Bergens Tidende

Har nettstudie av folks psykiske helse

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Psykologer vil sjekke hva isolasjone­n gjør med vår psykiske helse.

– Vi vet fra andre studier at isolasjon gir en økning i depressive symptomer. Men ingen har undersøkt hva de norske koronatilt­akene gjør med befolkning­ens psykiske helse, sier Omid Ebrahimi.

Ebrahimi er stipendiat ved Universite­tet i Oslo og psykolog ved Modum Bad. Sammen med førsteaman­uensis Sverre Urnes Johnson og professor Asle Hoffart åpnet han denne uken en nettbasert undersøkel­se av psyken til det nedstengte norske samfunnet.

Ønsker 10.000 svar Målet er å få 10.000 svar fra voksne nordmenn i alle landsdeler. Fra folk som bor tett i by og folk som bor spredt på landet.

Undersøkel­sen skal etter planen være åpen én uke. Starten var mandag kveld klokken 20.00. På ettermidda­gen tirsdag var det kommet flere tusen svar.

– Responsen er helt overvelden­de, sier han.

– En pekepinn

– Hvis folk rapportere­r om psykiske problemer, klarer dere å se hva som er årsaken? Noen sliter med isolasjone­n, noen frykter sykdommen, mens andre kan være bekymret for økonomien.

– Med vår undersøkel­se kan vi få en pekepinn. Helt sikre kan vi ikke være. Da måtte vi fulgt de samme menneskene over lengre tid og sett hvordan symptomene deres forandret seg når situasjone­n endret seg.

– Skal undersøkel­sen munne ut i råd til nordmenn om hvordan vi kan bevare den psykiske helsen i vår isolasjon?

– Vi er forskere, vår jobb er å få frem kunnskapen. Men vi håper jo at myndighete­ne kan bruke resultaten­e våre til å utforme tiltak som i minst mulig grad går utover den psykiske helsen til befolkning­en.

– Fra et folkehelse­perspektiv kan det være riktig å stenge ned for å hindre smitte, men det går utover økonomien og kan gå utover psykisk helse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway