Bergens Tidende

Dette har du krav på som selvstendi­g næringsdri­vende

-

Alt du trenger å vite om du blir koronasyk, må ta vare på barna eller står uten inntekt. johannes.steen@bt.no foto

Kristin Bru Nilsen driver Cariss frisørsalo­ng like ved Bryggen. I likhet med andre frisører, måtte hun stenge dørene da regjeringe­n kom med nye regler.

Hun har en mann med inntekt og jobber hver tredje helg i hjemmesyke­pleien, noe som gjør at hun slipper å søke sosialhjel­p. Likevel har hun det tøft økonomisk.

– Alt har stoppet opp. Jeg har betalt de regningene jeg kunne, og fått 25 prosent avslag fra huseier på leien av salongen, sier hun.

Nilsen er en av over 300.000 selvstendi­g næringsdri­vende i Norge. En løsning for å sikre dem en inntekt er på plass. Nav jobber med å lage en teknisk løsning, som gjør at folk kan søke om det de har krav på.

Nilsen synes informasjo­nen har vært dårlig.

– Selv om de sier vi skal få støtte, er alt så uvisst. Du vet ikke hvor mye du får dekket, og du kan ikke søke noe sted, sier hun.

Om hun har en jobb å gå til etter alt dette, er hun usikker på.

– Vi må bare vente og se, og håpe at de dekker så mye at det går rundt, sier Nilsen.

BT har laget en oversikt med spørsmål og svar rundt løsningene for selvstendi­g næringsdri­vende. Dette gjelder personer som har mistet inntekten fra bedriften sin.

Har du krav på dagpenger? Som selvstendi­g næringsdri­vende opparbeide­r du deg ikke rett til dagpenger.

Det kan likevel være du har rett på dagpenger dersom du har hatt inntekt som arbeidstak­er de siste tre årene.

Hvilke penger har du krav på?

Hvis du mister hele eller deler av inntektsgr­unnlaget på grunn av koronakris­en, vil du få kompensasj­on.

Kompensasj­onen Stortinget har bestemt, er 80 prosent av inntekten du har hatt i snitt de siste tre årene.

Viser regnestykk­et ditt at du har hatt inntekt over 600.000 kroner i året, så får du uansett ikke mer enn 80 prosent av det.

Kompensasj­onen gjelder fra dag 17 uten inntekt. Du får ingenting for de 16 første dagene.

Når kan du søke om disse pengene?

Nav jobber på spreng med en teknisk løsning. Det er ikke mulig å søke pr. i dag, men du får alle pengene etterbetal­t, selv om det tar tid å få på plass løsningen.

Nav skriver på sine sider at løsningen vil være klar til bruk i mai.

Hva om du går tom for penger før løsningen kommer? – På vanlig måte vil personer som opplever økonomiske problemer kunne søke om sosialhjel­p i den kommunen de er bosatt, sier Anne Kverneland

Bogsnes, direktør i Nav Vestland.

I utgangspun­ktet er alle nødt til å benytte seg av disponible midler før man søker sosialhjel­p av Nav. Det vil si å ha utnyttet alle muligheter for å klare seg selv, som å bruke oppsparte penger eller selge eiendeler som bil, motorsykke­l eller hytte.

– Økonomisk stønad vil bare dekke det aller mest nødvendige, og man har ikke krav på økonomisk stønad til å dekke gjeld. Det betyr at dersom man for eksempel har huslån, må man be banken om avdragsfri­het, forklarer hun.

Hva om du blir koronasyk? Som selvstendi­g næringsdri­vende vil du nå få sykepenger fra og med dag fire med sykdom med koronaviru­s. Nav jobber nå med å utvikle en egenmeldin­g for dette.

Vanligvis får man ikke sykepenger før 17. sykdomsdag, med mindre man har forsikring som selvstendi­g næringsdri­vende.

Sykepenger vil også bli utbetalt fra dag fire dersom du er smittet, mistenkt smittet eller er i pålagt karantene.

Uten forsikring vil sykepengen­e utgjøre 80 prosent av snittinnte­kten din de siste tre årene. Igjen er regelen at dette kun gjelder opp til en årsinntekt på 600.000 kroner.

Hva skjer om du må ta vare på barnet ditt?

– Tidligere hadde selvstendi­g næringsdri­vende rett på omsorgspen­ger fra 11. fraværsdag, forteller Bogsnes.

Nå kan selvstendi­g næringsdri­vende søke om omsorgspen­ger fra og med dag fire.

Dette er en midlertidi­g ordning, og her gjelder samme sum som for sykepenger (se over).

Dette er penger som kan brukes om du for eksempel må ta vare på barn som er syke eller hjemme fra skole og barnehage.

Hva skjer fremover? Regjeringe­n har varslet kontantstø­tte på anslagsvis 20 milliarder kroner i måneden til bedrifter som har mistet omsetning på grunn av koronaviru­set.

Hva det vil bety for den enkelte bedrift, vet vi ennå ikke. Ordningen legges frem i Stortinget 3. april.

Frem til Nav har fått en teknisk løsning på plass for å søke om penger, vil det komme en kortsiktig løsning der selvstendi­g næringsdri­vende skal kunne få inntektssi­kring fra Nav-kontorene i de enkelte kommunene.

– Vi kjenner pr. nå ikke noe mer til dette enn at det vil være en individuel­l vurdering som må foretas i hver enkelt sak, sier Bogsnes.

Selv om de sier vi skal få støtte, er alt så uvisst.

Kristin Bru Nilsen, frisør

Det har også vært snakk om å se bort ifra regelen om at man må bruke disponible midler før man søker sosialhjel­p, uten at noe konkret har kommet på bordet ennå.

– Vi er nå i en ekstraordi­nær situasjon der kommunen er oppfordret til å ta dette i betraktnin­g.

Bogsnes forteller at kommunene har fått ekstra penger for akkurat dette.

– Det er ikke ønskelig å sette bedrifter i en umulig situasjon. Samtidig må vi nok regne med å se at ikke alle bedrifter vil klare seg gjennom denne tiden.

 ??  ?? Frisør Kristin Bru Nilsen er en av mange selvstendi­g næringsdri­vende som har mistet inntekt på grunn av koronakris­en.
Frisør Kristin Bru Nilsen er en av mange selvstendi­g næringsdri­vende som har mistet inntekt på grunn av koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway