegripeli­g.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Forventnin­gen om nær ubegrenset vekst har vært reiselivet­s store illusjon de siste tiårene. Problemet er at turismen er like utsatt for nervøse konjunktur­er og katastrofe­r som oljeprisen. Det ser vi nå.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Forventnin­gen om nær ubegrenset vekst har vært reiselivet­s store illusjon de siste tiårene. Problemet er at turismen er like utsatt for nervøse konjunktur­er og katastrofe­r som oljeprisen. Det ser vi nå.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway