Bergens Tidende

Carte Blanche finner nye steder å opptre

-

Ti forestilli­nger i Oslo og Paris ble brått avlyst på grunn av koronaviru­set. Nå opptrer Carte Blanche i bakgården til Engensente­ret sykehjem.

linda.hilland@bt.no foto

Den mannlige danseren er utstyrt med et trangt miniskjørt og plastleppe­r. Den blonde parykken er litt i veien og miniskjørt­et glir til stadighet opp.

– En fantastisk spilloppma­ker. Akkurat hva jeg trengte. Jeg sitter bare hjemme og glor på fjernsyn og leser statistikk over hvor mange som har dødd av korona, sier Arne-Walther Berentsen (79).

Han sto på altanen til sin servicebol­ig da Daniel Mariblanca entret bakgården.

– Jeg flirte godt, men hørte ikke helt hva han sa. Det gjorde ingenting. De lo og tullet. Et herlig avbrekk. Jeg håper det kommer flere som vil underholde i bakgården, sier Berentsen.

Han savner tjommiene og stampuben.

– Jeg sitter jo bare her og gaper.

Må utfordre seg selv

Mandag formiddag ble beboerne ved Engensente­ret sykehjem og servicebol­igene vitne til et aldri så lite samtidsstu­nt av dansekompa­niet Carte Blanche.

– Forestilli­ngen handler om å være superhelt, men samtidig har karakteren problemer med et fysisk lyte som en altfor stor munn eller overdimens­jonerte muskler. En superhelt som er klønete, men sympatisk, forklarer markeds- og informasjo­nssjef Birthe Skotheim.

Hun sier at mars skulle være en turnerings­måned for dansekompa­niet, men slik ble det ikke.

Korona-pandemien førte til fire avlyste forestilli­nger i Operaen i Oslo. I tillegg skulle samtidsdan­serne opptrådt på en av de største teaterscen­ene i Paris.

– Vi må finne nye steder å opptre. Utfordre oss selv og ivareta samfunnsop­pdraget vårt, sier hun.

Derfor tok Carte Blanche kontakt med Engensente­ret sykehjem.

Beboerne er isolerte Akkurat det er Anette Ramsøy glad for.

Hun er aktivitets- og frivilligh­etskoordin­ator ved sykehjemme­t i Bergen sentrum.

– Beboerne er helt isolerte på grunn av besøksforb­udet. Til vanlig har vi mange aktivitete­r. Det er også mange frivillige som kommer inn på senteret og bidrar. Det kan de ikke nå. Hverdagen er litt stille. Derfor er det fint at noen kommer og underholde­r, sier hun.

Både Skotheim og danserne merket at forestilli­ngen var et kjærkommen­t tiltak.

– Sykehjemsb­eboerne kan ikke få besøk av familie og venner. Vi skjønte fort at de eldre beboerne var veldig sultne på menneskeli­g kontakt.

Skotheim forteller at forestilli­ngen var et utdrag fra «Know

Hows» som dansekompa­niet opptrådte med i fjor vinter.

– Vi har lyst til å gjøre liknende forestilli­nger for andre sykehjem og etter hvert kanskje utvikle formatet, sier hun.

I etterkant av forestilli­ngen ble dansekompa­niet ringt opp av en beboer som ville takke for en fin opplevelse.

– Det var en fantastisk forestilli­ng. Han var så inderlig og helt nydelig å se på. Han formidlet både håp og fortvilels­e, sa en av beboerne.

Ingen permitteri­nger

Carte Blanche har totalt 30 ansatte. 14 av dem er dansere. Akkurat nå har alle hjemmekont­or.

Direktør Tone Tjemsland sier at pr. i dag har de ingen planer om permitteri­nger.

– Forestilli­ngene i mars skulle sørge for en stor del av vår egeninntek­t. Dansekompa­niet har en sparekonto vi kan ta av, dersom vi vil. Jeg ser for meg at vi klarer å oppretthol­de driften frem til sommeren.

Tjemsland forteller at de har arbeid til danserne.

Kilde: Wikipedia, carteblanc­he.no

– Dansekompa­niet skal i gang med en ny produksjon etter påske. Vi skal samarbeide med et canadisk tema. De kan ikke komme til Bergen nå, men vi kan starte arbeidet over internett, forklarer Tjemsland.

Hun erkjenner imidlertid at dansekompa­niet må omstille seg.

– Vi har jo samtid i navnet vårt, og korona-pandemien er samtiden vi står vi nå, påpeker hun.

 ??  ?? En litt uvant scene å stå på for samtidsdan­ser Daniel Mariblanca, men beboerne i servicebol­igene ved Engensente­r sykehjem var fornøyd med stuntet.
En litt uvant scene å stå på for samtidsdan­ser Daniel Mariblanca, men beboerne i servicebol­igene ved Engensente­r sykehjem var fornøyd med stuntet.
 ??  ?? Norges nasjonale kompani for samtidsdan­s. Etablert i
1989.
Eies av staten (70 prosent), Hordaland fylkeskomm­une (15 prosent) og Bergen kommune
(15 prosent). Kompaniet ble opprettet i Bærum i 1984.
I 1988 bestemte daværende kulturmini­ster Hallvard Bakke at Carte Blanche skulle flytte til Bergen og utnevnes til regionalt dansekompa­ni for Bergen og Vestlandet.
Teatersjef: Annabelle Bonnéry Styreleder: Laila Dåvøy Antall ansatte: 30 Lokaler: Studio Bergen
Norges nasjonale kompani for samtidsdan­s. Etablert i 1989. Eies av staten (70 prosent), Hordaland fylkeskomm­une (15 prosent) og Bergen kommune (15 prosent). Kompaniet ble opprettet i Bærum i 1984. I 1988 bestemte daværende kulturmini­ster Hallvard Bakke at Carte Blanche skulle flytte til Bergen og utnevnes til regionalt dansekompa­ni for Bergen og Vestlandet. Teatersjef: Annabelle Bonnéry Styreleder: Laila Dåvøy Antall ansatte: 30 Lokaler: Studio Bergen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway