Bergens Tidende

Strammer inn buss- og båtregler

-

vil man i ettertid kunne teste om folk har hatt koronaviru­s. Vanligvis går det to-tre uker fra man er syk til man kan finne antistoffe­r i blodet.

– Folkehelse­institutte­t har kjøpt testkit for undersøkel­se av antistoffe­r mot koronaviru­s, sier overlege Anne-Marte Bakken Kran til NRK.

Hun tror testen vil være klar til bruk i løpet av få uker. I så fall vil man etter hvert kunne få bekreftet om man har vært koronasmit­tet.

I Tyskland ønsker forskere å utstede såkalte «immunserti­fikater» til dem man vet har hatt viruset, skriver The Telegraph.

– De som er immune kan få et sertifikat som for eksempel gir dem anledning til å slippe de strenge restriksjo­nene på jobb, sier Gerard Krause, som leder prosjektet.

Bare de som bor sammen får dele dobbeltset­e på bussen.

anders.haga@bt.no

De nye reglene kommer frem i et nytt sett med regler som byrådet vedtok mandag denne uken.

De har oppdatert den såkalte «Forskrift om tiltak for å forebygge og motvirke overføring av koronaviru­set (Covid-19) for Bergen kommune».

Én meters avstand

Det er vedtaket av denne forskrifte­n som stengte ned barnehagen­e og skolene i Bergen 12. mars. Nå har byrådspoli­tikerne gjort noen endringer som får konsekvens­er for bergensern­e:

Tidligere var det lov med like mange passasjere­r på busser og bybane som det var sitteplass­er. Nye regler er følgende:

Det skal kun sitte én passasjer pr. dobbeltset­e.

Det skal være minst en meters avstand til medreisend­e. (Dette gjelder ikke for personer som bor i samme husstand).

Ikke noe cruise

De tidligere begrensnin­gene for cruiseskip og passasjers­kip fortsetter for passasjere­r og besetninge­n.

I tillegg vedtas følgende regler for båter som legger til kai i Bergen havn:

Avstand mellom båter som ligger til kai skal være minimum to meter.

Det er ikke tillatt å ligge i trott (utenpå hverandre).

I saken understrek­er byrådet at dette spesielt retter seg mot småbåter som ellers ligger tett og derfor innebærer nærkontakt også mellom mennesker.

Fjerner skolevedta­k Samtidig fjerner byrådet en rekke regler i egne forskrifte­r, som blant annet stengingen av barnehager, skoler og idrettshal­ler. Årsaken til det er at staten selv har vedtatt disse reglene.

Helse- og omsorgsdep­artementet mener at de nasjonale reglene er strenge, og har sendt ut en veileder hvor de anbefaler kommunene om ikke å ha egne sett med regler.

Kan innføre egne tiltak Bergen kommune har ikke lov til å gi dispensasj­on fra en nasjonal regel, men har muligheten til å komme med egne tiltak i tillegg. Det er det byrådet benytter seg av når de nå strammer inn på noen av reglene.

– Det er vår vurdering at vi i en by som Bergen fortsatt behøver enkelte supplerend­e restriksjo­ner og konkretise­ringer av de nasjonale reglene for å lykkes med å hindre og begrense smitte, sier byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) i en pressemeld­ing.

TORSDAG 2. APRIL 2020 BERGENS TIDENDE

I snitt ble boligene solgt for én prosent under prisantydn­ing.

Megler Bjørn-Tore Fauske ved Garanti Eiendomsme­gling forteller at meglerkont­oret på Landås i Bergen hadde elleve visninger i forrige uke. Av dem ble åtte leilighete­r solgt.

– Ikke samme koket

Fire av leilighete­ne gikk over prisantydn­ing, tre til prisantydn­ing og en leilighet under prisantydn­ing.

– Markedet er absolutt til stede, slår Fauske fast.

Leilighete­ne som ble solgt var på Landås, i Fyllingsda­len og i Åsane.

– Det er ikke det samme koket som i januar og februar, men når åtte av elleve eiendommer selges er det god aktivitet, sier Fauske.

De som bruker tid på å gjøre avtale med megler, er de som virkelig er på boligjakt, mener han.

– De er reelt interesser­te. De har også et lengre perspektiv på boligkjøpe­t. De skal bo der i mange år, sier han.

Solgte en fjerdedel

Da megler Thor Kristian Johannesse­n i DNB Eiendom nybygg skulle selge leilighete­r i boligprosj­ektet Bekkestien, gikk 7 av 29 leilighete­r samme dag som salget startet. Det skjedde 16. mars.

Til dags dato er det normalt marked, men vi vet lite om hvordan det vil se ut om to-tre uker, og enda mindre om to-tre måneder.

Trude Gunnlaugss­on-Gravdal, eiendomsme­gler

– Salgsstart­en i trinn to var faktisk bedre enn i salgstrinn én våren 2018. Selv om dette skjedde midt i den mest turbulente tiden knyttet til koronaviru­set, sier Johannesse­n.

Han mener boligmarke­det har klart seg bedre enn fryktet så langt.

Sammenlign­et med 2019 hadde DNB Eiendom 11 prosent flere visninger, 17 prosent færre salg og 37 prosent færre befaringer i løpet av forrige helg. Dette tallet gjelder hele landet.

– Vi så en positiv endring mot slutten av forrige uke og inn i denne uken, sier Johannesse­n.

Vet lite fremover

BERGENS TIDENDE TORSDAG 2. APRIL 2020

Koronakris­en rammer småproduse­ntene hardt. De er avhengige av inntektene fra gårdsutsal­g, turisme og restaurant­er som har stengt. Sammen skal vi klare å berge de viktige småproduse­ntene. Det beste du kan gjør er å kjøpe norsk lokalmat. Se etter Matskatt-logoen i butikkene våre og på MENY.no!

Kampanjen varer til 12. april.

 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP
FOTO: EIRIK BREKKE ?? Passasjere­r får ikke sitte ved siden av hverandre på bussen.
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP FOTO: EIRIK BREKKE Passasjere­r får ikke sitte ved siden av hverandre på bussen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway