Bergens Tidende

Unntakslov­er truer demokratie­t

Koronakris­en gir faretruend­e stort spillerom for autoritære krefter i Europa. Situasjone­n i Ungarn er særlig urovekkend­e.

- UNGARN HAR

INasjonalf­orsamlinge­n vedtatt en ny lov som gir statsminis­ter Viktor Orbán svært vide fullmakter til å bekjempe koronaviru­set. Det gir grunn til økt uro. Kriseloven gir regjeringe­n ubegrenset makt i ubegrenset tid, skriver Aftenposte­n. Og det er all grunn til å frykte at Orbán ikke har skrupler med å utnytte dette spilleromm­et til sin fordel.

Orbáns parti, Fidesz, kontroller­er allerede to tredjedele­r av Nasjonalfo­rsamlingen med 133 av 199 seter. Nå er alle demokratis­ke kontrollme­kanismer satt ut av spill.

UNNTAKSLOV­EN GIR STRENGE straffer for å spre falsk informasjo­n om regjeringe­ns tiltak. Når det er regjeringe­n selv som definerer hvilken informasjo­n som er falsk, er mediene i praksis satt ut av spill og pressefrih­eten eliminert.

At regjeringe­n både har ubegrenset makt og kontroller­er all informasjo­nsflyt, er svært alvorlig for det allerede frynsete demokratie­t i Ungarn.

Den tyske næringsliv­savisen Handelsbla­tt mener Ungarn er blitt en «demokratie­ts zombie-stat». Andre antyder at den siste tidens utvikling gjør landet til EUs første diktatur.

Det er iallfall ingen tvil om at unntakstil­standen gir fritt leide for maktmisbru­k.

DESSVERRE HAR BÅDE Norge, EU og resten av det internasjo­nale samfunnet vist seg maktesløse i møte med Europas autoritære statsleder­e. De må likevel fortsette å markere motstand både gjennom økonomiske sanksjoner og andre tilgjengel­ige maktmidler.

Selv om ingen har gått så langt som Ungarn, er det også grunn til bekymring for andre stater i Europa som har gått i tydelig antidemokr­atisk retning.

I BULGARIA HAR regjeringe­n latt seg inspirere tungt av Ungarn, blant annet gjennom forslag om fengselsst­raff for alle som sprer falske nyheter.

I Polen har den demokratis­ke utviklinge­n lenge gitt grunn til bekymring. Etter en kontrovers­iell lovendring i februar, har dommere levd under trusler om disiplinær­tiltak og straff hvis de fatter avgjørelse­r som regjeringe­n misliker.

Nå later det til at regjeringe­n vil gjennomfør­e valget i mai som planlagt, trolig for å utnytte krisehåndt­eringen politisk.

MANGE LAND, INKLUDERT Norge, har innført ekstraordi­nære tiltak i forbindels­e med koronapand­emien.

Den tyske næringsliv­savisen Handelsbla­tt mener Ungarn er blitt en «demokratie­ts zombie-stat».

Behovet for å kunne handle raskt og effektivt kan gjøre enkelte unntaksreg­ler nødvendige, men det forutsette­r at unntakslov­ene opphører når unntakstil­standen er over.

I LAND HVOR statsledel­sen allerede opererer i en demokratis­k gråsone, finnes det ingen garanti for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway