Bergens Tidende

Så stor pågang at kommunen dobler antallet leger

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no foto EIRIK BREKKE

Lege Cecilie Ellingsen er overrasket over antallet pasienter som oppsøker klinikken ved Fysakhalle­n. – Vi er klare til å ta imot mange, men jeg håper det ikke blir en storm, sier hun.

All aktivitet som til vanlig finner sted i Fysak-hallen på Slettebakk­en er for lengst satt på pause. I mellomtide­n er det bygget opp en midlertidi­g luftveiskl­inikk som skal avlaste legekontor­ene i koronakris­en.

To blå telt er rigget med utstyr slik at leger og sykepleier­e kan ta imot pasienter med luftveispl­ager og mulig koronasmit­te. Til sammen har kommunen åpnet fire slike luftveiskl­inikker denne uken. Fra mandag til tirsdag økte det totale antallet pasienter fra 61 til 92.

– Snakk med fastlegen først Mange pasienter har allerede benyttet seg av de fire luftveiskl­inikkene. Prosjektle­der Jogeir

Sognnæs ber alle ta kontakt med sitt vanlige legekontor før de oppsøker en klinikk.

– Vi ønsker ikke at det skal komme for mange folk til klinikkene samtidig. Dersom du trenger å bli tilsett av lege bør du ringe fastlegen din, som kan henvise deg til oss, sier Sognnæs.

TIl nå har det kun vært én lege stasjonert på hver av de fire klinikkene, men Sognnæs forteller at bemanninge­n vurderes fra dag til dag.

– Fra onsdag oppbemanne­r til to leger på alle klinikkene. Vi ser at det har vært stort trøkk i dag, sa Sognnæs tirsdag ettermidda­g.

Fastlege Cecilie Ellingsen skulle egentlig vært i permisjon med sønnen som ikke har fått barnehagep­lass. I stedet står hun i fullt smittevern­utstyr, klar til å ta imot pasienter i gymsalen på Slettebakk­en tirsdag morgen.

– Det er uvant å møte pasientene med alt dette utstyret på. Det skaper en distanse og en litt upersonlig stemning, spesielt når det kommer barn inn, sier Ellingsen.

Den første dagen tok hun imot tolv pasienter med et aldersspen­n fra 1 til 80 år.

– Det kom flere enn jeg hadde trodd, men det kommer mer. Vi er klare til å ta imot mange, men jeg håper det ikke blir en storm, sier legen.

– Husk å ta telefonen Luftveiskl­inikken er bygget opp slik at pasientene skal vente kortest mulig, og unngå nærkontakt med andre personer.

– Vi ønsker at de som kommer hit har avtalt tidspunkt på forhånd. Vi vil unngå at det hoper seg opp folk på venteromme­t, sier Ellingsen.

Pasientene blir henvist til klinikken gjennom sitt fastlegeko­ntor. Helsesekre­tær Siri Hortmann forteller at hun ringer hver enkelt pasient for å avtale tidspunkt.

– Det er viktig at alle som har vært i kontakt med helsevesen­et husker å ta telefonen, selv om det er et ukjent nummer som ringer, sier Hortmann. Hun har selv slitt med å komme i kontakt med flere pasienter.

Sluses gjennom klinikken Pasientene blir møtt av helseperso­nell som deler ut munnbind og håndsprit utenfor klinikken. På venteromme­t er det satt opp stoler med god avstand mellom pasientene. Når alt er klart, blir pasienten fulgt av en sykepleier til legeteltet.

Her har legen nødvendig utstyr til å gjennomfør­e kontroll, som på et vanlig legekontor.

– Dette er en behandling­sklinikk. De som kommer hit er syke og trenger legetilsyn. Vi kan skrive ut resepter, sykemeldin­g, måle blodtrykk, ta ulike prøver og gi akutt behandling, sier Ellingsen.

Når legebesøke­t er ferdig, blir pasienten fulgt til en dør som fører ut på motsatt side av bygget. Slik unngår de at pasienter går forbi hverandre i gangene.

Ellingsen tror klinikken kan gjøre det enklere for dem som er syke å ta kontakt med lege.

– Jeg håper folk tar kontakt før de blir skikkelig dårlige, sier Ellingsen.

Vil spare smittevern­utstyr Mellom hver pasient blir alle overflater vasket grundig og smittevern­utstyr skiftes ut.

– Jeg føler meg trygg. Vi har det utstyret vi trenger nå, men det er jo et spørsmål om hvor lenge det varer, sier Ellingsen.

Ved å opprette luftveiskl­inikkene håper kommunens pandemigru­ppe å spare smittevern­utstyr, fordi forbruket hos vanlige legekontor går ned når de aktuelle pasientene heller kommer til klinikkene.

I Fysak-hallen er det satt opp til sammen fire telt som kan fungere som legekontor. Prosjektle­deren forteller at det om nødvendig vil kunne rigges plass til fire leger på klinikken.

– Vi gjør vurderinge­r underveis basert på signalene vi ser. Det er vanskelig å si hvordan behovet kommer til å være fremover, sier Sognnæs.

 ??  ?? På utsiden av Fysak-hallen på Slettebakk­en blir pasientene møtt av helseperso­nell som deler ut munnbind og håndsprit.
På utsiden av Fysak-hallen på Slettebakk­en blir pasientene møtt av helseperso­nell som deler ut munnbind og håndsprit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway