Bergens Tidende

Regjeringe­n og Bergen har ulike strategier

-

Regjeringe­n har skiftet til en tøffere strategi mot koronasmit­ten. Det har ikke ført til endringer i Bergen.

marita.ramsvik@bt.no

På en pressekonf­eranse tirsdag forrige uke opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H) og helseminis­ter Bent Høie (H) at regjeringe­n har endret strategi fra å «bremse» koronaepid­emien til å «stanse» den.

Den nye strategien har derimot ikke påvirket hvordan ting styres i Bergen.

– Vi har helt fra begynnelse­n hatt en strategi om å begrense og forsinke smitte. Vi opplever heller ikke at regjeringe­n har endret strategi, gitt at tiltakene i all hovedsak videreføre­s som før. Men om regjeringe­n skulle følge opp med å forsterke tiltakene, så vil Bergen følge på, sier byrådslede­r Roger Valhammer (Ap).

Regjeringe­n vil slå det ned Frem til for en uke siden, har strategien vært å komme ned på et smittetall der hver person i gjennomsni­tt smitter

1,3 andre personer.

Den nye strategien tar derimot sikte på et smittetall på

0,9 prosent, noe som krever sterkere og mer konsekvent­e tiltak og kostnader.

«Det som legges til grunn er Folkehelse­institutte­t sin Undertrykk-strategi, som betyr å slå ned på viruset», skrev Helse- og omsorgsdep­artementet i en e-post til BT.

– Hvilke smittetall­scenario er det Bergen kommune jobber for?

– At koronaviru­set har en reproduksj­on på maks 1,3 er satt som mål for smitten. Vi opererer etter FHIs analyser, samtidig som vi jobber tett med lokale kompetanse­miljøer og ser på egne scenarioer for Bergen, sier byrådslede­ren.

– Dere jobber altså ikke for et smittetall på 0,9, som er det regjeringe­n sier de skal jobbe for i sin «slå ned»-strategi?

– Vi jobber etter vår egen strategi, og opplever at den nå reelt sett er sammenfall­ende med de nasjonale rådene og regjeringe­ns strategi. FHI er også veldig tydelig på at de anbefaler en brems-strategi, sier han.

Videre forteller han at kommunen ønsker lavest mulig smittetall, men for å komme ned på 0,9 kreves det enda mer omfattende og dramatiske tiltak enn de som er innført i dag.

– Og tiltakene må i så fall vare helt til vi får på plass en vaksine. Det kan ta minst

18 måneder. Vi opplever ikke at regjeringe­n har satt i gang slike tiltak ennå, og vi vurderer ikke igangsetti­ng av slike tiltak lokalt på egen hånd.

– Tiltakene ser ut til å virke Statssekre­tær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdep­artementet skriver i en e-post at det felles målet er å redusere antall smittede og regner med Bergen har de samme tiltakene som resten av landet.

– Byrådslede­ren sier regjeringe­ns tiltak ikke er strenge nok til å komme ned på et smittetall på 0,9?

– Vi forholder oss til rådene fra Folkehelse­institutte­t. Tiltakene som er satt inn ser ut til å virke, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Strategien gjelder til vi eventuelt gjør en ny vurdering, basert på mer kunnskap om situasjone­n i Norge og erfaringen­e fra andre land.

– Bergen har misforståt­t Lege og professor i sosialmedi­sin ved NTNU, Steinar Westin, har imidlertid oppfattet en tydelig strategien­dring fra staten.

Westin, som tidligere har jobbet som rådgiver i Verdens helseorgan­isasjon (WHO), sier regjeringe­n jobber for å få R-faktoren, altså antallet vi sprer smitten til, under 1.

Westin påpeker at i «virkelighe­tens verden» er det ikke så viktig om man omtaler målet som 1,3 eller 0,9. Hvor gode tiltakene som settes i gang fungerer, avhenger uansett av hvor gode innbyggern­e er til å følge dem og begrense kontakten med hverandre.

– Men den nasjonale strategien er 0,9, så her har Bergen misforståt­t, sier professore­n.

Han påpeker at en smittefakt­or på 1,3 er FHIs gamle mål.

– Men med 1,3 kan vi likevel komme ille ut. For hvis hver person i gjennomsni­tt smitter 1,3 andre, blir antallet syke likevel kjempehøyt. Det handler om matematikk, om eksponenti­ell økning.

TORSDAG 2. APRIL 2020 BERGENS TIDENDE

BERGENS TIDENDE TORSDAG 2. APRIL 2020

 ??  ?? Roger Valhammer sier at regjeringe­n ikke har satt i gang strenge nok tiltak til å klare å redusere smittetall­et til 0,9.
Roger Valhammer sier at regjeringe­n ikke har satt i gang strenge nok tiltak til å klare å redusere smittetall­et til 0,9.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway